Наса „истражује прве оптужбе за злочин у свемиру"

Ен МекКлејн Image copyright Reuters
Натпис на слици Ен МекКлејн излази из капсуле након повратка на Земљу у јуну ове године

Агенција Наса истражује оптужбе против астронауткиње која је наводно приступила банковном рачуну супруге са Међународне свемирске станице.

Ово је можда прва оптужба за злочин почињен у свемиру.

Ен МекКлејн је признала да је приступила рачуну супруге од које се разводи, али је изјавила да није учинила ништа лоше, објављено је у Њујорк Тајмсу.

Њена супруга Самер Ворден наводно је тужбу против МекКлејн поднела Савезној комисији за трговину.

Ен МекКлејн се у међувремену вратила на Земљу, а њена адвокатица рекла је за Њујорк Тајмс да је астронауткиња само желела да провери да ли њена бивша партнерка има довољно новца за плаћање рачуна и бригу о сину ког су заједно одгајале пре него што су се растале.

„Она одлучно негира да је учинила било шта непримерено", рекла је адвокатица Русти Хардин и додала да је МекКлејн „у потпуности сарађује" са истражитељима.

МекКлејн и Ворден која ради за обавештајну службу Ратног ваздухопловства, венчале су се 2014. године. Ворден је званично тражила развод 2018. године.

МекКлејн је дипломирала на престижној војној академији Вест Поинт, а затим радила као војни пилот у Ираку. Изабрана је да лети за Насу 2013. године.

Провела је шест месеци на Међународној свемирској станици и требало је да учествује у првој „женској" шетњи свемиром која је отказана због тога што за МекКлејн није било одела у одговарајућој величини.

Како се примењује закон у свемиру?

У раду Међународне свемирске станице учествује пет државних и међународних свемирских агенција - из Сједињених држава, Канаде, Јапана, Русије и међународне агенције у чијем раду учествују стручњаци из неколико европских земаља. Договорени правни оквир предвиђа да се на све особе и имовину у свемиру примењују закони држава из којих долазе.

Дакле, ако би канадски држављанин починио злочин у свемиру, било би му суђено у складу са канадским законима, а руском држављанину у складу са руским.

Међународним свемирским правом такође су предвиђена и изручења на Земљи - уколико нека држава одлучи да тражи изручење грађанина друге државе због дела почињених у свемиру.

Свемирски туризам постаје све реалнији, па ће у будућности можда и бити потребе да се ови закони примене. Званичници Насе рекли су Њујорк Тајмсу да не знају ни за један злочин почињен на Међународној свемирској станици.

Више о овој причи