Принцеза Хаја: Жена владара Дубаија тражи од Британије да је заштити од супруга

Принцеза Хаја и Шеик Мухамед Image copyright Getty Images
Натпис на слици Принцеза Хаја је напустила Дубаи раније ове године и крије се Лондону

Одбегла супруга владара Дубаија - једног од најистакнутијих лидера са Блиског Истока - затражила је заштиту од енглеског суда наводећи да је живела у присилном браку.

Супруга шеика Мухамеда Ал Мактума, принцеза Хаја Бинт Ал Хусеин, трећа је чланица његовог двора која наводно покушава да побегне.

Раније овог месеца, медији су објавили да се принцеза Хаја крије у Лондону и да страхује за живот.

Судски процес је започет у уторак у Лондону.

Шта се десило пред Високим судом?

Принцеза Хаја је тражила старатељство над децом са којом је напустила Уједињене Арапске Емирате, као и да суд изрекне мере које би је заштитиле од супруга. Она је навела и да је у присилном браку.

Детаљи мера које је принцеза захтевала, још нису познати.

Шеик Мухамед је у међувремену тражио да се његова деца врате у Дубаи и такође захтевао да суд изрекне забрану о извештавању о детаљима мера - захтев који је судија одбио.

Судија сер Ендру Мекфарленд је истакао да је у „интересу јавности да разуме догађаје који се одвијају пред судом".

Ко је принцеза Хаја?

Принцеза рођена у Јордану је похађала приватне школе у Британији и постала олимпијска такмичарка у јахању. Она је и полусестра тренутног владара Јордана, краља Абдуле Другог.

Удала се за шеика Мухамеда 2004. године, поставши тако његова шеста „млада" жена. Седамдесетогодишњи милијардер наводно има 23 детета са различитим женама.

Након бекства од супруга, 45-годишња принцеза Хаја је тражила азил у Немачкој, али раније овог месеца је откривено да живи у Лондону у кући вредној 85 милиона фунти.

Верује се да принцеза Хаја намерава да остане у Британији. Али уколико њен супруг буде захтевао њен повратак у Дубаи, британски лидери имаће главобоље. Велика Британија има блиске односе са Уједињеним Арапским Емиратима.

Након што је принцеза побегла, шеик Мухамед је на Инстаграм окачио љутиту песму коју је написао и у којој оптужује неименовану жену за издају.

Зашто је принцеза Хаја морала да побегне?

Извори блиски принцези наводе да је открила узнемирујуће детаље о Латифи Мухамед Ал Мактум, једне од шеикових ћерки, и њеном мистериозном повратку у Дубаи прошле године.

Латифа је побегла из Емирата уз помоћ једног Француза, али су их код индијске обале пресрели наоружани људи. Тада је враћена у Дубаи.

У то време, принцеза Хаја је бранила репутацију Дубаија рекавши да је Латифа била „подложна експлоатацији" и да је „сада безбедна" у Дубаију. Адвокати за људска права тврде да је Латифа отета.

Извори тврде да је принцеза Хаја открила нове податке о случају и да је због тога била под великим притиском шире породице њеног супруга.

Јула 2000. године, још једна од шеикових ћерки, Шамса ал Мактум која је тада имала 19 година, накратко је побегла од куће.

Њено бекство - вожња Ленд Ровером до ивице имања, затим напуштање возила и провлачење испод ограде - завршило је у свим медијима. Наводно је пронађена у Кембриџу годину дана касније и враћена за Дубаи.

Више о овој причи