Може ли Данијел Крејг да доврши највећу мисију – модернизацију Џејмса Бонда?

Daniel Craig Image copyright Getty Images
Натпис на слици Данијел Крејг снима Нема времена за умирање на Јамајци

Недавно је обелодањен наслов наредног филма о Џејмсу Бонду. У „Нема времена за умирање", Данијел Крејг ће се пети пут вратити као 007, али готово ништа не указује на то да ће све бити исто као пре.

Неће му на памети бити само спасавање света у 25. званичном филму у серијалу - његова мисија је и да се сустигне са 21. веком. Говорећи о филму на почетку његовог снимања у априлу, Крејг је обећао да ће филм одражавати промене до којих је дошло у свету, признајући да је Бонд „фаличан" лик са проблемима... „које вреди истражити и ухватити се у коштац са њима."

„Бонд се одувек прилагођавао временима... Не бисмо били филмски ствараоци или креативни људи да не пратимо и оно што се дешава у спољном свету."

Како ће, дакле, углађени тајни агент морати да се промени и може ли то да се учини тако да се успут не изгуби суштина Џејмса Бонда?

'Сексистички, женомрзачки диносаурус'

Image copyright Alamy
Натпис на слици Позлаћена смрт Џил Мастерсон у тумачењу Ширли Итон у Голдфингеру типична је за објектификацију жена у раним филмовима

Једна од највећих промена од последње Бондове авантуре - Спектра из 2015. године - била је како се родна динамика превредновала после успона покрета #MeToo.

То у најмању руку представља проблем за Бонда, кога традиционално подједнако дефинише његова моћ над женама баш као и способности да спасе свет. Описи „Бондових девојака" у складу су с тим, као и његов флертовски однос са госпођицом Манипени.

Ова динамика моћи полагано се мењала како је франшиза постајала самосвеснија. После грубе игре са женама Шона Конерија и мизогинистичких пошалица Роџера Мура стигла је М у тумачењу Џуди Денч, која је Бонда Пирса Броснана назвала „сексистичким, женомрзачким диносаурусом" у филму Златно око, којим је наново лансиран серијал после окончања Хладног рата.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Барбара Броколи, овде с глумцем Данијелом Крејгом, била је копродуценткиња осам филмова о Бонду

А опет „понижавајући" темељи франшизе никад још истински нису били доведени у питање, тврди новинарка за културу Фиона Стерџис.

„То су одрасле жене и колегинице глумице чије је статус сведен на тек пратећи прилог сервиран уз робусније и занимљивије главно јело", каже она за ББЦ.

Ставови на другим местима у друштву се мењају - у многим областима макар - и продуценткиња Барбара Броколи је изјавила како ће нови филм „одражавати" огроман утицај који је извршио покрет #MeToo.

Име је Волер-Бриџ

Image copyright Reuters
Натпис на слици Ауторка серије Fleabag Фиби Волер-Бриџ ангажована је да помогне око сценарија

Регрутовање ауторке серије Fleabag Фиби Волер-Бриџ у списатељски тим потврђује ову мисију.

Као тек друга сценаристкиња у историји читаве франшизе, она планира да учини да Бондове жене „делују као стварни људи". За Стерџис, то значи дозволити да жене из Крејгове ере постану нешто више од обавезних „дводимензионалних изазова" Бондовом мачизму.

То објашњава најаве да ће у новом филму глумица Лашана Линч преузети Бондову шифу 007 - макар док се он не врати из наводне пензије. Сандеј Мејл каже да Крејгов лик и даље покушава да је заведе - али да она „преврне очима на то и не занима је да ускочи у његов кревет - у реду, бар не у почетку."

Колико се тога стварно променило остаје тек да се види. Доктор Ијан Кинејн, уредник Међународног часописа за студије Џејмса Бонда, каже да је фрустрирајуће гледати како главна глумица за главном глумицом упорно изјављује како је њен лик „на истој нози са Бондом или нов тип жене", кад у стварности „то никад није било тако".

Image copyright AFP
Натпис на слици Лашана Линч ће преузети титулу 007, према писању медија

Доктор Кинејн указује на смрт Веспер Линд у тумачењу Еве Грин у Казино Ројалу која је представљена као Бондов равноправни ривал у Крејговом дебитантском појављивању. „Веспер, као и Бондова супруга кратког века Трејси из У тајној служби њеног величанства, просто не сме да поживи", каже он за ББЦ. „Смрт овде није наративно оснаживање. То је или казна или просто згодно решење, да би се Бонд ослободио за следеће сексуално освајање."

Неки сматрају да је наводно прогресивна Манипени једнако неспретно представљена. Поново уведена у причу као теренски агент у тумачењу Наоми Харис у Скајфолу из 2012. године, додељене су јој канцеларијске дужности кад случајно хицем скине Бонда са воза у покрету у уводној секвенци. У финалној сцени, она се извињава Бонду речима: „Као што си рекао, не лежи баш сваком рад на терену."

Ликови попут Линд и Манипени су „очигледно написани тако да ућуткају критичаре који оптужују филмове о Бонду за мизогинију", каже Стерџис. „Али публика није толико глупа. Иако не постоји разлог зашто бисте морали да саосећате са ликовима у трилерима, они морају да буду уверљиви а до сада су се сценаристи баш мучили с тим."

Бонд добија људско лице

Дебата око тога колико сам Бонд треба да се развије поделила је учеснике у два табора. Сама Волер-Бриџ рекла је за Дедлајн: „Најважнија ствар је да се филм опходи према женама како треба. Бонд не мора. Он мора да остане веран свом лику."

Новинарка Катарина Бреј се не слаже с тим, имајући у виду дугогодишњи утицај Бондове личности на читаву франшизу.

Image copyright Dave Allocca/StarPix/REX/Shutterstock
Натпис на слици Слева на десно: Леа Сејду, Ана Де Армас, Данијел Крејг, Наоми Харис и Лашана Линч на отварању снимања 25. Бонда

„Бонд је прича о усамљеном тајном агенту", каже она. „Наравно, дакле, да ће централни лик да буде најважнији лик у филмовима - то је, на крају крајева, његова франшиза."

Али Бреј каже да је могуће да франшиза „избегне да буде активно мизогинистичка, на нивоу да успе да не уврсти сексистичке дијалоге или визуелне мотиве који објектификују људе."

Чињеница да се сваки други лик врти око Бонда „отежава истинску промену која неће у потпуности изменити Бондову суштинску природу", каже она.

А ако погледате мало боље, видећете да је супершпијун већ почео да одбацује властите стереотипе.

Као кад је после смрти Веспер Линд пришао врашки близу томе да покаже праву емоцију. Кинејн назива то „убедљиво највећим глумачким достигнућем у изведби било ког глумца у тој улози", зато што је срушило деценије и деценије репресије и врдања, и претворило Бонда у некога ко је „човек и катастрофално несавршен".

Или у Скајфолу кад Бонд, непосредно након што је истраживао корене властитог детињства као сирочета, не успе да спречи убиство мајчинске фигуре М.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Бонд се одвезао са Медлин Свон, у тумачењу Лее Сејду, на крају Спектре

Таква емотивна рањивост одражава ширу расправу око „вредности мушкости и шта значи бити мушкарац у 21. веку", каже Џон Мерсер, професор рода и сексуалности у Бирмингемској школи за меди

Бондова личност је постала заокруженија, спремно препознајући и одбацујући аспекте токсичне мушкости и дозволивши му да буде на равној нози са акционим савременицима као што су Џејсон Борн и Кетнис Евердин из Игара глади, сматра он.

Последњих година, Крејгов Бонд је почео да се буни и против државне шпијунске машине и доводи у питање некада неприкосновену лојалност. Он је први пут лик који тежи личној слободи и преиспитује властито постојање.

Егзистенцијална криза која расте у Бонду у последњим филмовима одражава дубља питања о његовом месту у модерном свету.

„Бонд је дуго био британско национално благо али то не значи да он није проблематичан", каже доктор Кинејн. „Ми очајнички морамо да превреднујемо наше иконе из популарне културе и истражимо шта оне представљају у политичком смислу."

Бонд се сматрао мушким идеалом, упркос његовом „мизогинистичком, алкохоличарском, колонијалном понашању", додаје он.

„Обожаваоци филмова вероватно то неће прихватити, али управо из тог разлога ми морамо и даље да водимо ове разговоре."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи