Амазонија у пожару: Колико је ситуација лоша

Firefighters shows a fire at the Brazilian Amazonia Image copyright EPA

Више хиљада пожара букти широм амазонских кишних шума у Бразилу, у највећој ватреној стихији у последњих десет година коју немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон описују као међународну кризу о којој се мора расправљати на предстојећем самиту Г7.

Макрон и ирски премијер Лео Варадкар изјавили су да Француска и Ирска неће ратификовати трговински споразум са земљама Јужне Америке уколико бразилски званичници не покажу да су заиста посвећени заштити животне околине.

За овај споразум о ком су званичници Европске уније, Аргентине, Бразила, Уругваја и Парагваја преговарали 20 година, неки кажу да је највећи споразум који је унија постигла до сада.

„Наш дом је у пламену. Буквално. Амазонија - плућа која производе 20 одсто нашег кисеоника - горе", написао је Макрон претходно на Твитеру, користећи хештег #ActForTheAmazon.

„У питању је међународна криза. Чланови Г7 самита, хајде да разговарамо о томе."

Европски лидери су изразили забринутост због пожара, а премијер Велике Британије Борис Џонсон је изјавио да је „дубоко забринут" за „последице губитка ових важних пространства".

Меркел је изјавила да је „оваквој кризи" место на дневном реду разговора лидера Г7 земаља овог викенда у француском граду Бијарицу.

Бразилски председник Жаир Болсонаро у петак је изјавио да разматра да укључи и војне снаге у борбу са пожарима.

Он је претходно оптужио француског председника за „сакупљање политичких поена" и рекао да Макронов позив да се о пожарима расправља на самиту на којем Бразил не учествује, евоцира „покварени колонијалистички начин размишљања".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је такође изјавио да је „дубоко забринут" због пожара у Амазонији.

„Усред глобалне климатске кризе, не смемо да допустимо још више штете главним изворима кисеоника и биодиверзитета. Амазон мора да се сачува", написао је на Твитеру.

Шта се стварно дешава и колико је ситуција лоша?

Западне државе Рораима, Акре, Рондонија и Амазонас, као и Мату Гросу ду Сул највише су погођене.

Међутим, показало се да су неке фотографије пожара - укључујући и неке објављене под хештегом #PrayforAmazonas - старе деценијама, а неке чак и нису из Бразила.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПожар у Амазону: Највећа прашума на свету под пламеном рекордног броја шумских пожара

Много је пожара у овом региону ове године

Амазонске кишне шуме у Бразилу погађа рекордни број пожара у 2019. години, показују подаци бразилске свемирске агенције.

Натпис на слици Овогодишњи пожари широм Амазоније

Национални институт за свемирска истраживања саопштио је да сателитски подаци показују пораст пожара за 85 одсто у односу на исти период 2018. године.

Званични подаци показују да је више од 75.000 шумских пожара забележено у Бразилу за првих осам месеци ове године - што је највише од 2013. Током 2018. године било је 39.759 пожара.

Натпис на слици Активни пожари у Бразилу

Шумски пожари су уобичајени у Амазонији током сушне сезоне, која траје од јула до октобра. Могу их изазвати природне појаве, попут удара грома, али и фармери и људи који чисте земљиште за узгајање усева или пашњаке.

Активисти наводе да антиеколошка реторика бразилског председника Жаира Балсонара подстиче крчење шума.

Болсонаро, дугогодишњи скептик по питању климе, у одговору оптужује невладине организације да су подметнуле пожаре како би нарушиле слику његове владе.

Касније је изјавио да влади недостају средства да се бори против ватре.

Запад Бразила је најзахваћенији пожарима

Запад државе је међу најугроженијим подручјима.

У државама Рораима, Акре, Рондонија и Амазонас забележен је пораст пожара у поређењу са последње четири године (2015-2018).

Натпис на слици Више него двоструко више пожара него 2013.

Рораима бележи пораст од 141 одсто, Акре 138 одсто, Рондонија 115 одсто, а Амазонас 81 одсто пораста. Мату Гросу ду Сул, која се налази на далеком југу, бележи раст од 114 одсто.

Амазонас, највећа бразилска држава, прогласила је ванредно стање.

Болсонаро: Немамо довољно средства за борбу с пожарима

Председник Болсонаро је изјавио да Бразил није опремљен за борбу с пожарима. „Амазонија је већа од Европе. Како да се борите с пожарима у таквој области?, питао је новинаре на изласку из председничке резиденције у четвртак.

„Немамо довољно средства за то."

Амазонска прашума покрива површину од 5.5 милиона квадратних километара - што представља отприлике половину Европе.

Током кампање, Болсонаро је рекао да ће ограничити казне за уништавање прашуме и смањити утицај агенција за очување животне средине.

Такође је предложио да би Бразил могао да се повуче из Париског споразума о климатским променама, рекавши да то компромитује суверенитет Бразила над Амазонском регијом.

Ватра ствара велике количине дима и угљеника

Дим од пожара шири се широм Амазоније, али и шире.

Према европском Коперникус сервису за мониторинг, дим је стигао до обале Атлантика. Чак је и небо над Сао Паолом било затамњено димом, а овај град удаљен је више од 3.200 километара од места где су пожари.

Пожари стварају велике количине угљен-диоксида. Према подацима Коперникуса, настало је 228 мегатона током ове године, што је највише од 2000.

Натпис на слици Угљен моноксид

Ватра емитује и угљен-моноксид - гас који се ослобађа када сагорева дрво.

Басен Амазона - дом за више од три милиона врста биљака и животиња, као и за милион староседелаца - кључни је регион за регулацију глобалног загревања, с обзиром на то да његове шуме апсорбују милионе тона угљеника сваке године.

Али када се дрвеће посече или гори, угљеник се ослобађа у атмосферу, а способност прашуме да апсорбује емисију угљеника се смањује.

Пожарима погођене и друге државе

И друге земље у басену Амазона - области која се простире на 7,4 милиона квадратних километара - суочавају се са великим бројем пожара ове године.

Венецуела је на другом месту са 26.000 пожара, док је Боливија трећа са више од 17.000.

Натпис на слици Пожари у региону

Влада Боливије ангажовала је хеликоптере како би помогла гашењу шумских пожара на истоку земље. Они су за сада захватили око шест квадратних километара шуме и пашњака.

Додатне спасилачке службе послате су у овај регион, а постављају се и склоништа за животиње које беже од пожара.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Ове године је детектовано 72.000 пожара

Нови ниво одбацивања

Анализа Данијела Галаса, ББЦ Њуз Сао Паоло

Бразилкси председник који занемарује бригу међународне заједнице за Амазонију није нова појава.

И Болсонарови претходни су одбацили мишљење иностраних невладиних организација и европских лидера, окарактерисавши их као уплитања у унутрашњу политику Бразила.

Али Болсонаро је отишао корак даље, рекавши да су међународне НВО можда и одговорне за пожаре, покушавајући да га на тај начин саботирају.

Његове речи су можда шокирале светску публику, али за симпатизере у Бразилу, Болсонаро остаје популарни лидер.

Изненађујуће - они који би можда могли да утичу на ову расправу су бразилски пољопривредници.

Неки би помислили да би фармери подржали ову политику како би се промовисала пољопривреда у Амазонији. Али неки од водећих пољопривредника се боје да би лоша слика о Бразилу коју Болсонаро шаље у свет могла да штети извозу соје и говедине.

Неки пољопривредници су већ тражили промене од владе. Ово су гласови које би председник можда чуо.

Аутори: Мајк Хилс, Луси Роџерс и Насос Стејлиану.

Више о овој причи