Инстаграм инфлуенсери: Да ли смо престали да им верујемо

Tiffany Mitchell Image copyright Lindsey Grace Whiddon

Прошлог месеца, Тифани Мичел из Нешвила објавила је фотографије на којима се види како лежи крај пута. Написала је да су фотографије настале након саобраћајне несреће коју је доживела док се возила мотоциклом.

Пратиоци којих је тада имала око 211.000 слали су поруке подршке и саосећања. Онда је почела да се појављује сумња. Лавина се обрушила након што је на сајту Базфида освануо текст о Мичел.

Фотографије саобраћајне несреће биле су некако баш... прелепе. Такође, неке ствари се нису поклапале.

Изгледа да је имала неколико кацига. Где је била крв? Зашто је таговала човека који ју је тетовирао (изјавила је да ће њеном цвећу можда бити потребна поправка) и - што је још важније - зашто је у првом плану једне фотографије - брендирана флаша воде?

Сада су Тифани Мичел оптужују да је инсценирала цео догађај. Она каже да јој стижу претње смрћу.

Њена пријатељица Линдзи Грејс Видон била је фотографкиња која је била с њом тог дана.

„Када погледам фотографије са ове дистанце, видим зашто делују инсценирано, да нисам била тамо, и мени би било тешко да поверујем да нису", рекла је.

„Залажући мој лични и професионални интегритет, могу да кажем да фотографије не само да нису намештене, већ Тифани није ни знала да постоје све док их није видела сатима касније."

Тифани је касније обрисала објаву о несрећи и поставила видео како би се одбранила од критичара.

Питала сам је да ли жели да говори за ББЦ. Била је емотивна, а њене реченице биле су испуњене речима као што су „рањивост", „отвореност", „истина" и „излечење".

Рекла ми је да је њен дечко, Џејмс Клонингер, погинуо у саобраћајној несрећи 2016. Неке од њених објава на Инстаграму су о њиховом односу и њеним осећањима.

О његовој погибији извештавали су локални медији.

Image copyright Lindsey Grace Whiddon

Мичел негира да је инсценирала судар. Каже да је до несреће дошло након што је пребрзо скренула на сеоском пут у Тенесију.

Линдзи и она су послале ББЦ-ју необјављене фотографије на којима се види полиција и хитна помоћ - Гугл претрага слика и информације похрањене у самим фотографијама указују на то да су оригиналне.

Рекла је да је хитну помоћ позвала пролазница, да су јој повреде саниране, али да је одбила да иде у болницу јер није показивала никакве симптоме потреса мозга (мада се ови симптоми могу појавити и касније).

Мичел каже да је кацигу скинула тек кад се смирила и схватила да је све у реду, а да друга кацига припада њеном пријатељу - мушкарцу који се види на фотографијама.

„Немам појма како неко може да верује да је ово инсценирано или искоришћено како би се скренула пажња на кампању бренда", каже она.

„Увек сам 100 одсто искрена о сарадњама са брендовима... ако неки производ објављујем јер је компанија желела да га поделим, сваки пут јасно то и напишем."

Рекла је да је воду добила и да је то „могла бити вода било које компаније".

Компанија је била СмартВатер(SmartWater) и у власништву је Кока коле. Флаша се не види на горњој фотографији.

„СмартВатер нема никакве везе са Тифани Мичел", саопштено је из компаније.

Тифани каже да је „ужаснута мржњом" коју је имала прилике да осети након објављивања Базфидовог текста - за који каже да их је замолила да не објављују.

„Јако ми је жалосно да толико људи слепо верује у оно што читају о овоме да чак и не размишљају о томе да могу напасти некога ко је заправо доживео несрећу која је проузроковала повреде и изазвала праву трауму", каже она.

Image copyright Lindsey Grace Whiddon

Било да спадате у оне који верују Тифани Мичел или не - реакције на цео догађај указују да људи постају све циничнији у погледу онога што виде на Инстаграму.

Многи корисници Инстаграма ни на који начин не обележавају спонзорисане објаве.

Прошлог месеца, из Агенције за стандарде рекламирања забранили су Инстаграм објаву британске ријалити звезде Џеме Луси. Трудна Луси је објавила фотографију на којој се види да пије брендирану кафу за мршављење.

Док у агенцији кажу да је Луси прекршила неколико правила - подстицала је понашање које није безбедно током трудноће и није обележила објаву као рекламу, ријалити звезда тврди да није била плаћена.

Image copyright Jemma Lucy
Натпис на слици Забрањена фотографија Џеме Луси

Ту су и они који се претварају да сарађују са компанијама иако то није тачно - у децембру је Атлантик (Atlantic) објавио текст о лажном плаћеном садржају.

„У свету инфлуенсера то гради репутацију", рекао је Брајан Фантао новинарки Тејлор Лоренс.

„Што више спонзора имате, то сте веродостојнији."

И ко може да заборави катастрофални Фире Фестивал? Фестивал су промовисале звезде Инстаграма као луксузни догађај, а на крају се испоставило да су гости затекли сендвиче са сиром и препуне шатори. Организатор фестивала сада је у затвору због преваре.

Затим, ту су и жеље пратилаца.

„Људи могу да тврде да желе реалније објаве, али када дођемо до тога шта им се сервира, оно што бирају да виде је улепшана верзија стварности", каже Сара Таскер која обучава људе за коришћење Инстаграма и ауторка је књиге Hashtag Authentic.

„Не желе да виде како се неко умива, болесне мачке, кухињску судоперу."

Image copyright Getty Images

Инфлуенсери стално покушавају да искористе Инстаграмове алгоритме како би обезбедили више пратилаца и постали маркетиншки утицајнији - ово је игра популарности.

„Из перспективе инфлуенсера, ви желите да објављујете ствари које ће публика желети да види јер се објаве које гледа више људи боље промовишу."

Када је у питању кредибилитет - инфлуенсерима је теже него славним личностима, каже Таскер.

„Мислим да постоји неправедно веровање да инфлуенсери немају друге таленте и да могу само да стварају садржај који објављују, па од њих очекујемо више стандарде.

„Моје искуство показује да су славне личности много горе када су у питању партнерски односа са компанијама и обмањивање публике, али их њихови пратиоци не позивају на одговорност на исти начин."

Бука око фотографија и саобраћајне несреће није оставила последице на посао Тифани Мичел - у тренутку писања овог текста имала је око 4.000 пратилаца него када сам је први пут контактирала.

Каже да ће наставити да објављује.

"Наставићу да објављујем као и до сада и бићу одговорна колико год могу према свакој речи и свакој слици", рекла је у последњем мејлу.

Више о овој причи