Борис Џонсон и Брегзит: Имам план, а једина алтернатива је излазак из ЕУ без споразума

Boris Johnson Image copyright PA Media
Натпис на слици Британија би требало да 31. октобра напусти Европску унију

Британски премијер Борис Џонсон каже да је Брегзит без споразума једина алтернатива плану за тај процес који ће представити Бриселу.

Како каже, његов план представља „компромис Велике Британије". Додао је и да се нада да Европска унија то разуме и да је и сама спремна на компромис.

Из Европске комисије истичу да ће „објективно размотрити" Џонсонов план.

Велика Британија би требало да 31. октобра напусти ЕУ.

Из британске владе наводе да неће тражити ново одлагање, истичући да је то непотребно и да би представљало додатни трошак.

Међутим, према новом закону, који је британски парламент донео прошлог месеца, пред Џонсона ће стићи нови захтеви за одлагањем ако посланици до 19. октобра не подрже његов план за Брегзит.

Џонсон каже да Брегзит без споразума није исход који британска влада жели, али да је „спремна на то".

Додао је да се нада да ће „у наредних неколико дана" постићи споразум са Бриселом о Брегзиту.

Image copyright EPA
Натпис на слици Џонсон каже да је бекстоп антидемократско решење

Шта је Џонсон предложио?

Кад год неко помене преговоре о Брегзиту увек у први план искочи проблем границе у Ирској. Проблем је могућа гранична контрола када граница Северне Ирске и Републике Ирске постане граница Британије и Европске уније.

Џонсон је раније изјавио да је претходно решење Терезе Меј и ЕУ - у виду бекстопа - „антидемократско" и да „није у складу са суверенитетом Британије".

У говору одржаном на конференцији у Манчестеру, Џонсон је објавио шта се налази у делу понуде коју је изнео пред ЕУ.

Како каже, ни под каквим околностима неће бити граничне контроле између две Ирске, а предлог Брегзита ће морати да поштује мировни процес и Споразум на Велики Петак.

Под то спада и обећање „процеса обнављања демократског пристанка" за Стормонт - парламент Северне Ирске - о његовом будућем односу према ЕУ.

Џонсон истиче и да ће „заштитити постојеће правне споразуме за пољопривреднике и друга предузећа са обе стране границе".

„Истовремено ћемо дозволити да се Велика Британија - цела и целокупна - повуче из ЕУ, уз контролу над нашом трговинском политиком".

У говору је позвао да се Брегзит заврши 31. октобра.

„То ће бити одговор на вапај 17,4 милиона људи који су гласали за Брегзит, за милионе који су гласали да останемо у Унији, али пре свега за демократију и прихватање резултата референдума", рекао је.

Џонсон истиче да торијевци нису „анти-ЕУ партија", а да Британија није „анти-ЕУ земља".

„Волимо Европу. Ми смо Европљани, али после 45 година драматичних уставних промена морамо да изградимо нови однос према Европској унији", каже Џонсон.

Тон

АнализаНормана Смита, заменик уредника политичке рубрике

Овај говор је био веома важан за Џонсонов предлог Брегзита.

Нема сумње да су га слушали и лидери земаља Европске уније, покушавајући да схвате да ли Џонсон има озбиљне намере за Брегзит или само жели да утаба пут за излазак из Уније без споразума, па да за то окриви ЕУ.

У ствари, говор је био прилично изненађујући, није било агресивног и борбеног тона који се очекивао.

Уместо тога, чини се да је Џонсон изабрао помирљивији приступ, истичући колико воли Европу, да торијевци нису анти-ЕУ партија, а да Британија није антиевропска земља.

То значи да Џонсон није желео да изабере опцију жестоких напада на Брисел.

Делује да је прорачунао да му наредним данима кључна публика није у Манчестеру, већ у престоницама Европске уније - а од тога му зависе функција и будућност.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Из Европске уније наводе да ће саслушати предлог Британије

Шта кажу из ЕУ?

Пре Џонсоновог говора портпаролка Европске комисије изјавила је да ће размотрити Џонсонов предлог.

„Саслушаћемо пажљиво шта Британија има да каже", навела је она, истичући да ЕУ жели Брегзит са споразумом.

Међутим, подсетила је Британију на „добро познати критеријум" који мора да буде испуњен да би се то догодило.

„Како би дошло до споразума, мора да постоји решење које испуњава све услове бекстопа.

„То значи спречавање тврде границе, очување сарадње севера и југа, економије на ирском острву, јединственог тржишта ЕУ и места Ирске у њему".

ББЦ уредница за Европу Катја Адлер каже да ЕУ жели да постигне договор и жели да се види да они покушавају да дођу до њега.

Међутим, додала је да би било „суштинско неразумевање ЕУ" уколико би Џонсон веровао да ће се лидери Уније рећи Ирској да морају да прихвате предлог само зато што желе да постигну договор.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи