Пожари у Амазонији: Одговори на десет ваших питања

Brazilian woman in a face mask at demonstration - 23 August 2019 Image copyright Reuters
Натпис на слици Грађани Бразила протестовали су због пожара у Амазонији

Кишне шуме Амазоније горе рекордном брзином у Бразилу.

У понедељак, небо над Сао Паолом било је црно од дима иако су пожари од овог града удаљени 2.700 километара.

Политичари и активисти за заштиту животне средине критиковали су бразилског председника Жаира Болсонара ког криве за пожаре.

Али прича о овим пожарима је комплексна. У расправама се не износе увек чињенице, а многи деле фотографије које заправо нису настале ове године у Амазонији.

Зато су новинари ББЦ-ја замолили читаоце да пошаљу питања која желе да поставе о пожарима у Амазонији, а одговоре смо потражили од стручњака.

1) Алекс: Зашто је дошло до пожара? Да ли су их изазвали Болсонарови људи да би рашчистили шуме за руднике, пољопривреду и слично?

Брaзилски новинар Силио Боканера каже да су пожари у ово доба године очекивани - у Бразилу је тренутно сезона суша која траје од јула до октобра. Ипак, он верује да су многи пожари који горе у Амазонији намерно изазвани.

Председник Болсонаро није осудио крчење шума и подржава рашчишћавање Амазоније које би омогућило ширење пољопривредних газдинстава и рудника.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПожар у Амазону: Највећа прашума на свету под пламеном рекордног броја шумских пожара

„Дакле, то је комбинација природних појава и тога да се мештани осећају довољно угодно да то ураде јер влада није предузела никакве мере да то спречи", каже Боканера.

Он сматра да су за паљење пожара вероватно одговорније мање групе људи него велике корпорације које продају говедину и соју. Боканера верује да корпорације не би ризиковале бојкот потрошача који би уследио уколико би се открило да су умешане у паљење пожара.

Иако велике корпорације нису невине, боље су информисане, каже он.

Иако је намерно паљење ватре одувек било проблем, никада до сада није забележен овако висок број пожара. Боканера каже да починиоци сада знају да неће бити кажњени.

2) Питер: Број пожара делује као лош показатељ јер величина пожара варира. Да ли постоје подаци о укупној површини која гори?

Ово је добра поента - бразилска сателитска агенција утврдила је да је број пожара повећан за 84 одсто у односу на прошлу годину.

У Бразилу је између јануара и августа откривено више од 74.000 пожара - највећи број забележен од када су мерења започета 2013. године. Већина пожара горела је у Амазонији.

Да ли то значи да је изгорело више шуме? Уосталом, можда говоримо о 74.000 малих пожара.

Натпис на слици Активни пожари у Бразилу

Истина је да још увек не знамо, али чињенице указују на то да је захваћена већа површина.

Тренутно немамо комплетну слику делимично и због тога што многи пожари још увек горе.

Питали смо људе из Коперникуса, програма Европске уније за осматрање земље, а они су рекли да је ослобођени угљен-диоксид најбољи показатељ тога колико су ови пожари деструктивни.

До сада је ове године ослобођен еквивалент од 228 мегатона, саопштили су из Коперникуса додајући да је ово највиши ниво забележен након 2010. године.

Детаљније сателитске информације о површини захваћеној пожарима требало би да буду доступне у неком тренутку.

3) Пол: Шта је до сада урађено у борби против пожара?

Председник Болсонаро је под све већим политичким притиском да оконча пожаре у Амазонији. Француски председник Емануел Макрон је чак изјавио да Француска неће ратификовати значајан трговински споразум које је Европска унија потписала са земљама Јужне Америке, уколико бразилске власти не предузму кораке ка гашењу пожара.

Али, упозорења сама по себи не гасе пожаре. Ипак, званичници Бразила предузимају неке мере.

Болсонаро је у Амазонију послао војску која има више ресурса за борбу против пожара.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Дим се диже изнад прашуме

Ипак, новинар Силио Боканера сматра да став врха владе треба да се промени како људи више не би „палили шуме без страха."

4) Џејк: Извештавање о овој теми је тек недавно изашло на видело због хештегова #PrayforAmazonas и #PrayforAmazonia. Зашто ви нисте извештавали о томе?

Као и други медији, и ми смо објавили неколико извештаја о обиму уништавања шума Амазоније - ево једног извештаја који смо написали 2. јула, другог од 20. јула и још једног објављеног 2. августа.

Тек недавно је послао јасно колико пожара гори. Чак се ни у Бразилу није много извештавало о томе.

Први знак за узбуну био је дим који је у понедељак обавио Сао Паоло.

5) Луси: Да ли је ово природан, здрав начин на који се шума само-пречишћава за нови раст?

Као што Луси сугерише, може се рећи да неке шуме имају користи од пожара - ватра понекад помаже чишћењу шума и омогућава дрвећу да ојача.

Али то се не дешава у Амазонији, каже професор наука о екосистему са Универзитета у Окфорду Јавиндер Мали.

„Ово су пожари због којих смо забринути", каже он. Ватра за влажну прашуму Амазоније значи само огромну штету. Скоро све пожаре у влажним шумама упалили су - људи.

Натпис на слици Више него двоструко више пожара него 2013.

Статистички подаци показују да је 2016. године такође било много пожара, али то је била сушна година, а 2019. то није. Професор Мали каже да овогодишњи пожари горе јер су их запалили људи.

6) Емили: Колико брзо амазонска прашума може да се регенерише након пожара?

„Шуми је потребно око 20-40 година уколико се створе услови за регенерацију," каже професор Мали.

Али дрвеће које преживи ове пожаре, биће ослабљено и теже ће подносити суше и нове пожаре.

Уколико пожари буду наставили да букте у Амазонији сваких неколико година, велики део прашуме ће бити претворен у грмље.

„Постоји шанса да дође до трајног оштећења када шуму пожари захватају изнова и изнова", каже он.

7) Кристофер I: Ако би се тренутни тренд наставио садашњом брзином, колико дуго би преживело подручје Амазоније?

„Ово је рана фаза и још увек можемо да урадимо много тога како би спасили шуму", каже Мали. Око 80 одсто Амазоније и даље је нетакнуто.

Али климатске промене и крчење шума су опасна комбинација. Смањење падавина довело би до сувљих услова у прашуми који би били погоднији за ширење пожара.

Уколико би нестало 30-40 одсто шуме, постојала би опасност да се клима у овој прашуми потпуно промени, каже он.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Фотографије настале 2003. године показују како изгледа крчење шума

8) Том: Колико кисеоника производи Амазонија?

Многи тврде да дрвеће Амазоније производи 20 одсто светског кисеоника. Ово су изјавили и Емануел Макрон и фудбалер Кристијано Роналдо.

Академици кажу да је ово заблуда у коју многи верују - Амазонија заправо производи мање од десет одсто кисеоника.

Велики део светског кисеоника производе планктони, објашњава професор Мали.

Око 16 одсто кисеоника који производе копнене биљке, долази из Амазоније.

Али то није све.

Дугорочно гледано, Амазонија апсорбује приближно исту количину кисеоника коју и ствара. Кисеоник троши дрвеће које расте, земљиште, животиње и микроби.

9) Дејвид: Да ли ће дим утицати на климу у месецима који следе?

Професор Мали каже да ће последице пожара по климу Јужне Америке одмах осетити. Очекује да ће бити мање падавина и више суша.

„Емисија угљен-диоксида могла би да утиче на глобално загревање", додаје професор, али додаје да је дуготрајне последице теже предвидети.

10) Саманта: Како ови пожари утичу на староседеоце?

Само ове недеље је забележено 68 пожара на територијама у којима живе староседеоци, каже Џонатан Мозер из организације Survival International.

„Тешко је преувеличати значај који ове шуме имају за староседеоце. Они зависе од шуме - за храну, лекове, одећу, осећај идентитета и припадања."

Мозер каже да би за староседеоце ово могао да буде најтежи период, након војне диктатуре која се завршила осамдесетих.

Више о овој причи