Сексуално узнемиравање или курс завођења девојака на улици

Two bearded men in sunglasses
Натпис на слици У овим видеима и камповима за обуку, правилима се уче само мушкарци

Стојећи испред славног хотела Савој у центру Лондона, чекам са групом ученика да предамо 700 долара оснивачу и главном инструктору Уличне привлачности.

Еди Хиченс одмах придобија сву пажњу, док се мушкарци око њега тискају да би чули уводно слово за чланство у кампу за обуку.

„Здраво, ја сам Еди. Ја сам хетеросексуални зависник од секса. Игру водим од 2005. године, а као тренер предајем од 2011. године."

„Игра" је бизнис тежак више милиона долара у ком мушкарци уче друге мушкарце како да смувају жене.

Нема ничег новог у томе што мушкарци покушавају да смувају жене.

Али у ово дигитално доба, тренери завођења продају интернет курсеве како одвести у кревет што више жена, за што краће време.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Жене нису чак ни свесне да су део игре.

Они су део све распрострањеније глобалне индустрије увезане преко мреже интернет видео канала са стотинама хиљада претплатника.

У овим видеима и камповима за обуку, правилима се уче само мушкарци.

Жене нису чак ни свесне да су део игре.

Игре која може довести до сталног узнемиравања на улици и опасно замагљује границе добровољног пристанка.

Хиченс даје знак остатку чланова групе да се представе, укључујући и мене - новинара на тајном задатку који се представља као нови регрут.

Ради се о мешовитој међународној братији. Ту је кувар из Амстердама, бивши амерички морнарички официр, инжењер софтвера из Бразила, компјутерски програмер из Даблина и лекар из Манчестера. Затим на ред долазим и ја.

„Здраво. Ја сам Мајкл Гибсон", кажем, водећи психолошку борбу са самим собом да запамтим властито лажно име. „Ја сам почетник у 'дневној игри' који је недавно раскинуо са девојком са којом је био шест година."

И само тако, улећем дубоко у најнеобичнији искуство свог живота - путовање у индустрију завођења.

A-Игра

Натпис на слици Аднан Ахмед је прошао обуку за Уличну привлачност

Аднан Ахмед је прошао обуку за Уличну привлачност.

Данас се налази у затвору, где чека пресуду за претње према младим женама и злостављање.

Али пре само годину дана, он се представљао као „уметник завођења" по имену Ади А-Игра.

Ахмед се мувао по ужем центру Глазгова са колегама „помагачима", тајно снимајући интеракције са несвесним женама на улици.

Једна од његових колегиница са факса дојавила ми је да је на свој Јутјуб канал Ахмед окачио више од 250 видеа (укључујући неке од оних које је снимао у тајности), хвалећи се сексуалним подвизима.

„Разлог зашто ово радите је да одведете неког у кревет", рекао је у једном видеу. "Само храбри успевају."

Натпис на слици Ово је било много више од мизогиније једног мушкарца

Ово је било много више од мизогиније једног мушкарца.

Ово је била професионална обука из животног стила, са све удицом, и нешто што је деловало као запањујући дијапазон жаргона: „снимци са терена", „ЛМР", „освајање телефонског броја", „рецке".

То је речник онога што „уметници завођења" попут Ахмеда зову Игром.

У једном видеу, Ахмед се хвалио нечим што је назвао „секс исте ноћи". Касније на истом снимку, снимио је жену како спава са неупотребљеним кондом крај ње.

Ахмед је чак на интернет постављао аудио снимке властитог секса. Није деловало као да су жене свесне да их снимају. Њихов добровољни пристанак на то да буду снимане није деловало као било чија посебна брига.

„Она је у фазону, зашто стављаш кондом?", рекао је гледаоцима једног видеа.

„Да бисте после могли аргументовано да негирате. Оне желе да преузмете вођство. Не заборавите да ово није силовање... Слушајте њена поступке, њено тело, а не њене речи."

Мете

Натпис на слици Бет је ходала сама у ужем центру Глазгова након што је завршила смену на послу.

Пронашао сам две жене којима је Ахмед пришао. Обе су ми рекле да су њихови сусрети са њим оставили трага на њима.

Бет је ходала сама у ужем центру Глазгова након што је завршила смену на послу.

Била је мрачна новембарска ноћ кад јој је Ахмед препречио пут.

„Био је у фазону: 'Ох, јеси ли ти Рускиња?'", присетила се Бет.

„Помињао је период док је био у Украјини или тако негде кад је ангажовао проститутке. Говорио је да бих ја била 'боља од проститутки'. Имао је језив наступ."

Рекао је да се зове Ади. Упорно је од Бет тражио њен телефонски број и упорно покушавао да је додирне.

„Одбила сам га безброј пута", рекла је Бет. „Смишљала сам изговоре, а он ми је говорио: 'Ох, нека, нема везе, оно, само ми дај телефонски број, шта год'."

Бет је била узнемирена и мислила је да ће је он оставити на миру ако му да свој број.

„Знао је да идем на аутобуско стајалиште и знао је да ћу бити сама око сат времена чекајући аутобус."

„И зато сам остала на телефонској вези са мајком читавих тридесет минута, из мере предострожности, говорећи јој шта се дешава, а она је све време покушавала да ме умири."

Бет је знала да то није само обично мување. Све је деловало погрешно.

„Уопште није безазлено", рекла је. "Читаву ноћ сам била престрављена."

Натпис на слици На видео снимку, који је у међувремену обрисан, Ахмед је тврдио да би сигурно имао секс са Емили да ју је срео на летовању.

Ахмедов пријатељ тајно је снимао док је овај прилазио двадесетогодишњој Емили, студенткињи из Глазгова. Ахмед је потом окачио видео снимак на свој Јутјуб канал.

Њено искуство налик је онима о којима сам слушао од многих жена које су искусиле улично узнемиравање.

„Најсмешније од свега је што сам током читавог тог разговора седела тамо покушавајући да смислим начин како да га љубазно одбијем", објаснила је она.

„Не желимо да неко каже да смо 'кучке' само зато што смо одбиле некога. Не желимо да за нас кажу да смо 'безобразне' само зато што смо грубо прекинуле интеракцију."

На видео снимку, који је у међувремену обрисан, Ахмед је тврдио да би сигурно имао секс са Емили да ју је срео на летовању.

Или, као што је то он дефинисао, био би то „крес у истом дану".

„То ме излуђује, да он толико језиво све погрешно протумачи, доводи ме до лудила", рекла је Емили.

„Мушкарци који аутоматски претпостављају да жене желе да имају секс с њима саставни је део много већег проблема у нашем друштву. Он вероватно није мислио да је то нешто велико, рекавши само да је ова особа 'секс шема у истом дану'. Та читава интеракција била је погрешно тумачење свих мојих сигнала."

Емили и Бет нису биле усамљене. Снимио сам видео прилог за дигиталну платформу шкотског ББЦ-ја The Social о свему што сам открио од Ахмеду. Снимак је постао виралан, са око два милиона прегледа у првих неколико дана.

Група забринутих жена изашла је на улице Глазгова да демонстрира. У Шкотском парламенту, премијерка Никола Стерџен рекла је да је била „шокирана и згрожена" оним што је видела у мојој репортажи.

А све више жена излазило је у јавност с новим информацијама. „Овај мушкарац ме је прогањао месецима чекајући на мене испред мог радног места"... „Овај тип ме је питао да ли може да ме 'отпрати кући', а онда је постао агресиван према мени".

„Рекла сам му колико имам година, а он није престајао да ми се обраћа. Понашао се као велики чудак".

Готово све приче говориле су о непријатним сусретима. Чинило се да многи прелазе границу од упорности ка узнемиравању.

Неки су - како се касније испоставило - били кривична дела.

Више од десетак жена дало је детаљне описе полицији после објављивања моје репортаже. После само два дана од њеног објављивања, Ахмед је ухапшен и оптужен за низ инцидената у којима се понашао претеће и злостављачки.

Камп за обуку

Натпис на слици Улична привлачност имала је више од 110.000 претплатника на Јутјубу.

Кад сам први пут почео да истражујем Ахмеда, нисам знао да је он део шире индустрије завођења.

Од тада сам сазнао да је само један од на десетине заводника на интернету. Они деле технике завођења и унакрсно се промовишу на Јутјуб каналима.

