Оснивачица покрета #MeToo у Француској кажњена због клевете мушкарца

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Почела је кампању на друштвеним мрежама да да женама глас

Жена која је у Француској започела кампању да охрабри друге жене да разоткрију сексуално узнемиравања је судском пресудом кажњена због клевете у случају који је покренуо мушкарац кога је оптужила за узнемиравање.

Сандра Милер мора да плати 20.000 евра одштете и накнаде бившем шефу Ерику Брајону кога је раније оптужила за узнемиравање.

Она је направила хештег "#balancetonporc" 2017. године, француску верзију покрета #МеТоо.

Милер је изјавила да ће се жалити.

„Данас сам изгубила, али остале жене су победиле", рекла је после изрицања пресуде у среду.

Наређено јој је да избрише твит који је објавила 2017. године у коме помиње Брајона, као и да на налогу објави судску пресуду.

сандра мулер Image copyright Getty Images
Натпис на слици Остале жене су победиле

Њен адвокат рекао је да је пресуда у парничном случају „застарела".

Какви су били аргументи?

Током саслушања у мају, Брајонов правни тим је саопштио да се он извињавао због неспретног или непримереног понашања, али „никада није признао да ју је малтретирао".

„Рекао је да је једне вечери покушао да се удвара Сандри јер му се допадала", рекла је на суду његова адвокатица. „Његово је право да се удвара", додала је.

Сандра Милер је рекла да ју је „понижавајући" инцидент подстакао да оснује „покрет који се ширио кроз све нивое друштва".

ме тоо на шаци Image copyright AFP/getty
Натпис на слици Француски #MeToo

Одбранила је право на слободу изражавања и рекла да су њени твитови усмерени на подстицање других жена да поделе сопствена искуства, додајући да сексистичке увреде треба схватити озбиљно.

Брајон је, међутим, описао „машину" коју је она покренула „незаустављивом". Тврдио је да је због тога изложен озбиљним професионалним и личним последицама.

Након вести о Брајоновом правном поступку, Милер је на Фејсбуку написала: „Идем до краја ове борбе уз помоћ адвоката и надам се да ће ово суђење бити прилика за праву расправу о томе како се борити против сексуалног узнемиравања."

Како је случај завршио на суду?

У октобру 2017. Милер је на Твитеру написала: „#balancetonporc! И ви можете да се укључите", наводећи име особе и детаље сексуалног узнемиравања на послу.

Само неколико сати касније објавила је твит: „Имаш велике груди. Ти си мој тип жене. Доживљаваћеш оргазам целу ноћ" уз Брајоново име и позицију.

Он је, међутим, рекао да никада није радио са Милер, да се извињава због речника, али да није настављао разговор након што је одбијен.

Међутим, кампања на друштвеним мрежама уз овај хештег донела је велику пажњу, а у децембру те године написао је одговор у француском листу Монд.

Рекао је да је „непримерене коментаре" изнео на коктел забави касно увече, „али само једном" - и додао да не покушава да оправда сопствене поступке. Такође је упозорио да постоји потреба за „истином и нијансом" услед таласа оптужби.

Додао је да је Милер наговештавала да њих двоје на неки начин сарађују и да се узнемиравање дешава на послу.

Због тога му је постало тешко да нађе посао.

Адвокат Сандре Милер је у мају на суђењу рекао: „Ако не мислите да је увредљиво кад мушкарац стоји испред вас и да вам такав предлог, жао ми вас је, али данас већина жена и мушкарца мисли да јесте."

„Ако је овај хештег био успешан, то је зато што су хиљаде жена препознале себе [у њему]", додао је он, у напоменама које је објавио француски програм „20 минута".

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи