Марвел слави 80. рођендан: Од ивице банкрота до милијарди на благајнама

  • Мајкл Бегз
  • Њузбит репортер
X-Men, 1991

Аутор фотографије, Marvel Comics

Али овај пензионер је Марвел комикс, који слави рођендан и попут Капетана Америке - борио се у Другом светском рату - не стари као сви ми остали.

Марвел је објавио прву свеску стрипа 1939. године, а данас је једно од највећих имена у индустрији забаве.

Недавни филмови као што су Капетан Марвел и Осветници: Крај игре зарадили су на светским благајнама по више од милијарду долара.

Што није лоше за компанију која се деведесетих нашла пред банкротом.

'Фалични хероји'

У раним данима, Марвел је био познат као Тајмли комикс и објављивао је суперхероје као што су Подморничар, подводни авантуриста који је и данас присутан у стрипу, и Људска бакља - рана верзија лика који ће постати део Фантастичне четворке.

Али тек је шездесетих заиста почео да оставља траг.

„До тог тренутка супехероји већ су били присутни деценијама", каже за Радио 1 Крис Мареј, професор студија стрипа на Универзитету у Дандију.

„Бетмен, Супермен и Чудесна жена већ су били са нама толико дуго и били су нека врста старе гарде."

Та три лика објављује ДЦ комикс, један од „Велике двојке" и још увек највећи Марвелов ривал данас - иако постоје и многи други мањи издавачи.

„Марвел је шездесетих створио другачији дијапазон јунака који су били више попут обичних људи, прави фалични хероји."

„Ликове као што су Спајдермен или Хулк мотивисали су осећај кривице или бес."

Након што стекне пауколике моћи, Питер Паркер одлучује да не заустави пљачкаша који, неколико тренутака касније, убија његовог ујака. Кад Брус Бенер постане Хулк, то је зато што га обузме толики бес да више не може да контролише велико зелено чудовиште у себи.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Спајдермен и Хулк су два Марвелова највећа суперхероја

Али Марвелови ликови и приче трудили су се да постигну више од пуког осећаја идентификације међу читаоцима. Они су и одражавали друштвене промене које су се одигравале у Америци.

„Стављен је нагласак на прилично важна питања тога времена, питања друштвене правде, борбе против предрасуда", каже Крис.

„Ликови као што су Икс-мен и Црни Пантер супротстављали су се предрасудама у дубоко подељеној земљи."

Икс-мен, омражени због моћи са којима су рођени и над којима немају контролу, доживљавани су као метафора за предрасуде против мањинских група као што је ЛГБТ заједница.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Икс-мен представља мањине и често се суочава са мржњом људи

Црни пантер, први црни суперхерој који се појавио у мејнстрим америчком стрипу, сматра се да је био инспирисан Покретом борбе за грађанска права у Америци. Он је први пут представљен у свесци Фантастичне четворке из 1966. године.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Црни пантер се први пут појавио 1966. године у једној епизоди Фантастичне четворке

Током дугих деценија, Марвел се одувек трудио да буде релевантан. Једна од његових најславнијих насловница (објављена 1941. године) приказује Капетана Америку како песницом удара Адолфа Хитлера у лице.

Аутор фотографије, Marvel Entertaiment

Потпис испод фотографије,

Стрипови су одражавали оно што се дешавало у друштву, али нису били историјски аутентични

Последњих година, увео је више ликова који представљају различитости, попут првог црног Спајдермена, Мајлса Моралеса, и Миз Марвел (Камала Кан), првог муслиманског лика који има властити серијал у Марвелу.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Камала Кан (лево) први пут се појавила као Миз Марвел 2013. године. Мајлс Моралес (десно) дебитовао је као Спајдермен 2011. године

„Ови новији ликови уносе дашак свежине у суперхеројски жанр у целости", каже Крис.

„Они су почели да редефинишу шта значи бити суперхерој у 21. веку, на сличан начин на који су јунаци које је Марвел први пут представио раних шездесетих деловали као дашак свежине у то време. Они изгледају као да оспоравају конвенције и стереотипе."

Ту су и ликови као што је Хулклинг и Викан - обојица чланови Младих осветника - који су у геј вези, као и чланица Икс-мена Даст, која је из Авганистана и носи хиџаб.

До сада се ови разноврсни ликови нису појавили у Марвеловом издању на великим екранима, али постоје планови да се Камала Кан доведе на мале екране у властитој ТВ серији на Дизнијевом новом стриминг сервису.

А ту је и Девојка веверица, буцмаста студенткиња компјутерских наука која има реп, може да прегризе дрво и контролише армију глодара.

Дорин Грин први пут се појавила још 1991. године да би на крају 2014. године добила властити серијал, Непобедива Девојка веверица.

Аутор фотографије, Erica Henderson / Marvel Entertainment

„На неки начин рад за Марвел бољи је него што сам се надала, зато што је Девојка веверица био необичан наслов од кога нико није имао превелика очекивања. Није постојало много правила", каже Ерика Хендерсон, која је нацртала првих 37 бројева.

„Мислим да се многим људима допало да виде јунакињу која не изгледа као традиционални суперхерој."

„Нисам се трудила да створим јунакињу која се бори против тлачења властитим изгледом, било је то буквално само увођење лика који је необичан и који не изгледа као суперхерој."

Крис сматра да су Марвелови највећи тријумфи потицали управо од ликова као што је Девојка веверица, који су помало другачији или „аутсајдери".

А то је нешто што је оставило трага на читаоце попут Себа, који има 26 година и први пут се примио на Марвелове стрипове кад се као млађи докопао свешчице стрипа Вулверин против Дедпула.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Вулверин и Дедпул били су непријатељи и саборци током чланства у Икс-мен

„И сам сам помало био неприлагођен као дете", каже Себ.

„Читање ми баш не иде од руке. Али уживао сам у стриповима, јер су ми пружали онај тип визуелизације какав ми је био потребан у глави. Начин на који видим ствари управо је како би то изгледало у стрипу."

'Било је лакше побећи у Марвелов свет'

Управо је Дедпул - који користи ружне речи и често се обраћа директно читаоцу уместо другим ликовима са којима дели страницу - био тај са којим се Себ највише поистоветио.

„Све је некако имало смисла. Био је то свет који сам разумео, за разлику од света у ком сам живео. Било је много лакше напросто побећи у Марвелов свет."

'Стрипови су били страшно прецењени'

Али тај свет могао је заувек да нестане кад је Марвел деведесетих наишао на финансијске проблеме.

„Стрип индустрија била је годинама страшно прецењена", каже Крис.

„Стрип колекционари куповали су више примерака истог броја, верујући да ће им цена скочити за 10-20 година, па су одлучили да уложе новац."

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Да би обележио 80. рођендан, Марвел поново објављује први стрип који је објавио са Спајдерменом

Број 16 Амејзинг фентезија из 1962. године, у ком се први пут појављује Спајдермен, једном је продат за 1,1 милион долара, а прво појављивање ликова као што су Икс-мен, Ајронмен и Невероватни Хулк продата су за стотине хиљада долара.

Али то није био случај са стриповима штампаним деведесетих, зато што је Марвел - и друге компаније - штампао милионе примерака својих наслова.

Поновно покретање серијала Икс Мен 1991. године обележено је с пет различитих насловних страна за исти број - од којих ниједна никад неће колекционарска.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Икс-мен, број 1, објављен 1991, најпродаванији је стрип свих времена

Крис додаје да је Марвел ризиковао и ширењем на бизнис са играчкама и сувенирима - који се у оно време није исплатио.

То је довело до тога да Марвел 1999. године прода Сонију филмска права за Спајдермена за само 7 милиона долара.

А тај уговор нешто је што се Марвел мучи да разреши годинама.

Ко год на крају буде власник права на Спајдермена, Марвелова будућност чини се да се ослања више на велике екране (Црни пантер је номинован за најбољи филм на Оскару 2019. године) него на штампане странице. ДЦ - и други ривалски издавачи - и сами су последњих година пренели стрип јунаке на велике екране.

Марвел је почетком године најавио 10 нових филмова и осам нових ТВ серија које су почеле да се снимају за нови стриминг сервис Дизни+.

'Осамдесет година приповедања'

Али то не значи да неће бити још 80 година традиционалних стрипова, па били они у папиру или дигиталном формату.

Крис каже да кад је Марвел први пут кренуо са филмском понудом, било је очигледно да су људи који праве те филмове „добро проучили" шта то чини да Марвелов свет стрипа функционише.

„Истог тренутка кад се Ник Фјури појави на крају првог филма о Ајронмену и пита Тонија Старка да ли је чуо са иницијативу окупљања Осветника, читаоци стрипова тачно знају куда то води", каже он.

„Мислим да је успех Марвелових филмова последњих деценија веома тесно повезан са Марвелових 80 година историје, његовим огромним искуством у приповедању и развоју његових ликова", каже Крис.

Ерика се слаже: „Све се своди на те оригиналне приче", каже она.

Аутор фотографије, Marvel Entertainment

Потпис испод фотографије,

Осветници, Марвелов највећих биоскопски успех, и даље одлазе у нове авантуре у текућем серијалу стрипова

Крис признаје да продаја стрипова није „као што је некад била", али каже да верује да су мале шансе да они нестану са полица.

„Стрип остаје културолошки значајан и релевантан. То је начин на који људи воле да упражњавају приче", каже Крис.

„Мислим да ће увек бити стрипа, а сигуран сам и да ће, док год њега буде, Марвел имати великог удела у том свету."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk