Трамп и смена: Демократе покренуле званичан процес опозива

Pelosi and Trump

Аутор фотографије, Getty Images

Демократска странка у Сједињеним Америчким Државама започела је службени поступак опозива против председника Доналда Трампа због оптужби да је вршио притисак на стране власти тражећи да покрену истрагу о његовом политичком супарнику.

Ненси Пелоси која је чланица Демократске странке, рекла је да председник „мора да преузме одговорност".

Трамп је негирао кривично дело и напоре демократа назвао „ловом на вештице".

Демократе у Представничком дому снажно подржавају опозив, али поступак вероватно неће проћи кроз Сенат који контролишу републиканци.

У историји САД поступак опозива покретан је само два пута - против председника Ендруа Џонсона 1868. и Била Клинтона 1998. Сенат их није опозвао.

Ричард Никсон је поднео оставку у августу 1974, пре него што је поступак опозива могао да буде покренут.

Амерички председнички избори одржавају се следеће године.

Шта се десило?

Узбуњивач из америчке обавештајне заједнице поднео је службену жалбу на један или више телефонских позива између председника Трампа и украјинског председника Володимира Зеленског.

Бела кућа за сада одбија да објави транскрипт разговора, али демократе кажу да је Трамп запретио да ће повући војну помоћ Украјини, осим ако се Зеленски не сложи да истражи непотврђене оптужбе за корупцију против водећег Трамповог политичког ривала Џоа Бајдена и његовог сина Хантера.

Трамп је признао да је разговарао о Бајдену са Зеленским, али је негирао да је вршио притисак на украјинског председника да истражи његовог политичког ривала.

Како тече процес опозива?

Процес почиње у Представничком дому Конгреса.

Било који члан дома може да поднесе захтев за покретањем такозваног импичмента уколико сумња да је председник починио "издају или други тежак злочин или прекршај."

Посланици представничког дома разматрају оптужбе. Уколико проста већина од 51 одсто посланика подржи опозив, процес прелази у другу фазу - суђење.

Даљи процес одвија се у Сенату.

Почиње суђење. Председавајући судија Врховног суда председава процесом, док посланици Представничког дома раде као тужиоци, а Сената као - порота. Председник може да именује адвокате.

На крају суђења, сенатори гласају. Ако две трећине (67 одсто) сенатора сматра да је председник крив, он напушта кабинет а на његово место ступа потпредседник Америке који ће бити на челу државе до краја мандата.

Брана је сломљена

Анализа Ентонија Заркера, ББЦ дописника из Северне Америке

Већ месецима демократске у Представничком дому играју семантичку игру. Желели су да и они који подржавају и они који се супротставе формалном поступку опозива председника Доналда Трампа, мисле да ће добити оно што желе.

Ова стратегија показала је да се Ненси Пелоси и друге демократе брину да би поступак опозива довео умерене демократе у ризичну ситуацију пред реизбор 2020.

Чини се да се та рачуница променила након вести о разговору Трампа с украјинским председником Володимиром Зеленским. Сада се чак и политичари на средини залажу за поступак опозива.

Брана се сломила. Дух је изашао из боце. Изаберите метафору која вам се допада. Једноставна чињеница је да је Пелоси донела одлуку да се пребаци из отпора према поступку опозива до - у најмању руку - отворености за то.

Пут је неизвестан. Председник је најавио да ће објавити транскрипт телефонског разговора који се водио са Зеленским 25. јула. Иако то неће бити довољно за демократе, можда ће Бела кућа учинити више да прихвати захтеве Конгреса.

Анкете јавног мњења би могле да покажу да најновија драма руши једну или другу страну. Или би обе странке могле да се упусте у дугу, мучну битку која би могла да потраје до најмрачнијих дана зиме.

Шта је Ненси Пелоси рекла?

Лидерка демократа Ненси Пелоси рекла је да је Трамп „прекршио закон", а његове поступке назвала је „кршењем уставне одговорности".

„Председник је ове недеље признао да је тражио од председника Украјине да предузме кораке који би били корисни за његову политику", рекла је она и додала: „Председник мора да преузме одговорност."

Пелоси је старији демократа. Дуго је одолевала позивима да покрене поступак опозива, али су оптужбе против Трампа у вези с Украјином натерале бројне демократе који су претходно били против да подрже покретање опозива.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Ненси Пелоси

Бајден је негирао кривично дело, а докази који би подржали тврдње против њега се нису појави. Рекао је да подржава поступак опозива, осим ако се председник не придржава истрага.

Трампов опозив „био би трагедија", рекао је Бајден. „Али трагедија његових поступака." Он је тренутно водећи кандидат који би могао да смени Трампа на наредним изборима 2020.

Шта је рекао Трамп?

Трамп је на оптужбе одговорио на Твитеру.

Написао је да су демократе намерно упропастиле и умањиле значај његове посете Уједињеним нацијама овом „ударном вешћу" и „наставком лова на вештице".

„Никада нису видели транскрипт позива. Ово је тотално лов на вештице!" написао је председник Америке.

Он је најавио да ће у среду објавити транскрипт конверзације са председником Украјине, како би показао да је разговор био „тотално примерен".

Лидер републиканаца у Представничком дому, Кевин МекКарти рекао је да Пелоси „не говори у име Американаца када је ово у питању".

„Она не може једнострано да одлучи о покретању истраге", рекао је МекКарти.

У међувремену, вршилац дужности директора америчке националне обавештајне службе Џозеф Мегвајер је одбио да Конгресу достави извештај узбуњивача.

Он би требало да јавно сведочи пред обавештајним одбором Представничког дома у четвртак.

У Њујорк Тајмсу је објављено да је узбуњивач заинтересован да разговара са посланицима, а да представници Беле куће и обавештајних служби раде на томе да омогуће анонимно сведочење у Конгресу.

Шта сада?

Одбор Представничког дома сада може формално да покрене истрагу о телефонском разговору Трампа и Зеленског и утврдити да ли је починио председник Америке починио кривично дело због ког може бити опозван са дужности.

Пелоси је рекла да ће се истраге које се о Трампу воде у шест других одбора у Конгресу, наставити под окриљем формалне истраге о опозиву.

Истраживање јавног мњења агенције Југов (YouGov) показало је да би 55 одсто Американаца подржало опозив Трампа уколико би било доказано да је суспендовао војну помоћ Украјини како би натерао власти те земље да покрену истрагу против Џоа Бајдена.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk