Шта значи када амбасадор добије позив на консултације

People arguing in an office Image copyright Getty Images
Натпис на слици Овако би позивање амбасадора могло да изгледа у некој измаштаној стварности

Амбасадор је био позван на консултације."

То је једна од реченица коју би ББЦ могао да користи сваки дан и звучи веома озбиљно. Зато се извињавамо ако никад нисмо објаснили шта то заправо значи.

Шта тај процес подразумева? Шта њим жели да се постигне? Је ли то заиста толико озбиљно? Да бисмо то сазнали, разговарали смо са четири амбасадора који су били позивани.

Џон Касон - бивши британски амбасадор у Египту

У августу 2015. године, три новинара Ал Џазире била су осуђена на затворску казну у Египту због „ширења лажних вести".

Испред суда, Касон је дао изјаву египатској телевизији на арапском у којој је осудио пресуду.

Убрзо после тога, египатско Министарство спољних послова саопштило је да га је позвало на разговор. Урадивши то, искоришћен је један од свега неколицине дипломатских алата које земља домаћин има на располагању да изрази незадовољство некој другој земљи.

„Позвало ме је Министарство спољних послова и речено ми је: 'Морамо сместа да вас видимо'", каже Касон за ББЦ. „Прво што су ми рекли било је: 'Ми вас не позивамо, али ћемо медијима рећи да вас позивамо. Да је ово позивање, послали бисмо вам званичну дипломатску ноту којом вас позивамо."

То је начин на који ствари обично функционишу приликом позивања - формална, љубазна дипломатска нота шаље се амбасади земље у питању тражећи од ње - али не и захтевајући - да њен представник дође на разговор у Министарство спољних послова или његов еквивалент. Медиј позива је порука, каже Касон.

„Суштина је да је то део дипломатског позоришта и сви знају своју улогу и играју је", каже Касон, који је у Каиру био између 2014. и 2018. године. У Лондону, драма може да подразумева да вас натерају да чекате у велелепном окружењу Форин и Комнонвелт офиса, како бисте схватили озбиљност ситуације.

„Занимљиво питање", пита се Касон, „јесте ако је ово позориште, ко је публика?"

Image copyright AFP/Getty Images
Натпис на слици Џон Касон даје изјаву новинарима после авионске несреће у Шарм Ел Шеику 2015. године

У овом конкретном случају, он каже да је публика била египатска јавност, која је морала да разуме да њихова влада пружа отпор нечему што се доживело као мешање стране земље у њихов правосудни систем.

Али мало је вероватно да ће позив сам по себи изменити став амбасадорове земље, каже Касон. „Није потпуно бескорисно - то је начин да се каже: 'Немојмо да губимо главу.' То је симбол озбиљне политичке воље, али не сам за себе - мора да буде праћен другим стварима. То не тера владу да помисли: 'До врага'."

Ичиро Фуђисаки - бивши јапански амбасадор у САД

Фуђисаки, бивши јапански амбасадор у Уједињеним нацијама, служио је и као представник своје земље у Вашингтону између 2008. и 2012. године.

У децембру 2009. године, позвала га је америчка државна секретарка Хилари Клинтон. То је било значајно из два разлога: то није нешто што амерички Стејт департмент ради често, а Јапан је блиски савезник САД-а, тако да је он мало вероватан предмет позивања. Вашингтон пост пише да је наступ Клинтонове према Фуђисакију био „отворен, али дипломатски".

„Било је то прилично необично", каже Фуџисаки. „Али помислио сам да је америчка влада желела брзо да пренесе поруку."

Image copyright AFP/Getty Images
Натпис на слици Ичиро Фуђисаки са Хилари Клинтон, две године након што га је позвала (или га можда није позвала)

Порука о којој се радило тицала се планова да се исели америчка војна база са Окинаве. Постојао је само један проблем: нови јапански премијер Јукио Хатојама противио се детаљима селидбе. И тако, Фуђисаки је позван у Стејт департмент усред снежне олује, кад су све друге владине зграде биле затворене, да саслуша став Клинтонове: војна база се сели, крај приче.

Иако је свуда објављено да је Фуђисаки позван, он оспорава употребу те речи - и тврди да је нико у дипломатској служби не користи. „Позивање звучи као да ви морате да будете тамо, као да је то некакав правни израз", каже он. „У овом случају, влада тражи да будете тамо, али то је молба."

Фуђисаки каже да амбасадор мора да разговара са својом владом код куће како она не би сазнала за позив преко медија. Влада код куће тада мора да упозна амбасадора са најпримеренијим начином да се одговори и које ставове треба да изнесе.

Амбасадори могу бити позвани у неодговарајућим околностима - као кад је израелско Министарство спољних послова позвало представнике 12 земаља 25. децембра 2016. године, кад су многи од њих узели одмор за Божић.

Да ли је онда присиљавање Фуђисакија да путује на други крај града кроз снажну олују био начин да му буде непријатно и да се потцрта незадовољство Стејт департмента. Он тврди да није.

Питер Бекингам - бивши британски амбасадор на Филипинима

Натпис на слици Хари Енфилд и Пол Вајтхаус: мало вероватни изазивачи дипломатске кризе

Бекингем је можда једини амбасадор на свету позван због телевизијског комичарског скеча.

Серија ББЦ-ја Хари и Пол је 2008. године имала скеч у ком један лик охрабрује другог да „узјаше" филипинску собарицу. Скеч је изазвао згражавање на Филипинима и био проглашен „потпуно срамотним" и „неукусним".

Уследио је позив министра спољних послова Филипина Алберта Ромула. „Познавао сам га врло добро", каже Бекингам, који је данас у пензији. „Играли смо голф једном приликом и били у кући један код другог."

„Мислим да је вероватно знао да је ББЦ потпуно одвојена организација од британске владе, али је сматрао да мора да изрази став по том питању. Био је то крајње уљудан разговор и сећам се да смо провели више времена разговарајући о британској историји и политици, коју је врло добро познавао."

„Потом су издали прилично строго саопштење које мислим да није било потпуно у складу са разговором који смо водили. Али у томе је била поента читаве вежбе - да могу да кажу да су уложили протест британској влади."

Илир Бока - Албански амбасадор у Србији

Бока, албански амбасадор у Београду од 2014. године налази се у необичном положају: он је једном одбио позив свог домаћина.

Четири месеца од почетка његовог амбасадорског мандата, албанска фудбалска репрезентација допутовала је у Србију на квалификациону утакмицу за Европско првенство 2016. године. После око 40. минута, утакмица је прекинута кад је терен надлетео дрон носећи албанску националистичку заставу.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Вероватно први пут да је дрон изазвао дипломатски инцидент

Избила је туча и утакмица је одложена. Убрзо после тога, Бока је добио демарш српског Министарства спољних послова - љубазну молбу да дође, пре него захтев.

„То је најуобичајенији начин на који се води дипломатија", каже Бока за ББЦ. „Замоле вас да дођете, обично код министра, и морате да саслушате шта имају да вам кажу, а истовремено имате право да искажете властити став."

Годину дана касније, прича је била сасвим другачија. Пред реванш утакмицу у Тирани, аутобус са српским тимом гађан је камењем и разбијен је прозор. Уследио је позив и подизање дипломатског притиска.

„Тражили су да сместа дођем у Министарство спољних послова, али ја сам то одбио", каже Бока. Он је сматрао да каменовање аутобуса није вредно његовог позивања. „Знао сам шта се десило: ништа! Било је 22:00, рекао сам: 'Можда сутра', али желели су да имају ту вест на ТВ-у, па сам им рекао: 'Не, нећу доћи'. Рекао сам им да не желим да играм њихову игру."

Бока признаје да је реткост да амбасадор одбије позив свог домаћина, а ни ово одбијање није прошло без последица. Неколико месеци након тога, он није био позиван на догађаје Министарства спољних послова, иако је његово особље наставило неометано са радом.

Али остао је на том положају и четири године касније поново је у добрим односима са домаћинима. „Наши односи су накратко били нарушени", каже он. „Али данас? Данас су добри."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи