Кокаин: Суд у Мексику дозволио рекреативну употребу дроге за двоје људи

Кокаин Image copyright PA Media
Натпис на слици Одлуку мора да преиспита виши суд пре извршења

Суд у Мексику дозволио је да двоје људи рекреативно узимају кокаин, а ово је прва таква пресуда икада, рекли су из организације која се бавила случајем.

Суд је одлучио да ће дозволити подносиоцима захтева да „поседују, превозе и узимају кокаин", али не и да га продају, кажу из Мексичког савеза за борбу против криминала (MUCD).

MUCD, организација која се бори да оконча „рат око дроге" у земљи, пресуду је назвала „историјским кораком".

Пре него што пресуда буде извршена одлуку мора да преиспита виши суд.

Из организације MUCD саопштавају да је суд у Мексику наложио здравственом органу државе Кофеприс да одобри употребу кокаина за двоје људи.

Званичник из Кофеприса је рекао агенцији Асошијетед прес да су предузели одређене кораке да би блокирали одлуку суда, која је донета у мају ове године. Додао је да је оваква одлука суда изван његовог законског овлашћења.

Пресуда ће ступити на снагу само ако је виши суд усвоји. Ако одобре одлуку, она ће се односити само на двоје људи који су поднели захтев, а чији идентитети нису познати.

Из организације MUCD су рекли да ови случајеви представљају „још један корак у борби за изградњу алтернативних политика о дрогама које би омогућиле [Мексику] да преусмери своје напоре и више води рачуна о јавном здрављу.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Да ли ово значи да је кокаин легалан у Мексику? Наравно да не

У Мексику већ деценијама траје рат између нарко картела и власти, а сваке године хиљаде људи страда због окршаја који су повезани са дрогом.

У 2018. години број убистава повезаних са дрогом у Мексику порастао је на 33.341, саопштено је из Савета за спољне односе. То је 15 одсто више него годину дана раније.

Врховни суд Мексика већ је одобрио рекреативну употребу марихуане у појединачним случајевима.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор, левичар који је на ову функцију дошао у децембру прошле године, обећао је „радикалне" промене у приступу земље при решавању проблема са дрогом.

Предложио је декриминализацију илегалних дрога.

Дрога не би била илегална, али би уместо хапшења, оптужени били приморани на лечење. Морали би да одлазе на програме за одвикавање.

Повезане теме

Више о овој причи