Откривени планови за споменик „вештицама" у Шкотској

Бимер Рок светионик Image copyright Fife Council
Натпис на слици По плану би требало да се реконструише Бимер Рок светионик у Торибурну.

Откривени су планови за изградњу споменика у част жена које су проглашене вештицама у Шкотској у периоду од 16. до 18. века.

На месту на ком је сахрањена Лилијас Ејди, једна од жена која је приморана да призна да је вештица, биће обновљен светионик Бимер Рок у Торибурну у округу Фајф.

Image copyright Douglas A Speirs
Натпис на слици Научници су реконструисали како би Лилијас Ејди изгледала, користећи њену лобању

Споменик ће бити подсетник на период прогона који је обележио део шкотске историје.

Лилијас Ејди је била становница Торибурна и умрла је од последица злостављана у притвору 1704. године, након што је оптужена да је вештица.

Њен гроб који се налази сто метара у зони плиме на обали, отворили су ловци на реликвије. Они су њену лобању продали 1852. године.

Модерни археолози и историчари открили су њен гроб 2014. године.

Image copyright Douglas A Speirs
Натпис на слици Гроб Лилијас Ејди се налази сто метара у зони плиме на обали

Локална заједница је подржала изградњу споменика у част Лилијас и осталих жена које су у Шкотској оптужене за вештичарење.

„Волели бисмо да видимо изградњу споменика у Торибурну, посвећеног Лилијас Ејди али и хиљадама других, углавном жена, прогоњених под оптужбом за вештичарење у Шкотској", пише у заједничком саопштењу троје одборника - Кејт Стјуарт, Мино Манекшо и Боби Клиланд.

„То би помогло да се слика о њима одвоји од погрешне модерне перцепције налик Ноћи вештица и подсмеха коме су биле изложене. Оне су биле невине жртве незамисливе неправде."

Даглас Спирс, археолог округа Фајфи, каже да су „Фајфи, и нарочито Торибурн, добра места за такав споменик, нарочито када се узме у обзир да је у овом округу највише људи оптужено за вештичарење и погубљено."

Због недостатка података је тешко је одредити тачан број жртава прогона вештица, али процењује се да је између 16. и 18. века у Шкотској 3.300 особа оптужено за вештичарење, а 1.400 погубљено. Како су ово непотпуни подаци, могуће је да су стварне бројке много више.


Image copyright Other
Натпис на слици Дрворез из 17. века који приказује три вештице

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи