Велика Британија: Злостављање деце дуго пет деценија

ББЦ документарац
Натпис на слици Деца у дому Бичвуд, приказана у ББЦ документарцу, рекла су да је насиље било свакодневна појава

Више стотина деце је било злостављано у домовима и хранитељским породицама, сазнања су истраге која је спроведена у округу Нотингемшир.

Власти у Нотингему и округу Нотингемшир објавиле су да је откривено да су деца доживела физичко злостављање и силовање и да постоји преко 350 пријава од 1960. године.

Независна комисија установила је сексуализовано понашање запослених у социјалним службама „толерисано или игнорисано".

У овом извештају стоји да је ово највећи број пријава за сексуално злостављање у једној истрази и да се очекује да број случајева злостављања буде већи.

Независна истрага о утврдила је да је злостављање трајало неколико деценија и да је, због нереаговања надлежних, велики број деце био изложен насиљу.

Откривено је да није било „исцрпних истрага" о наводима да су неки старатељи починили кривично дело, а да су „локалне власти чешће заузимале страну запослених у домовима, не верујући оптужбама деце".

Чланови комисије критиковали су запослене у Бичвуд дому у граду Маперлеј, јер су „претили деци и били насилни", а сексуализовано понашање према деци је било „толерисано или игнорисано, а злостављачи су напредовали у служби".

Натпис на слици Градске власти у Нотингему су се извиниле жртвама насиља прошле године

Шта се десило?

Велики број штићеника домова и деце у хранитељским породицама били су жртве силовања, сексуалног злостављања, воајеризма у последњих пет деценија у округу Нотингемшир.

Примери злостављања обухватају и силовање и нападе, које су над децом спроводили васпитачи и старатељи.

Једна девојчица је била злостављана у хранитељској породици, а када је смештена у дом за незбринуту децу, злостављач ју је редовно посећивао.

Истрага је открила да су у једном дому почетком деведесетих „сва деца која су на том месту провела дуже од 12 месеци злостављана".

Ко је крив?

Шеснаест запослених у домовима за незбринуту децу осуђено је за сексуално злостављање у период од 1970. до 2019, као и десет хранитеља који су сексуално злостављали децу која су им била поверена на старање.

Управа у Бичвуд дому је „намерно игнорисала проблеме деце која су била под њиховом заштитом", објаљено је у извештају, а само су два дисциплинска поступка покренута поводом оптужби за сексуално злостављање и „оба су била спроведена на неадекватан начин".

Чак и када је утврђено за неке од запослених да су злостављали децу, они би и даље остајали на својим положајима и поновили би то кривично дело.

Такође је откривено да власти у граду и округу нису учиниле довољно да би спречили злостављање, иако су постојали већ неколико деценија постојали докази, саопштили су истражитељи.

Више о овој причи