Анти-наталисти: Људи који желе да престанете да имате бебе

A baby with a cross through it

„Зар не би било боље кад бисмо само дигли Земљу у ваздух, па да свршимо већ једном с тим?"

Томас (29) живи на истоку Енглеске и иако је његова идеја о дизању света у ваздух тек мисаони експеримент, он је сигуран у једно - људи не треба да имају бебе и наша врста треба постепено да изумре.

То је филозофија по имену анти-натализам. И док идеја датира још из старе Грчке, недавно је добила огроман нови подстицај на друштвеним мрежама.

На Фејсбуку и Редиту постоје на десетине анти-наталистичких група, неке са хиљадама чланова. На Редиту, r/antinatalism има скоро 35.000 чланова, док само једна од на десетина Фејсбук група са анти-наталистичком темом има више од 6.000.

Они су распршени широм света и имају разноразне разлоге за своја уверења. Међу њима су брига за генетско наслеђе, избегавање патње деце, концепт добровољног пристанка и забринутост за пренасељеност и животну средину.

Зашто су бебе из Србије и БиХ међу најбољима на свету

Свет има све више бака и дека, а све мање унука

Играчка плачка: Хемија, лутке и лопте - да ли су деца у Србији безбедна

Али они су уједињени у жељи да зауставе људско размножавање. И иако су маргиналан покрет, неки од њихових ставова, нарочито о стању у коме се налази Земља, све више на мала врата улазе у главнотоковске расправе.

Иако није анти-наталиста, војвода од Сасекса недавно је изјавио да он и његова супруга планирају да имају највише двоје деце, због бриге за животну средину.

Филозофско ћаскање

Томас није чуо за анти-натализам све док неко пре неколико година није употребио тај термин како би описао своје ставове у коментарима на Јутјубу. Од тада, постао је активни члан једне анти-наталистичке групе на Фејсбуку. Она му пружа интелектуалну стимулацију и место где може да тестира властите дебатне способности.

„Мислим да је то страва, расправљате о проблемима из стварног живота", каже он. „Добијете идеју - на пример, замислите да људи стварно изумру. Али шта ако људи после тога поново еволуирају? Онда нисте заправо решили проблем."

„Има много расправа, неке од њих умеју да постану врло осетљиве."

Али његова страст према анти-натализму није само теоретске природе. Томас сматра да је сав људски живот бесмислен и покушао је, али није успео, да се подвргне васектомији преко британске Националне здравствене службе (НХС).

Лекари НХС-а могу да одбију да изведу операције стерилизације уколико верују да такав захват није у најбољем интересу пацијента.

Ненасиље и пристанак

Упркос одређеном степену нихилистичке реторике у анти-наталистичким групама, не постоји наговештај да они представљају насилну претњу. Кад причају о изумирању, често стичете утисак да је то заиста вежба из дебатовања. Нико из њихових онлајн заједница не прети убиством нити насиљем.

Томасова идеја о дизању Земље у ваздух - он замишља велико црвено дугме које ће окончати сав живот на Земљи и каже да би га „притиснуо без размишљања" - заправо је крајње контроверзна због кључног анти-наталистичког начела: пристанка.

Једноставно речено, то је идеја да стварање или одузимање живота захтева пристанак особе која ће се родити или умрети.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionУпознајте маму која због сина мора да се одрекне посла

Кирк живи у Сан Антонију, у Тексасу. Он тврди да се сећа разговора који је водио са мајком кад је имао само четири године. Она му је рекла да је имање деце питање избора.

„За мене то нема никаквог смисла, добровољно на овај свет довести некога ко за тим пре зачећа није имао потребе нити жеље само да би се овде патио и умро", каже он.

Кирк каже да је већ у тако малом узрасту постао анти-наталиста. Он се противи стварању људског живота зато што нико од нас није експлицитно упитан да ли жели да буде овде.

„Кад би свака особа дала пристанак на играње игре живота, онда лично не бих имао ништа против", закључује он. „Зависи од пристанка или одсуства истог."

Тај концепт функционише и обрнуто. Проблем са тим великим црвеним брисачем човечанства јесте да гомила људи заправо ужива у животу - и не би сви пристали на то да се он оконча.

Уместо тога, Кирк и већина анти-наталиста жели да људи добровољно пристану на то да више не рађају децу.

Проблеми са менталним здрављем

Постоји још једна препознатљива тема заједничка за све анти-наталистичке групе. Учесници често деле искуства са властитим менталним здрављем и повремено осуђују оне са менталним проблемима који имају децу.

У једном посту нашао се скриншот поста неког другог корисника који је гласио: „Имам гранични случај поремећаја личности, заједно са биполарношћу и општом анксиозношћу." Анти-наталиста је додао свој коментар: „Ова особа има двоје деце. Жао ми је тих клинаца."

