Све што треба да знате о кремама за сунчање

Young boy jumping into lake

Аутор фотографије, Getty Images

Како да одаберете праву крему за заштиту од сунца?

Наравно да је цена битна, али је битан и фактор заштите - СПФ фактор - јер је свима, без обзира на нијансу боје коже, потребан неки степен заштите од сунца.

Да ли сте размишљали и о еколошком утицају производа које користите? Шта ако бисмо вам рекли да ваше креме утичу и на здравље коралних гребена?

Консултовали смо експерте и ево шта треба да знате о кремама за сунчање:

Заштита вам је потребна без обзира на боју коже

Идеја да су тамнији тонови коже природно заштићени од штетности сунца је мит.

„Тамнија кожа природно лепше потамни и обично је потребно много више излагања сунца да би изгорела", каже доктор Дерон Сеукеран, дерматолог британског ланца клиника за негу коже Sk:n.

„Свако може да доживи оштећење од УВ зрака.

„Боја коже заснована је на количина меланина коју садржи, а он је главни природни пигмент коже", објашњава доктор.

„Светлосмеђа кожа, сачињена од мање меланина, поцрнеће и потенцијално изгорети - слично као и бела", каже Сеукеран и додаје да „тамносмеђа или црна кожа - са више меланина - можда неће изгорети, али код ње и даље постоји ризик од рака коже."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Проверите рок трајања креме за сунчање

Постоје случајеви рака коже и код пацијената са тамном кожом.

„Стопа пацијената значајно је нижа него код особа са светлијом кожом", додаје али и упозорава да „ако појединац са тамном кожом добије меланому, прогноза је код њега често лошија - обично зато што је примећена у каснијем стадијуму дијагнозе."

Људима са тамном кожом се саветују да се редовно прегледају у потрази за необичним квржицама или тамнијим пределима који не пролазе или се повећавају.

„Ако постоје предели на којима је кожа напукла или има квржицу која не пролази и не смирује се, онда морају да потраже лекарску помоћ", каже доктор Сеукеран.

Главних пет савета клиничког дерматолога доктора Ендрјуа Бирнија:

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Ставите крему за сунчање и када идете на трчање

  • Нанесите крему 15 до 20 минута пре него што изађете на сунце. Крема ради тренутно, али ако јој дате ово време, кожа ће је боље упити и мање је вероватно да ће се обрисати о одећу или да ће је спрати зној.
  • Колико да ставите? Обично се препоручује око једне кашичице за сваки део тела, али ја обично кажем да само треба да нанесете довољно на кожу да изгледа бело пре него што је утрљате.
  • Колико често да је стављате? Наносите свакодневно на лице и околне изложене пределе (слепоочнице, врат, горњи део прса) сваког јутра током читаве године. Наносите и на друге изложене делове тела ако ћете се задржати напољу више од 20 минута. Поновно наношење једнако је важно, идеално би било свака два сата, али наравно можда ћете морати да радите то и чешће уколико сте изразито светле пути.
  • Избегавајте ударна времена: од 11 до 15 часова. То није најнужније најтоплији део дана, али је снага УВ зрака тада најјача.
  • Не ослањајте се за заштиту на шминку са СПФ-ом: неће вам бити довољна.

Дерматолог доктор Дерон Сеукеран саветује:

  • 95 одсто сунчевих зрака може да се пробије кроз облаке, тако да је најбоље увек носити заштиту, чак и кад је облачно, да бисте избегли старење коже.
  • Носите наочаре за сунце: површина ока може да изгори на сличан начин као наша кожа, а УВА зраци могу да допринесу знацима старења око очију.
  • Најбоља за ношење је дуга, врећаста одећа са густо плетеним текстилом, јер она не пропушта сунчеве зраке. Носите шешире широког обода да бисте заштитили лице.
  • Родитељи треба посебно да обрате пажњу на децу - особе које су изгореле на сунцу у детињству су склоније добијању рака коже у будућности.

Шта значи скраћеница СПФ?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Будите пажљиви и кад је облачно

СПФ је скраћеница за Фактор заштите од сунца.

Он говори који проценат ултраљубичастих Б зрака (УВБ) ће стићи до важе коже.

СПФ 30 значи да се 1⁄30 зрачења пробије до коже кроз крему.

Овај систем оцењивања постао је светски стандард за мерење ефикасности крема.

Шта значе бројеви или звездице на мојој креми?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Пажљиво бирајте фактор заштите

Можда ћете приметити ознаке у звездицама за УВА на вашој бочици- звездице од нула до пет указују ниво заштите од ултраљубичастог А зрачења (УВА).

Важно је одабрати крему са великим бројем звездица, баш као и са великим бројем СПФ-а.

Креме које нуде и УВА и УВБ заштиту понекад се називају кремама „широког спектра". Ако је ваш СПФ 30, тражите 4 или пет звездица за УВА.

Вода и крема

Водоотпорни производи за заштиту од сунца биће мање ефикасни након купања, показују тестови које је спровела британска организација Који? која се бори за заштиту права потрошача.

Они су тестирали два водоотпорна производа и открили су да је СПФ опао и до 59 одсто након 40 минута проведених у сланој води.

Док су из Британске организација за истраживање рака навели да је добро што је тестирање урађено и упозорили су да ниједна крема није 100 одсто ефикасна, из групе која представља произвођаче крема за сунчање истраживање су критиковали.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Дерматолози саветује заштиту коже без обзира на године

У Великој Британији је произвођачима дозвољено да тврде да су креме водоотпорне чак и уколико СПФ опадне за 50 одсто након 20 минута у води.

Али ови тестови се раде уз помоћ воде са чесме. Из организације Који? су рекли да су њиховим тестовима у сланој, хлорисаној и брзој текућој води - условима у којима се креме обично користе на одмору - разоткрили „озбиљне мањкавости".

Каква је разлика између хемијске и физичке заштите?

Хемијска заштита улази у кожу и потом упија УВ зраке.

Веома простом хемијском реакцијом на вашој кожи, ове креме претварају УВ енергију у топлоту, а топлота се потом отпушта из тела.

Физичка заштита стоји на кожи и одбија сунчеве зраке.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Кажите збогом кремама за сунчање на Хавајима

Она се обично прави од цинк оксида или титанијум диоксида, а ради тако што одбија и распршује: УВ зраци ударају у њу и одбијају се.

Људима који имају осетљиву кожу или кожне проблеме често више одговарају креме са физичком заштитом.

Због страха од одређених хемикалија, дошло је до повећања броја минералних крема на тржишту. На Хавајима је 2018. године усвојен закон којим је забрањена продаја одређених крема због сумњи да су штетне по коралне гребене.

Постоји ли крема која комбинује хемијску и физичку заштиту?

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Крема за сунчање са микрофилтерима је веома ефикасна

Постоје софистицираније креме које могу и да апсорбују и да одбијају сунчеве зраке: оне су познате као микронизовани филтери.

Оне су технички прављене од хемијских састојака за заштиту од сунца, али имају и својства одбијања и распршивања.

Колико дуго могу да чувам крему?

Креме за сунчање праве се тако да остану ефикасне до три године.

Неке креме имају рок трајања - када он истекне немојте очекивати да раде пуном снагом.

Уколико немају датум, немојте да ризикујете - кад купите нову бочицу, обележите на њој годину кад сте је купили да бисте знали кад да купите нову.

Овај чланак настао је на основу ББЦ-јевог подкаста Паметан потрошач.