„Моја девојка ми не допушта да је видим голу“

  • Мич Витам
  • За ББЦ Три
Мич Витам

Аутор фотографије, BBC Three

Потпис испод фотографије,

Мич Витам

Заиста волим своју девојку, Лиен. Волео бих само да она гаји иста осећања према самој себи.

Духовита је и прелепа, са плавим очима и дугом косом коју увек фарба у неку другу боју - тренутно је ватрено црвена - и има најслађи осмех на свету.

Али Лиен мрзи како изгледа и описује себе као ружну и одвратну више пута дневно. Себе доживљава као гојазну иако није и сматра да јој је лице накривљено, а заправо је савршено симетрично.

Упознали смо се 2015. године преко Тиндера - који је Лиен обожавала јер је могла да контролише како изгледа на фотографијама.

Деловала је прилично самоуверено првих неколико пута кад смо се срели. Никад се толико брзо нисам осетио опуштено ни са ким. Било је нечег у њој што ме је страшно привлачило.

Остварили смо фантастичну везу и кроз неколико месеци сам знао да сам се заљубио у њу.

Проблеми

Шест месеци након почетка наше везе, међутим, постало је јасно да су Лиенини проблеми много више од пуког лошег мишљења о самој себи.

Били смо заједно, спремали смо се да изађемо, кад је она схватила да јој је понестало лака за косу.

Видео сам да се озбиљно потресла због тога - и да се брине како ће јој изгледати коса. Брже-боље сам отрчао до радње и купио јој нови лак. Био је незнатно другачији од њеног уобичајеног и она се невероватно разбеснела због тога, тако да је почела да руши ствари по стану.

Аутор фотографије, BBC Three

Потпис испод фотографије,

Проблем који Лиен има у вези са својим изгледом у великој мери утиче и на људе око ње

На крају смо се страшно посвађали.

Кад смо се обоје мало смирили, схватио сам да њено понашање - од негативне приче о самој себи до ритуала који прате свако њено дотеривање - није баш како треба.

И сам патим од опсесивно-компулзивног поремећаја (ОЦД), који је под контролом али је зато временом постајао све гори, па сам одмах препознао да би неки аспекти њеног понашања могли да буду симптоми сличног поремећаја анксиозности.

Предложио сам јој да оде до лекара и, иако је испочетка била несигурна у то, мислим да је осетила олакшање зато што смо о томе отворено причали.

Поремећај телесне дисморфије

Тада јој је постављена дијагноза стања које се зове поремећај телесне дисморфије илити БДД.

Сматра се да он погађа два одсто опште популације и подразумева да особа мисли да је ружна, пореди сопствени изглед са другима и брине је одређени део тела, обично лице.

Лиен је тек недавно отпочела терапију за БДД и иако сада коначно има дијагнозу, живот са тим стањем је тежак. Иако ја конкретно не патим од њега, то што сам са Лиен значи да је БДД саставни део и мог свакодневног живота.

Од данас до сутра он може да изазове непредвиђене потешкоће, као кад смо једном пошли у бар, али је Лиен напрасно пред вратима одлучила да не може да уђе, зато што је унутра седела особа коју је сматрала много лепшом од себе.

Уме и да буде веома страшно. Лиен често говори о томе како жели себе да изгребе по лицу и спали косу због негативних осећања која гаји према властитом изгледу.

Аутор фотографије, BBC Three

Потпис испод фотографије,

Лиен и Мич се забављају већ годину и по дана

Био сам заправо присутан кад је покушала да спали себи косу; морао сам да јој отмем упаљач и да угасим пламен који је већ захватио длаке.

То се десило свега неколико месеци након што смо почели да се забављамо и озбиљно сам се уплашио. Нисам могао ништа да кажем или урадим да бих је зауставио.

Најтежи део је што немамо интимне односе. Сувише је тешко за Лиен да се скине гола преда мном.

Последњи пут кад смо имали интимне односе, пре неколико месеци, била је то само предигра. Обично чекам на њену иницијативу да бих знао да је потпуно опуштена, али највише иритира управо то што она углавном очекује од мене да направим први корак.

То значи да „оне ствари" радимо врло повремено.

Интимност

Све се своди на то како се Лиен осећа у датом тренутку. Ми кренемо, али онда она одједном у својој глави више нема самопоуздања и ми морамо да станемо.

Понекад се осећам као на оштрици ножа и иако секс није најважнија ствар у вези, очигледно је и даље њен веома важан део.

Служим се порнографским садржајем као начином да мало 'помогнем себи'. Лиен се наљутила кад је једном пронашла порнографију на мом телефону. Она не жели да је гледам зато што мисли да више волим то него секс са њом.

Више пута смо покушали да будемо интимнији - од посебно уговорених излазака удвоје, преко тога да јој говорим колико ме привлачи, до тога да јој дам више времена да буде спремна.

Али ако не осећа самопоуздање, онда је исувише тешко. То значи да не можемо да планирамо нашу будућност.

Аутор фотографије, BBC Three

Потпис испод фотографије,

Лиен воли да црта и слика

Обоје имамо 29 година, а у том узрасту све њене пријатељице се удају и имамо гомилу венчања на која морамо да идемо овог лета. Причали смо о браку и деци, коју бих ја волео да имамо.

Иде се од једног екстрема до другог - Лиен ће ми рећи како би волела да се уда, али онда јој њен БДД не да, због тога што мисли шта ће беба да направи њеном телу.

Тренутно иде на терапију и помаже јој, али било је тренутака кад сам помислио да треба да се разиђемо.

Једном смо били са пријатељима у кафићу после концерта и неколико њих нам је пришло са неким женама које су познавали. Лиен се разбеснела - мислим да се осећала ружном у поређењу са њима.

Почела је да се бреца на мене а потом је демонстративно отишла. Претпостављам да је то њен одбрамбени механизам, али забављамо се већ 18 месеци и те ситне ствари су само почеле да се гомилају.

Урадила би ми то прилично често - оставила би ме у продавницама и кафићима, зато што је неко у близини покренуо њен БДД и она би се брецнула на мене због тога.

Тражење помоћи

Онај пут после концерта рекао сам да ми је све постало превише, да мора да потражи помоћ јер ја то више не могу да трпим.

Често имам осећај као да се ради о две особе, а БДД је звер која се крије у Лиен.

Научио сам да јој не одговарам директно кад изговори ствари као што су: „Изгледам јадно." Уместо тога, разуверим је додирнувши јој руку или је загрливши.

Дуго времена нисам говорио о томе породици и пријатељима зато што сам мислио: „То су Лиенине приватне ствари." А онда сам прошле године морао негде да се издувам, па сам испричао родитељима.

Обоје су ми пружили подршку. Моја мама се бави менталним здрављем и разуме Лиенину ситуацију, иако претпостављам да је њена главна брига да ја будем срећан. Увек је уверавам да јесам.

Пријатељи су нешто сасвим друго; они су тек недавно сазнали за БДД. Најтеже за њих било је да разумеју одсуство интимних односа између мене и Лиен. Добијам много коментара типа: „Ја то не бих могао да издржим".

Али имам потпуно поверење у љубав коју Лиен и ја осећамо једно према другом.

Сваки дан је нови дан и уживам кад се добро проводимо заједно. И даље се смејемо сваки дан, и даље делимо све међу собом, а она ми је и даље најбољи пријатељ.

Знам да Лиенин БДД никад неће нестати, али волео бих да дођемо до тачке када се нећу осећати као да стално ходам по јајима и где ће она осећати довољно самоуверено да буде оно што јесте.

Овај чланак првобитно је објављен на ББЦ Три, у разговору са Џени Столард.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk