Афрички слонови: Забрањена продаја беба зоо вртовима

афричка беба слон Image copyright Getty Images

Бебе афричког слона више неће одвајати од мајки да би завршиле у зоолошком врту.

Тако је одлучено на састанку у Женеви на ком је одобрена готово потпуна забрана продаје беба афричког слона зоолошким вртовима.

Након расправе која је трајала неколико дана, представници држава потписница Конвенције о међународном промету угрожених врста дивље флоре и фауне (CITES) одлучили су да пооштре правила.

Европска унија је подржала забрану истог дана.

Предлог је усвојен са 87 гласова за и 29 против. Против су гласали представници Зимбабвеа, државе која је главни извозник слонова, као и Сједињене Државе.

Зимбабве и Боцвана, земље са здравијом популацијом слонова у односу на друге афричке државе, могле су да извозе слонове уз „адекватне и прихватљиве" услове.

У складу са овом дозволом, у Зимбабвеу је заробљено више од 100 беба слонова и извезено у кинеске зоолошке вртове од 2012. године, наводе из Међународног хуманог друштва (Humane Society International).

Нова одлука је значајно пооштрила ограничења трговине слоновима.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Време за купање и оброк за бебу слона у Најробију у Кенији, у јануару 2019.

Од сада, узимање слонова из дивљине и смештање у „објекте за заточеништво" на различитим локацијама у свету, могуће је само под специјалним околностима - и то мора да одобри комитет потписница CITES конвенције.

Комитет је одобрио забрану прошле недеље, али није било сигурно да ли ће проћи ново гласање на крају двонедељне конференције. Представници Зимбабвеа су водили снажну кампању против предлога.

ЕУ је иницијално била против због забринутости о генетичким варијацијама у зоолошким вртовима широм света, али су затим усвојени амандмани који омогућавају трговину у специјалним околностима и размену слонова који су већ у зоо вртовима.

„То не значи да ни један слон више никада неће бити пребачен из дивљине у заточеништво на другом континенту", рекао је Вил Траверс, председник фондације Рођени слободни (Born Free Foundation).

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСлонови дрон

„Али, трговина ће бити пооштрена толико да се масовни извоз слонова у зоо вртове на Далеком истоку, на пример, једноставно неће дешавати".

Из Међународног хуманог друштва кажу да „славе заједничку победу".

„Упркос томе што је ЕУ увела компромисе, лакнуло ми је што је закон усвојен", рекла је Одри Делсинк, директорка ове организације задужена за бригу о афричке дивље животиње.

Она је рекла да је раздвајање за ове изразито друштвене животиње „јако трауматично".

„Као теренски биолог за слонове, радујем се што смо обезбедили победу за све слонове који ће сада бити поштеђени страшног искуства раздвајања од породица."

Неке афричке земље су покушавале да поново покрену тему трговине слоновачом током састанка, тврдећи да постојеће залихе - конфисковане од ловокрадица или преостале од већ угинулих животиња - имају огромну вредност, као и да би новац од продаје могао бити искоришћен за очување животиња.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСнимак ретке минијатурне пегаве мачке.

Више о овој причи