Етиопија „оборила светски рекорд" у броју засађених стабала

Tree planting exercise
Натпис на слици Поједине државне службе у Етиопији су затворене, како би службеници могли да учествују у сађењу

Етиопија је засадила више од 200 милиона садница дрвећа у једном дану, наводе званичници, истичући да би то могао да буде нови светски рекорд.

Пројекат назван Иницијатива зелена заоставштина (Green Legacy Initiative) предводи премијер Етиопије Абиј Ахмед, а одржава се у 1.000 градова широм земље.

Како се наводи, циљ акције је борба против уништавања шума и климатских промена.

Неке државне службе, агенције и канцеларије су затворене како би они који тамо раде могли да учествују у сађењу.

Такође, неки службеници су ангажовани да броје колико је тачно дрвећа засађено, јавља Калкидан Јибелтал, репортер ББЦ-ја из Адис Абебе.

Из Уједињених нација истичу да је покривеност шумом у Етиопији пала са 35 одсто са почетка 20. века на нешто више изнад четири одсто почетком 21. века.

Министар за иновације и технологију у Етиопији Гетаун Мекурија написао је на Твитеру да је до сада засађено више од 220 милиона стабала.

Норма коју желе да испуне је четири милијарде засађеног дрвећа.

Државна телевизија за то време емитује промотивни спот, у којем се на грађане апелује да брину о дрвећу и прикључе се акцији сађења.

Натпис на слици Премијер Абиј предводи акцију сађења

Тренутни светски рекорд за број засађених стабала у једном дану држи Индија, у којој је 2016. године 800.000 волонтера засадило више од 50 милиона.

Критичари владе Етиопије за то време истичу да Абија само жели да скрене пажњу јавности за великих проблема са којима се њихова земља суочава.

Како наводе, пре свега са етничких сукоба због којих је расељено око 2,5 милиона људи.

Више о овој причи