У другој групи нашао се коментар у ком је неко отворено размишљао о самоубиству.

„Имао сам шизофренију и депресију", објашњава Томас. „Депресија је такође наследна у мојој породици. Мислим да је, кад бих имао децу, велика вероватноћа да би она била депресивна и да им се не би допао њихов живот."

Али он каже и да је заједница често погрешно етикетирана од споља.

„Људи почињу да нас сматрају лудим психопатама", каже он. Истина је, каже он, много сложенија.

Спасавање Земље?

Аргументе анти-наталиста последњих година умногоме подгрева све већа пажња која се посвећује животној средини и потенцијално трагичним последицама климатских промена.

Судећи по постовима у анти-наталистичким групама, постоји очигледно велико преклапање између њихових идеја и активизма за очување животне средине.

„Сматрам да је себично имати децу у овом тренутку", додаје Ненси, веганка, боркиња за права животиња и живота без пластике, као и инструкторка јоге са Филипина. „Реалност је да деца која се рађају на овом свету доприносе додатном уништавању животне средине."

У Фејсбук групи названој „веома бесни анти-наталисти", дели се петиција за коју се надају да ће на крају доспети до Уједињених нација. Њен наслов је „Пренасељеност као корен климатске катастрофе - стоп рађању свуда на свету." До сада су сакупили 27.000 потписа.

Идеја о суздржавању од прављења деце да би од тога имала корист животна средина није нова.

У Великој Британији добротворна организација Популација је важна ово предлаже годинама - иако нису анти-наталисти. Штавише, они се залажу за одрживост људске расе уместо за њено изумирање.

„Наш циљ је да постигнемо хармонију између људске расе и планете коју имамо срећу да насељавамо", каже Робин Мејнард, директор ове групе. „Уколико будемо имали мање деце широм планете и мање породице, успећемо да постигнемо одрживију популацију."

Мајке које ће се породити у погрешно време

Али хоће ли све већа насељеност нужно директно довести до еколошке катастрофе? Према Стефани Хагерти, дописници ББЦ-ја за глобалну популацију, тешко је рећи, зато што је тешко предвидети будућност.

„Према научним пројекцијама, због економског развоја и опадајуће стопе плодности, велика је вероватноћа да ће светска популација достићи врхунац са 11 милијарди људи за 80 година", каже она. „Да ли планети то може да издржи или не - ми то не знамо."

„Такође је веома тешко предвидети колико људи планета може да издржи јер је суштина у потрошњи. А то значи све, ваздух, вода, храна, фосилна горива, дрво, пластика - списку нема краја", каже она. „Очигледно неки од нас троше много више него неки други. Породица од 12 чланова у земљама као што су Бурунди потрошиће у просеку мање него нека трочлана породица у Тексасу."

„Постоје многи фактори који ће се мењати током наредне деценије и наредног века а које у овом тренутку не можемо да предвидимо

Увреде и критике

Међу жучним филозофским и етичким расправама које се воде у анти-наталистичким групама, приметан је један мрачнији и мање конструктиван тон. Неки рутински вређају родитеље - називајући их „расплођивачима". Друге клетве усмерене су ка деци.

„Кад год видим трудницу, први осећај ми је гађење", написао је један корисник уз слику на којој пише: „Мрзим трудничке стомаке."

Али то не значи да сви анти-наталисти мрзе децу, према онима који су говорили за ББЦ.

„Рекла бих да лично веома волим децу и управо зато што их волим не желим да она пате", каже Ненси. „Можда би ми њихово довођење на свет пружило некакво задовољство, али могућа претња је толика да нисам сигурна да би вредело."

Без деце зарад добробити животне средине

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionУпознајте Сејби, бебу величине јабуке

Али то није једина критика. У неким анти-наталистичким групама, корисници алудирају на идеју да бебе не би смеле да се рађају у ратним зонама, уколико постоји велика шанса ће се родити са инвалидитетом или чак од родитеља са ниским примањима. Повремено реторика звучи као селективно размножавање - или еугеника.

Анти-наталисти са којима смо причали имају опречна мишљења о тим идејама.

„Какви су њихови мотиви да имају децу?", каже Томас упитан да ли је размишљао о деци рођеној на ратом захваћеним подручјима. „У таквим земљама мања је нада да ће се ствари преокренути на боље."

Мање га, додуше, брину деца рођена у домаћинствима са ниским примањима.

„Очигледно сам против имања деце уопште... али мислим да можете бити срећни и у сиромашном окружењу."

„Мој анти-натализам важи за све", каже Ненси. Она је против еугенике. „Зашто бисмо бирали само неке групе, само зато што су у горем положају?"

Да ли онда постоји нека општа анти-наталистичка животна филозофија?

„Дајте све од себе", каже Кирк. „Будите добри према другима - и не размножавајте се."

Илустрације: Џерад Гровс

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи