Други светски рат: Како је ББЦ слао шифроване поруке преко песама

Легендарни ББЦ спикер Џон Снег извештавао је о Дану Д
Натпис на слици Легендарни ББЦ спикер Џон Снег извештавао је о Дану Д

Нови подаци из архива открили су какву је улогу имао ББЦ у тајним активностима током Другог светског рата и како су покрети отпора широм Европе добијали шифроване поруке.

ББЦ Хистори објавио је документе и интервјуе, међу којима се налази и план да се јавно пуштају снимци звона Биг Бена у случају ваздушног напада како би се збунили пилоти немачких авиона.

Поред тога, ББЦ је емитовао музику како би контактирао пољски покрет отпора.

Представник владе, са измишљеним именом Питер Питеркин, давао је ББЦ особљу да емитује посебне музичке нумере које би ишле после вести на пољском.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Немачки бомбардери разорили су велики део Лондона

„Те вести су намерно биле скраћене за минут, након чега би тајни гласник пољске владе у изгнанству донео музичку нумеру која ће бити емитована", рекао је историчар Дејвид Хенди.

„Од избора музике зависила је и порука борцима покрета отпора".

Алек Сатерленд, човек који је надгледао емитовање музике и вести, казао је да је његов посао био да осигура да права нумера буде пуштена, чак и по цену да је снимак лошији.

„Дешавало се да су понекад бирали квалитетније снимке, али је то онда доводило до ситуација у којима је покрет отпора дизао у ваздух погрешне мостове у Пољској", каже Сатерленд.

Шифроване поруке за француски покрет отпора биле су мање „скривене" и садржале су неколико фраза које би биле убачене у сценарио програма.

Тако је 5. јуна 1944, вече уочи Дана Д, ББЦ користио фразу на француском „Berce mon coeur d'une langueur monotone" која је означила почетак искрцавања у Нормандију.

Краљевско војно ваздухупловство (РАФ) користило је ББЦ предајнике у северном Лондону за ометање навигационог система немачких авиона.

ББЦ хистори је објавио и сведочења људи о бомбардовању зграде корпорације 1940, као и разговор са Џоном Снегом, легендарним спикером који је открио како се спремао за први пренос искрцавања савезничких снага 1944, током којег су на њега стално мотрили војници како не би дошло до „цурења" вести.

Комплетну историјску колекцију ББЦ и Други светски рат: 100 гласова који су чинили ББЦ, можете да погледате овде.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи