Политика и ЛГБТ заједница у Пољској: Зашто владајућа партија сматра геј права за претњу друштву

Натпис на слици Поворка подршке ЛГБТ заједници у Пољској

„Ми сматрамо две заједнице фундаменталним - породицу као једног мушкарца и једну жену, и децу", изјавио је лидер пољске владајуће партије Права и правде (ПиС) на недавној конвенцији.

Права ЛГБТ+ заједнице постала су убедљиво највеће културолошко питање у пољској предизборној кампањи пред гласање у недељу. У очима национално-конзервативне партије Јарослава Качинског и Католичке цркве, та права су претња по традиционалну пољску породицу и вредности.

Качински воли да указује на претње по пољско друштво - током изборне кампање пре четири године, изјавио је да би мигранти са Блиског истока у Пољску могли да донесу „паразите и протозое".

Овај пут, према Качинском, претња долази од ЛГБТ заједнице и Европе, у којој породице могу да имају „две маме и два тате", рекао је он.

Док се бавио питањима ЛГБТ+ заједнице, Јарослав Качински је истакао пољско католичко наслеђе Image copyright Getty Images
Натпис на слици Док се бавио питањима ЛГБТ+ заједнице, Јарослав Качински је истакао пољско католичко наслеђе

Пољски устав из 1997. године наводи да се брак склапа између мушкарца и жене. Грађанске заједнице, било да су између хетеросексуалних или истополних парова, нису признате законом.

„Хришћанство је део нашег националног идентитета, Католичка црква је била и остала проповедник и носилац јединог заједнички прихваћеног система вредности у Пољској", рекао је он. „Изван њега. Имамо само нихилизам."

Висока свештена лица из Католичке цркве отишла су корак даље, највише надбискуп Кракова Марек Једрашевски, који је у бројним приликама означио „ЛГБТ лоби" и „родну идеологију" као нову претњу пољској слободи после пада комунизма 1989. године, назвавши је „тоталитаристичком".

Presentational grey line

Какви су ставови главних политичких групација у Пољској по питању истополног брака

  • Закон и правда (ПиС): Противи се грађанској заједници, истополним браковима и могућности да истополни парови могу да усвајају децу
  • Грађанска коалиција (КО): Подржава само увођење грађанске заједнице
  • Лева коалиција: Подржава увођење брачне равноправности
  • Пољска народна странка (ПСЛ), Кукиз'15 (Пољска коалиција): Питање се не помиње у предизборном програму
  • Конфедерација: Противи се брачној једнакости и да истополни парови могу да усвајају децу
Учесници марша равноправности суочили су се са провокацијама националистичких демонстраната у Новом Сончу у јужној Пољској у недељу Image copyright Getty Images
Натпис на слици Учесници марша равноправности суочили су се са провокацијама националистичких демонстраната у Новом Сончу у јужној Пољској у недељу

Пар који се вратио да се бори за промене

У прелепом средњевековном граду Торуњу, месту рођења астронома Коперника, кувар Мариуш Годлејевски одбацио је идеју да он представља претњу по било кога. Током живота у Ирској где је провео више од једне деценије, Мариуш је ступио у брак са дугогодишњим партнером Бартошем, пре него што се пар прошле године вратио у домовину.

„Мој муж и ја смо заједно 14 година. Ко смо ми, двојица незнанаца који живе заједно? И ми смо породица", рекао је он. „Вративши се овамо, знао сам у шта се упуштам. Знао сам да ћу изгубити сва права која смо стекли у Ирској, али желели смо да дођемо и помогнемо нашим пријатељима у борби за промене."

Можемо да начинимо своју земљу бољом ако имамо нове идеје, прихватимо их и додамо их нашој култури.

Мариуш верује да је само питање времена када ће се ствари истински променити, али сматра да је тон политичке расправе депресиван.

Прошлог месеца је професор са Коперниковог универзитета у Торуњу Александер Наласковски био суспендован кад је упоредио хомосексуалност са „кугом" и пожалио се да геј мушкарци и жене не траже само толеранцију, већ и прихватање.

Кругови који подржавају власт успротивили су одлуци по којој је његова суспензија кршење слободе говора и он је убрзо враћен на посао.

Mаршеви равноправности у Пољској

Мариуш је организовао већ трећи марш равноправности у Торуњу, у ком је више од хиљаду људи шетало градом док су их с обе стране чували полицајци за разбијање демонстрација опремљени шлемовима и штитовима.

Полицијски водени топ који сам видео паркиран крај пута није био потребан, али насиље је избило током маршева равноправности у градовима Бијалисток, где су банде гневних младих људи напали учеснике параде, и Лублин, где су се контрадемонстранти сукобили са полицијом а двојица су ухапшена зато што су наводно понели експлозивне направе кућне радиности.

Пољско друштво и даље је конзервативније од многих на Западу, али су ставови према питањима ЛГБТ+ заједнице почели да се мењају.

Пољаци и истополни парови

Код Коперниковог споменика у центру града, пред марш равноправности, окупиле се мала група конзервативаца. Било је ту неколико чланова ултрадесничарског Националног радикалног кампа, машући зелено-белим заставама украшеним мачем фаланге, који се везује за фашизам.

Било је и транспарената који упозоравају да „ЛГБТ лоби" жели да учи предшколску децу како да мастурбирају, изнад слогана „Стоп педофилији".

Мале контрадемонстрације у Торуњу, окупљене код Коперниковог споменика
Натпис на слици Мале контрадемонстрације у Торуњу, окупљене код Коперниковог споменика

Могла је да се види и фотографија марша равноправности на којој су приказана два мушкарца како држе заставу са дугом, док су им голи гузови пикселизовани. Неки људи су држали крстове и делили беле, пластичне бројанице пре него што су одржане молитве за душе учесника марша равноправности.

„Сви имају иста права. Они, на пример, имају иста права на брак. Ја могу да се оженим са девојком, они исто могу да се ожене са девојкама, али они желе да се ожене с истим полом", рекао је организатор и наставник Радослав Дуч.

„Ми не желимо да их хапсимо. Ми не желимо да их се решимо. Они морају да буду свесни да су грешни. Ја као католик желим да им укажем на бољи животни пут", додао је он.

Уколико је веровати анкетама, ПиС би требало убедљиво да победи на изборима 13. октобра.

Ставови у Пољској се можда мењају, али ако странка Качинског освоји и други мандат, мале су шансе да ће у скоријој будућности хомосексуални парови уживати иста права као њихови хетеросексуални суграђани.

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи