Може ли слика са црним лицем да „разнесе" имиџ канадског премијера

Canadian Prime Minister Justin Trudeau Image copyright Reuters
Натпис на слици Џастин Трудо

Три случаја у којима канадски премијер Џастин Трудо носи црну или смеђу маску на лицу - који су нашироко прихваћени као расистичке карикатуре - пали су попут бомбе усред канадске изборне кампање. Колико ће то утицати на његову шансу да победи?

Џастин Трудо је покајнички признао да никад ником није причао о својој историји ношења црне или смеђе маске за лице - чак ни колегама из Либералне странке који су одобрили његову кандидатуру.

У свом другом, подужем извињењу по избијању скандала рекао је како се сувише стидео тих инцидената да би их било коме помињао. Такође није искључио могућност да још таквих примера изађе на видело, напоменувши да се не сећа једне од тих прилика којима сада располаже јавност.

Господин Трудо је изјавио да у то време, захваљујући „вишеслојним привилегијама у којима ужива", није схватао да његова дела неког могу да повреде.

Сачи Курл, стручњакиња за анкете при институту Ангус Рејд, те фотографије и снимке је окарактерисала као „огромно ђуле" које би могло да разнесе саму срж Трудоовог бренда.

Нова анкета коју је Институт објавио у четвртак упућује на то да Канађани као његове најјаче атрибуте истичу толерантност и саосећајност.

„ Трудоов бренд је до овог тренутка - до данас - био неспоран по питању толерантности, и прилично неспоран кад је реч о саосећајности", изјавила је Курл за ББЦ.

„Он показује велику посвећеност тим питањима."

Три случаја у којима Трудо носи црну маску:

  • Прва фотографија је из 2001, када је био 29-деветогодишњи наставник у Ванкуверу и присуствовао је забави на тему Хиљаду и једне ноћи.
  • Друга је из времена када је као средњошколац наступио на такмичењу талената.
  • Трећи је видео снимак с почетка деведесетих и на њему је господин Трудо у позним тинејџерским годинама или раним двадесетим.

Она напомиње да је ово други значајан ударац који би могао да сруши изграђену политичку слику о господину Трудоу.

Његова популарност је раније ове године, према анкетама, нагло опала након афере са компанијом СНЦ-Лавалин, политичке кризе повезане с покушајима да се изврши притисак на бившег врховног тужиоца да понуди нагодбу фирми која се суочава са судским процесом због корупције.

Либерали су га у том периоду подржавали мање него Конзервативна странка.

Госпођа Курл каже да су током последњих недеља прогресивни бирачи и они који подржавају леви центар почели поново да се окупљају око Трудоа и Либерала. Овај инцидент би могао да преокрене тај тренд, тврди она.

То повлачење би могло да се прелије на друге левичарске странке - Нову демократску странку или странку Зелених - или да остави гласаче неопредељене.

Курл овде поставља следеће питање: „Хоће ли они остати уз Трудоа или ће се осути? Јесу ли у стању опет да се консолидују или је прекасно за то?"

Image copyright Globe and Mail, Global News, Time Magazine
Натпис на слици Слике Џастина Трудоа

То би, такође, од Трудоа могло да удаљи кључни део становништва - младе гласаче.

„Друго питање јесте колико ће ово довести до губитка гласача", каже она. „Хоће ли одбити младе гласаче и натерати их да напросто остану код куће?"

Кевин Бош је бивши заменик директора Уреда за либералне студије и за свог мандата је вођама Либерала, па и господину Трудоу, нудио стратешка истраживања и савете.

Господин Бош не сматра да ће ово бити кобно по Трудоа, иако ће свакако избацити кампању Либерала из колосека на неколико дана.

Он је изјавио да је господин Трудо показао довољно добре воље током последње четири године као велики заговорник мултикултуралне Канаде.

„Ово је за Трудоа могло да буде веома штетно - да се појавило 2015", рекао је он. „Када неко време обављате функцију премијера, гласачи се углавном усредсређују на ваше успехе током вршења власти."

Image copyright Time Magazine

Он тврди да би ово, да се појавило на прошлим изборима - када гласачи нису познавали господина Трудоа добро као сада - могло да уруши кампању Либерала и промени коначни исход: либералску већину.

Либерална странка је шаролика, баш као и Канада.

Пре него што је прича обелодањена, као и током целог наредног дана, господин Трудо је био заузет контактирањем с многим мањинским кандидатима Либерала, као и многим представницима заједнице, како би понудио извињења за своје поступке.

Тамнопути кандидат Либерала Грег Фергус рекао је новинарима у Отави да га је у среду увече позвао господин Трудо, како извештава ЦТВ нјуз.

„Заједница Афроамериканаца се синоћ осећала веома збуњено и повређено", изјавио је он, али и додао да је господин Трудо стекао добар статус унутар заједнице. „Рећи ћу вам свима ово, не верујем да је ико поживео а да није начинио ниједну грешку", рекао је он.

Image copyright The Canadian Press
Натпис на слици Кандидат либералне странке Грег Фергус

Кандидат Либерала Рандип Сарај каже да га је „растужило" када су се фотографије појавиле. „Мени је тешко то да разумем", изјавио је за ББЦ.

„Особа на тим фотографијама од пре 20 година није човек с којим сам сарађивао у последње четири године. Он у потпуности промовише различитост, позива на толеранцију и руши баријере у овој земљи за људе који изгледају као ја."

Он каже да је прихватио извињење господина Трудоа.

Остало нам је да тек видимо како ће ова криза утицати на предизборне анкете - према којима две највеће партије стоје раме уз раме.

Али Канађани с којима је ББЦ у четвртак разговарао на улицама Торонта и Отаве углавном нису погођени овим вестима.

То није ни по чему релевантно, изјавио је један, изказавши мишљење које деле и други.

Професорка Черил Томпсон проучавала је феномен црне маске у Канади и она тврди да је посреди феномен „типичан за Канаду колико и хокеј".

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionЏастин Трудо

Мада је тренд таквог наступа почео у САД, каже она, део је канадске културе од средине деветнаестог века.

Једина разлика [између Канаде и САД] је у томе што ми немамо културу у којој у националном дискурсу потежемо питање расе", каже она.

Госпођа Томпсон тврди да овај инцидент представља прилику да се попуни „рупа у знању" кад је реч о канадској историји.

„Постоји нешто у нашој култури с чим смо сада присиљени да се суочимо онако како то раније од нас није захтевано."

На личном нивоу, госпођа Томпсон, која је тамнопута, каже да су је, као дугогодишњег либералног гласача, те слике запањиле.

„Како да гласам за некога ко, чини се, не разуме ко сам ја као особа?

„А сматрам да Џастин Трудо, упркос свему што говори, заправо не разуме људе црне и смеђе пути онолико колико тврди."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи