Макрон, Трамп, Меркел - Шта је Група 7 и чиме се бави?

G7 Leaders Meet In Sicily Image copyright Getty Images

Шефови држава чланица Групе 7 у француском граду Бијарицу одржавају 45. самит.

Шта је Г7, ко су чланови и шта ова група ради?

Шта је Г7?

Г7 (Група Седам) је организација коју чини седам земаља са највећим, такозваним напредним, привредама на свету: Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе.

Група је описана као „заједница вредности" чији основни принципи су слобода и људска права, демократија и владавина права, као и напредак и одрживи развој.

Шта ова група ради?

Представници шест најразвијених земаља састали су се први пут 1975. како би „разменили идеје о могућим решењима" за светску економску кризу. Канада се придружила наредне године.

Министри и државни званичници из Г7 земаља састају се током целе године како би дискутовали о питањима од заједничког интереса.

Председавање групом Г7 преузимају једна од друге државе чланица. Самит лидера одржава се у држави која те година председава овом организацијом.

Енергетска политика, климатске промене, ХИВ и глобална безбедност су само неке од тема о којима се расправљало на претходним састанцима.

По завршетку самита објављује се заједничко саопштење о постигнутим договорима.

Међу учесницима су председници влада, председник Европског савета - тренутно Доналд Туск, као и председник Европске комисије - тренутно Жан-Клод Јункер који ће пропустити овогодишњи самит због операције.

Традиционално се на самит позивају и представници других држава и међународних организација. Главна тема самита у Бијарицу је „борба против неједнакости".

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сваки Г7 самит прате и протести

Током Г7 самита редовно се одржавају и протести различитих организација и активиста као што су борци за заштиту животне средине и анти-капиталисти. Јако обезбеђење држи демонстранте даље од места одржавања самита.

Да ли је рад Групе 7 ефикасан?

Иако критичари ову групу називају „артефактом минуле ере", из организације Г7 истичу да је група покренула бројне успешне иницијативе, попут подршке покретању глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије. Кажу да је уз помоћ фонда спашено 27 милиона живота од 2002.

Из организације такође наводе да је група била покретачка снага за спровођење Париског споразума о климатским променама 2016. године, иако је из Вашингтона најављено повлачење Сједињених Држава.

Зашто Кина није чланица?

Иако има најбројнију популацију на свету и другу највећу привреду, релативно низак степен богатства по глави становника значи да се кинеска привреда не сматра напредном на исти начин као привреде земаља чланица Г7, мада је Кина део шире групе земаља Г20.

Зар Русија није некада била држава чланица?

Русија се придружила групи 1998. године. Организација је убрзо постала позната као Г8.

Након руске анексије украјинског Крима 2014. године, Русија је суспендована.

Image copyright AFP
Натпис на слици Председник Трамп је одбио финалну верзију саопштења око којег су се усагласили лидери држава чланица Г7 на самиту 2018. године

Амерички председник Доналд Трамп верује да би требало да опет буде примљена.

„Требало би да имамо Русију за преговарачким столом", рекао је Трамп.

Са каквим изазовима се суочавају лидери Г7?

Унутар групе било је бројних неслагања. Током прошлогодишњег самита у Канади, Трамп се сукобио са другим члановима због пореза који је Америка увела на увоз из Европске уније, али и климатских промена.

Неки групу критикују и због тога што не осликава тренутно стање глобалне политике и привреде.

Међу земљама чланицама Г7 нема држава из Африке и Латинске Америке, као ни са јужне хемисфере.

Изазов представљају и државе чије привреде веома брзо јачају - попут Индије или Бразила. Оне су чланице Групе 20, али не и Групе 7.

Неки економисти верују да ће привреде ових земаља надмашити успех неких Г7 чланица до 2050.

Више о овој причи