Здравље и технологија: Зашто су жене „полуделе" за овим апаратима

  • Зое Клајнман
  • Репортер из области технологије
woman holding pregnancy test

Аутор фотографије, Getty Images

Метеорски успон етикете „фемтек" да би се описали технолошки производи, апликације и хардвер који се баве проблемима женског здравља и добробити изазвао је подељена мишљења.

И док неки кажу да он помаже да сектор обезбеди витална средства из света „венчер" капиталиста којим доминирају мушкарци, други тврде да он непотребно уско етикетира женско здравље.

Помаже ли он, дакле, или одмаже?

Седим у модерној сали за састанке у централном Лондону, држећи на длану мали уређај који изгледа као бледозелено јаје са репом.

То је Елвин паметни тренажер за мишиће карличног дна - вагинални уређај који се усклађује с апликацијом преко блутута, тако да можете да пратите вежбе на вашем телефону.

Генерална директорка овог стартапа Тања Болер рецитује списак - који ће бити познат многим женама - свих ствари које могу да пођу по злу уколико немате јако карлично дно.

„Мислим, свака трећа жена има проблема са бешиком", каже она.

Потом додаје да су ту проблеми са „пролапсом, доњим леђима и сексом."

Мешкољим се на столици.

Аутор фотографије, Elvie

Потпис испод фотографије,

Елвина реклама за тренажер карличног дна

Овај британски стартап постао је симбол успона фемтека.

Од апликација за праћење циклуса до пумпи за груди, тај израз обухвата менструацију, менопаузу, трудноћу, дојење и плодност - један често цитирани извештај предвиђа да би пре 2025. године фемтек могао да постане индустрија тешка 50 милијарди долара.

Могли бисте да устврдите: зашто им је толико требало?

А 50 милијарди долара звучи много. Али кад узмете у обзир да је то сектор који је, у теорији, намењен за четири милијарде жена - отприлике половину светског становништва - наједном то делује прилично скромно.

Само Фејсбук, на пример, има чланство од нешто више од две милијарде људи и вреди десетоструко више.

„Мислим да ће у будућности, кад се историчари буду осврнули на овај период, деловати лудо да све донедавно није постојао технолошки израз за жене", каже Болер.

У продавници Гуглплеј доступно је на стотине пратилаца менструалног циклуса - готово сви са логоом пастелних боја.

Фемтек се као израз примио тек последњих неколико година. И нису сви уверени да ће бити од користи на дуге стазе.

Сав Чарман-Андерсон је оснивачица Дана Аде Лавлејс.

Њиме се обележава његова десетогодишњица и указује част жени коју многи сматрају првим компјутерским програмером на свету, aли славе и друге који су успешни у Стему (наука, технологија, инжењерство, математика).

Аутор фотографије, Elvie

Потпис испод фотографије,

Компанија Тање Болер развила је тренажер за карлично дно и пумпу за груди

Она страхује да би фемтек могао да постане мач са две оштрице.

„Ако се развија само тако да постане технологија, онда је у реду", каже она.

„Представља проблем уколико постане нешто у шта улажу само женски венчер капиталисти, на чему раде само предузетнице, а купују га само жене."

Али Болер је уверена да израз отвара гомилу могућности - да не помињемо кућне буџете.

„Људи су мислили да смо потпуно луде. Мислим, то је једна веома интимна справа", каже она, присећајући се својих раних дана.

„И ми очигледно идеје углавном набацујемо мушким инвеститорима. А ради се о женском здравственом проблему о ком нико не говори.

И зато су сви говорили - ово ће бити немогуће - никад нећете натерати јавне личности да проговоре о томе. Никад нећете доспети у малопродају."

Е, па сад тренажер можете да купите у робним кућама, а Елвин други производ, тиха носива пумпа за груди, доспела је у торбицу са поклонима на додели Оскара 2019. године.

У књизи „Невидљива жена", Каролина Криадо Перез наводи причу Џенис Алварез, која је 2013. године тражила финансирање за уређај за пумпу за груди.

„Не пада ми на памет да такнем то, то је одвратно", рекао јој је један мушки инвеститор.

Да ли би реч фемтек срушила ту баријеру?

Иако је Болер ентузијастична заговорница бренда фемтек и свакако је имала користи од њега - Елви је ове године зарадила 42 милиона долара - и она сама гаји одређене сумње.

„У савршеном свету, не би нам био потребан фемтек зато што 51 одсто британске популације чине жене", истиче она. "То дефинитивно није ниша."

Фемтек и плодност

Критичари фемтека као проблем наводе и уврштавање питања плодности под овај бренд.

Према Националној здравственој служби, сваки седми пар суочава се с проблемом плодности. И док 25 одсто тих проблема остаје без дијагнозе, узрок може да буде или код мушкараца или код жена.

„Ако гледате рађање беба и желите да помогнете људима да то разреше, онда то није само женски проблем, то је породични проблем", каже Каролина Миланези, аналитичарка из Креативних стратегија.

„Зашто би то било етикетирано као решење искључиво за жене?"

„Да будем искрена са вама, кад само кажете фемтек, од тога ми се помало диже коса на глави", додаје она.

„Кад се ради о мушкарцима и мушком здрављу, онда се не каже ментек, зар не?"

Аутор фотографије, Melanie Hayes

Потпис испод фотографије,

„Венчер" капиталиста Мелани Хејс не користи израз „фемтек".

Мелани Хејс је инвеститорка чија компанија, Бетнал грин венчерс, избегава употребу тог израза.

„Мој највећи проблем са фемтеком као етикетом је да је људи користе да би рекли: 'Ох, ја то не радим'", објашњава она.

Хејс наводи пример једне од њених скоријих инвестиција - друштвене мреже која помаже људима што раде од куће да пронађу боље услове рада, плату и флексибилност око обавеза као што су старање о деци и њихово васпитавање.

„Иако та врста производа није фемтек и у сваком случају нам никад није тако представљена, не можемо да игноришемо чињеницу да су муштерије које имају највише користи од те услуге непропорционално жене, зато што њих највише погађају та питања", каже она.

„Мене истински занима технологија која се тиче здравог живота, праведнијег друштва и одрживије планете. Мислим да би фемтек могао да остави трага на свакој од тих ствари."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk