Британска краљица одобрила распуштање парламента у септембру

Boris Johnson Image copyright AFP/Getty Images
Натпис на слици Британски премијер Борис Џонсон

Парламент Велике Британије биће суспендован у септембру само неколико дана пре него што се посланици врате на посао - неколико недеља пре Брегзита.

Захтев Владе одобрила је британска краљица, тачније Краљевски савет, и тиме је омогућено влади да суспензију Парламента почне најраније у понедељак 9. септембра, а најкасније у четвртак 12. септембра.

Суспензија парламента била би завршена до понедељка, 14. октобра.

Премијер Борис Џонсон је рекао да ће краљичин говор бити одржан након што се заврши суспензија парламента, 14. октобра, и да ће додатно разјаснити његов „врло узбудљив план".

То значи да се скраћује време у којем посланици морају да усвоје законе који би зауставили Брегзит 31. октобра.

На питање компаније за истраживање јавног мњења „Ју Гов" (You Gov) да ли сматрају да је прихватљиво да влада у том периоду спречава парламент да се састаје, 27 одсто учесника је одговорило да је то прихватљиво, 47 одсто је било против тога, а 26 одсто је одговорило са „не знам".

„Противуставно"

Председавајући Доњег дома парламента Џон Беркоу каже да је захтев за суспензијом „противуставан".

Беркоу који ретко коментарише политичке најаве, додаје и да је потез Владе „претња за нашу демократију".

„Како год да је упаковано, очигледно је да је сврха (суспендовања парламента) да се заусатви дебата (посланика) о Брегзиту, а њихова дужност је да обликују курс земље. То би била увреда за демократске процесе и права парламентараца као изабраних народних представника", каже Беркоу.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лидер лабуриста Џереми Корбин

Лидер лабуриста Џереми Корбин наводи да је „запањен безобзирношћу Џонсонове владе која говори о суверенитету, а сада тражи суспензију парламента како би избегла проматрање њиховог безобзирног Брегзита без договора".

Амерички председник Доналд Трамп у твиту је подржао Џонсона рекавши да би било "веома тешко" да господин Корбин тражи гласање о неповерењу премијеру, "посебно ако се има на уму да да је Борис оно што Велика Британија тражи".

Може ли краљица да каже „не"?

Немогуће је да краљица одбије захтев премијера, каже дописник који прати вести о краљевској породици Џони Дајмонд.

Краљица поступа по предлозима премијера и има мало маневарског простора, кад је реч о политичким одлукама.

„Ово ће срушити владу"

Премијер Борис Џонсон рекао је да не жели да чека до Брегзита „пре него што наставимо са нашим плановима да ову земљу водимо напред", као и да ће бити „довољно времена" да посланици расправљају о Брегзиту.

Али Торијевац и бивши главни тужилац Доминик Грив рекао је да је потез кабинета „нечувеним чином" који може довести до изгласавања неповерења премијеру.

„Ово ће срушити владу", додао је.

Политичка уредница ББЦ-а Лора Кунсберг каже да је само мали број министара у Влади знао за овај план.

Џонсон је саопштио да жели да се Брегзит спроведе уз договор, али да је спреман и на то да Британије напусти ЕУ без договора.

Вредност британске фунте пала је одмах после захтева премијера да суспендује рад парламента 9. септембра.

За једну фунту можете добити 1,10 евра, а 1,22 америчких долара.

Image copyright EPA
Натпис на слици Премијер Велике Британије Борис Џонсон

„Потпуно скандалозно"

Грив је за ББЦ Радио 5 рекао да ако премијер истраје у намери да суспендује рад парламента, постоје шансе да му се сруши влада.

„Има довољно времена за то и ако буде требало - свакако ћу гласати да срушим конзервативну владу, уколико истраје на потезима који су неуставни".

Лидер лабуриста Том Вотсон објавио је на Твитеру да је потез Владе „крајње скандалозан напад на демократију".

Премијерка Шкотске Никола Старџен рекла је да посланици морају да се окупе и зауставе план Владе следеће недеље, или ће „данашњи дан ући у историју као мрачан за британску демократију".

Међутим, председавајући Конзервативне странке Џејмс Клеверли поручио је да то раде „све нове владе".

Шта је пророгација?

Парламент се суспендује - или одлаже рад - на кратко, пре него што започне нова седница. То ради краљица, на предлог премијера.

Седнице парламента обично трају годину дана, али тренутна се одржава више од две године - још од избора у јуну 2017. године.

Током пророгације не одржавају се расправе и гласања.

Ово је другачије од „распуштања" парламента - где посланици напуштају парламент и расписују се нови избори.

Последња два пута парламент је суспендован након општих избора. Обустава рада је тада трајала четири, односно 13 радних дана.

Посланици морају да одобре датуме суспензије, али не могу да блокирају пророгацију. Ако се рад парламента сада суспендује, као што се очекује, требало би да буде затворен 23 радна дана.

Више о овој причи