Брегзит и Борис Џонсон: Премијер прекршио закон суспензијом парламента, каже суд

Борис Џонсон Image copyright PA Media
Натпис на слици Судије једногласно верују да је одлука премијера Џонсона била мотивисана „неприкладном намером да осујети рад парламента"

Одлука премијера Бориса Џонсона да суспендује рад парламента Велике Британије није у складу са законом, утврдио је Врховни суд Шкотске и најавио да ће тражити да се та одлука поништи.

„Суд ће дати налог да премијер затражи од краљице да се поништи одлука о пророгацији, као незаконита", наводи се у сажетку одлуке.

Трочлано судско веће донело је одлуку у корист групе политичара који су тражили да се преиспита премијеров потез.

Британска Влада најавила је да ће се жалити Врховном суду у Лондону.

Парламент је званично суспендован нешто пре два часа ујутру у уторак, а требало би да поново почне са радом 14. октобра.

Неки посланици су у уторак ујутру протестовали против суспензије са натписима „Ућуткани" и узвике: „Срам вас било".

У сажетку одлуке шкотског суда се наводи да судије једногласно верују да је одлука премијера Џонсона о суспензији била мотивисана „неприкладном намером да осујети рад парламента".

Читава пресуда биће објављена у петак.

Какве последице може да има одлука суда?

Одлука највишег цивилног судског органа у Шкотској је необична, у правом смислу те речи.

Обично се судови не мешају у одлуке владе,

Веома је значајна чињеница да је сво троје чланова Судског већа, иако различитим путем, дошло до тога да би требало да интервенишу.

Стивен Тирни, професор Теорије устава на Универзитету у Единбургу, верује да би ова одлука могла да има и дуготрајне последице.

„Уобичајено становиште судова је да се одлуке не доносе употребом аргумента силе. Зато је ова пресуда веома важна".

„Ниже судске инстанце саопштиле су да потези представника извршне власти нису правно оправдане. Али одлука показује да су, супротно мишљењу великог броја судови спремнији да интервенишу када су у питању одлуке владе".

Шта се десило?

Џонсон је крајем августа најавио да ће суспендовати рад парламента на неколико недеља. Његову одлуку су многи назвали „скандалозном" наводећи да премијер покушава да онемогући посланике да утичу на процес изласка Велике Британије из Европске уније.

Уколико Лондон не затражи одлагање рока, Британија би требало да напусти унију 31. октобра. Споразум о изласку још увек није склопљен, па би Британија ЕУ могла да напусти без договора са Бриселом - што је опција којој се многи у парламенту противе.

Одлука о суспензији довела је до протеста широм Британије.

Убрзо након Џонсонове најаве да ће суспендовати рад парламента, посланици опозиције су уз помоћ неколико пребеглих чланова владајуће Конзервативне странке усвојили закон којим се премијер обавезује да изнесе предлог споразума који ће посланици усвојити до 19. октобра или да од Брисела затражи продужење рока за Брегзит.

Међутим, одлагање Брегзита за Џонсона није прихватљива опција.

„Радије бих био мртав у јарку него одложио Брегзит", рекао је Џонсон 5. септембра.

Премијер је опозицији понудио и излазак на изборе у октобру, што су посланици у два гласања одбили. Опозиција и конзервативци који се не слажу са премијером верују да би одржавање избора омогућило Џонсону да спроведе наум да изведе Британију из ЕУ без договора последњег дана октобра.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи