Вучја јазбина: Хоће ли реновирањем Хитлеровог штаба настати нацистички забавни парк

Вучја јазбина са туристима Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ојачани бетон био је толико масиван да су неке грађевине преживеле нацистичко уништење током повлачења

Забит скривена у густој шуми, заштићена оближњим језерима и мочварама - Вучја јазбина у Пољској била је безбедни штаб Адолфа Хитлера у Другом светском рату.

Чак у толикој мери да је нацистички диктатор у пространом тајном комплексу провео 850 дана између 1941. и 1944. године, пре него што се повукао у бункер у Берлину.

Сада пољско државно Шумско газдинство области Сроково, које је задужено за ову локацију, спроводи велико реновирање Вучје јазбине како би она привукла што више туриста.

Портпарол области Себастијан Трапик рекао је за ББЦ да шумари „чине све што је у њиховој моћи" да задрже „тражену озбиљност и поштовање према историјској истини" у овом рушевном комплексу.

Али критичари тврде да безосећајне „атракције" као што су аматерске драматизације са људима обученим у нацистичке униформе могу то да претворе у неку врсту неукусног Дизниленда.

Сви немачки ојачани бетонски бункери, минска поља и камуфлажа на крају нису послужили као заштита од побуњених официра који су покушали да убију Хитлера у Вучјој јазбини 20. јула 1944.

Неуспели атентат чини ову локацију још фасцинантнијом за посетиоце данас.

Хитлер је преживео експлозију бомбе из актовке само са лашким повредама, углавном захваљујући масовном конференцијском столу од храстовине.

Бомба је убила четворицу људи - тројицу официра - а ранила њих више од 20. Завереници из немачке војске, предвођени пуковником Шенком Графом фон Штауфенбергом, по кратком поступку су ухапшени и погубљени.

Трапик каже да је „приоритет" сада да се на локацији уради драматизацију сцене бомбардовања, укључујући „симболичне фигуре у природној величини које би представљале све који су тада били присутни".

Нацисти су детонирали масивне експлозивне набоје како би уништили на десетине бункера и других постројења кад је совјетска Црвена армија кренула да надире 1945. године.

Деценијама је у комунистичкој Пољској шума расла из рушевина, а маховина прекривала огромне бетонске блокове.

Вучја јазбина (Wolfsschanze)

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Вучја јазбина, август 1941: Хитлер (средина) и Мусолини (други слева) проучавају карте руског фронта
  • Хитлеров штаб за Операцију Барбароса, нацистичку инвазију на Совјетски Савез покренуту 22. јуна 1941. године, кад је комунистичку државу напало више од три милиона немачких војника
  • Хитлер је провео највећи део рата у овом штабу - у тадашњој Источној Пруској - од јуна 1941. до новембра 1944. године
  • Имала је око 200 постројења, укључујући две авионске писте и железничку станицу, коју су штитила минска поља и противавионски митраљези
  • У штабу су Хитлер и његови најближи сарадници доносили кључне одлуке у кампањи да униште Совјетски Савез и европске Јевреје (Холокауст)
  • Италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини и други припадници Сила осовине посетили су Хитлера овде
  • Локација, која се простире на више од 250 хектара, важан је извор прихода за Језерску област Мазурије, парк природе који зависи од туризма.

Управници локације сада обнављају и подижу туристичке објекте, али тај труд би могао да им се обије о главу уколико би охрабрио нацистичка ходочашћа.

Ту су нови инфо пулт, нови паркинг и улазна зграда, а планира се и изградња хотела и ресторана.

Бесплатна апликација води посетиоце по локацији, а они могу да погледају и филм о историјату овог нацистичког штаба. Изложени су и делови војне опреме.

Ово место сваке године посети скоро 300.000 туриста, већина Пољака и Немаца. Основна улазница кошта четири долара.

Натпис на слици Где се налази?

Историјске драматизације сада су популарне у Пољској, али ангажовати глумце да позирају у нацистичким униформама показало би се као још контроверзнија идеја од статичних нацистичких фигура које је замислио Трапик.

Водећи пољски историчар рата, професор Павел Макцевиц, рекао је да би такав потез био „сулуд и скандалозан".

Он је за ББЦ изјавио да „ожиљке које је оставио рат треба сачувати и представити као лекцију, као упозорење."

„Изложбе треба да објасне историју, да контекстуализују место, али не и да га потпуно засене."

Трапик каже да постоје планови за историјске драматизације, почев овог лета са поставком Операције „Остра Брама", кад је Пољска домаћа војска поразила немачки Вермахт у Виљнусу 1944. године.

Та пољска победа била је, додуше, кратког века, будући да су снаге Совјета које су чистиле све пред собом у правцу запада брзо завеле комунистичку страховладу.

Огромни бункери обрасли жбуњем

Новинар ББЦ-ја Џим Вајт пише:

Посета Вучјој јазбини пружа језиви увид у немачку ратну машинерију. Огромни бункери прављени су изнад земље са бетонским зидовима дебелим осам метара - толико чврстим да СС трупе нису успеле да их сруше 1945. године током повлачења, иако су употребиле тоне динамита.

Неки леже оборени, други су мање-више нетакнути, мада имају велике пукотине.

Туристи могу да уђу међу њих и шетају се касарном, у условима који су мало мање здрави и безбедни неко што би неки британски излетници сматрали нормалним.

Табле са обавештењима су ретке и једноставно нема довољно објашњења на енглеском.

Из неких бункера џикља дрвеће и жбуње, а у деловима шумских стаза из земље вире комади гвожђа.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мусолини и Хитлер у инспекцији уништене конференцијске сале после активирања бомбе

Од зграде у којој је Хитлер преживео покушај атентата остао је само бетонски под. Делује фантастично - и прилично нестварно - стајати на месту где се дотични догађај одиграо.

Вучја јазбина је место на ком су нацисти доносили озлоглашене одлуке о Холокаусту и покољу цивила у Варшави, и зато историја ту мора бити представљена с осећајем из поштовања према бројним жртвама, устврдио је професор Макцевиц.

Он је упозорио да не сме да се направи „морбидни Дизниленд, који би промовисао неку врсту фасцинације нацистичком Немачком и Хитлером."

Професор Макцевиц је описао пољски тренд за историјским драматизацијама као „морално сумњив". Међу њих спадају:

  • Бедзин, 2010: реконструкција нацистичке депортације Јевреја 1943. године из гета Бедзин у логоре смрти
  • Радимно, 2013: Глумци обучени као украјински националисти запалили су лажне колибе пољских сељака у драматизацији масакара око Волина између 1943 и 1944. године, у којима је страдало чак 100.000 пољских цивила
Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionНеми филм приказује жестоке борбе око Стаљинграда 1942-43

Модерна интерпретација болне историје поставља проблематична питања доброг укуса и морала.

Млади посетиоци удаљени су од тих мрачних догађаја, тако да историја мора да се учини реалном и приступачном за њих.

Вучја јазбина је изузетно место, које Пољаци доживљавају као ожиљак на прелепом мазурском пејзажу.

Али цаке за забављање туриста ризикује да пољска страдања у рату претворе у спрдњу.

Повезане теме

Више о овој причи