Немачка: Град Билефелд нуди милион евра за доказ да не постоји

Achim Held with competition sign Image copyright bielefeld-marketing.de
Натпис на слици Ахим Хелд - зачетник теорије завере о Билефелду - подржао је конкурс

У питању је град у Немачкој који датира од деветог века, има 340.000 становника, универзитет, средњовековну тврђаву... али, да ли заиста постоји?

Билефелд сада нуди милион евра оној особи у Немачкој која може да докаже да град на постоји.

Градски маркетиншки тим води кампању са жељом да обори теорију завере дугу 25 година.

Један студент је 1994. безбрижно написао „Билефелд? Тако нешто не постоји" на сајту за размену порука Јузнет (Usenet).

Порука Ахима Хелда постала је дугогодишња шала у Немачкој, након што је, захваљујући процвату интернета, постала вирална.

Јузнет је био систем за размену порука пре постојања интернет форума, а који се затим проширио и покренуо многе теорије завере.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Стара пијаца - сликовит трг у Билефелду

Чак је и канцеларка Ангела Меркел 2012. године направила референцу на шалу о Билефелду током говора на додели награда у Берлину, присећајући се да је присуствовала једном догађају у Билефелду и додала „дакле ипак постоји".

Публика је праснула у смех, а Меркел је наставила: „Имала сам утисак да сам тамо... Надам се да ћу моћи да идем опет".

Која су правила конкурса?

Пунолетни Немци имају рок до 5. септембра да поднесу доказе да Билефелд „не постоји" маркетиншком тиму града. Конкурс су одобрили градски званичници.

Сајт конкурса (на немачком језику) каже да пријаве могу бити у различитим формама - слике, видео или текст - али да „бисери ваше мудрости морају бити неоспориви". „Сада је време да се ми забавимо!", кажу организатори.

Кажу да су „99.99 одсто сигурни да могу да оспоре сваки доказ". Међутим, порески обвезници немају разлога за бригу - награда од милион евра долази од спонзора маркетиншке агенције Билефелда, у мало вероватном сценарију да буде изгласан победник.

Организатори кажу да могу да се позову на стручњаке да оборе апсолутно сваки доказ који указује да Билефелд не постоји.

Активисти групе „Петком за будућност" која се бори против климатских промена написали су на Твитеру своју верзију такмичења: они нуде милион евра ономе ко може научно да докаже да климатске промене не постоје. По њиховом мишљењу, они који негирају постојање климатских промена су теоретичари завере.

Како је настала теорија завере о Билефелду?

Ахим Хелд, студент инфорамационих технологија, био је на журци у Киелу, граду на северној обали, када се појавио гост из Билефелда - међутим Ахим није знао да овај град постоји. Други гости на журци су такође били збуњени постојањем овог града, пренела је немачка медијска кућа АРД.

Убрзо потом, Ахим није могао да одоли да не напише поруку „Билефелд? Тако нешто не постоји" након што је видео да је саобраћајни знак за Билефелд прецртан због радова на путу.

Јузнетје био доста ограничен у односу на интернет, који га је ускоро превазишао, али је порука стигла до довољног броја корисника да би постао виралан.

Билефелд можда нема туристичке атракције какве имају други немачки градови, али је тешко рећи да је безначајно место:

  • овај град је дом једног од највећих произвођача хране у Немачкој - компаније Др. Еткер
  • клуб Арминиа Билефелд има поносну историју првокласног фудбала, иако је тренутно у другој категорији Бундеслиге
  • Бернард Шлинк, аутор међународног бестселера Читач(„Der Vorleser" на немачком) је рођен у овом месту и предавао је право на Билефелдском универзитету.

Повезане теме

Више о овој причи