Кад су у питању обећања брзих резултата, једна група се истицала у односу на све остале: Улична привлачност. Ова компанија нудила је нешто што је описала као кампове за обуку после којих ће мушкарци „привући згодне жене у року од два дана".

Улична привлачност имала је више од 110.000 претплатника на Јутјубу.

Њен оснивач Еди Хиченс чак је наплаћивао прегледе једног од његових сексуалних подвига снимљених у тајности.

„Снимање тако интимних ствари генерално гледано није лако", објаснио је Хиченс у једном видеу.

„Уколико девојка зна да је снимају она се очигледно неће понашати природно и готово сигурно неће дозволити да буде заведена из страха од укаљане репутације."

„Зато што смо ми [Хиченс и његов саучесник] желели да дочарамо праве реакције, то је морало да буде снимљено у тајности. У герилском стилу."

Натпис на слици Био је спаран дан и носио сам дебело постављени капут да бих сакрио камеру и микрофон.

Штавише, Улична привлачност обучила је и Аднана „А-Игра" Ахмеда. Камп за обуку који је он похађао снимљен је и окачен на његовом Јутјуб каналу.

Због тога сам на крају завршио испред хотела Савој у центру Лондона на курсу за обуку младих уметника завођења.

Био је спаран дан и носио сам дебело постављени капут да бих сакрио камеру и микрофон.

У кампу за обуку била су још шесторица ученика, а мој тренер био је оснивач Уличне привлачности Хиченс лично.

Први задатак био је прићи жени у року од 30 секунди.

И ја сам, попут осталих ученика, прошетао Лондонским мостом, који је био препун униформисаних полицајаца и живописних демонстраната, учесника у догађају у организацији Побуне против истребљења.

На крају сам налетео на две жене које су стајале и гледале једну од спрејом ишараних бина на којима су музичари држали тонску пробу.

Нисам имао појма шта да им кажем. Била је то мој први тест у том дану и већ сам имао проблема. Питао сам њих две да ли је то нека врста концерта.

„Не", насмешила се једна. "Ово је протест."

Моје питање заправо је било толико наивно да је урадило посао. Почео сам да ћаскам са њима и на крају ми је друга жена пружила летак.

Разговор се завршио пристојно. Опростио сам се од њих и вратио се чопору. Ово тренери завођења зову „хладним приступом".

Речено ми је да је потпуно небитно да ли ми се жена допада или не. Хиченс је издвојио „мету" и послати смо да јој приђемо тако што ћемо јој препречити пут.

Полазници кампа сада су носили микрофоне како би Хиченс могао да нас прислушкује и оцени нашу изведбу.

Жене то нису знале. Није ми промакла иронија читаве ситуације. Ја сам користио тајну филмску опрему да бих разоткрио групу која је тајно снимала друге жене. Морао сам да задобијем поверење а да се не разоткријем како бих сачувао свој параван.

А од тих прилазака женама било ми је страшно непријатно. Све време сам размишљао о својој сестри и рођакама и шта би оне мислиле да се нађу на мети полазника овог кампа.

Натпис на слици Dr O'Neill says the worry is that a woman's 'no' can never be legitimately heard as a 'no'

Докторка Рејчел О'Нил, професорка са Лондонске школе економије, проучава индустрију завођења већ 10 година.

„Постоји идеја да завођење у суштини има образац који мушкарци могу да следе као начин за интеракцију са женама. Добићете, дакле, мање или више унапред записани след реченица и рутина које можете да следите", рекла је ми је касније докторка О'Нил.

„Већина кампова за обуку сада проводи већи део времена на улицама, у баровима, кафићима, музејима, у било ком јавном простору, практично увежбавајући те технике, примењујући их на лицу места. А то често значи увлачење жена без њиховог пристанка у те и такве интеракције."

Неке од жена за које нам је речено да им „приђемо" изгледале су као тинејџерке и рекао сам Хиченсу да мислим да су премладе.

Имам 31 годину и нисам желео да прилазим неком ко изгледа двапут млађе од мене.

Хиченс, који је у то време имао 34 године, издвојио ме је у страну да ми објасни зашто морам да будем мање пробирљив.

„Није битно", рекао ми је. „Чак и ако је малолетна, није противзаконито зауставити некога... То је била добра мета."

ЛМР - „Последњи тренуци отпора сексу"

Други дан кампа за обуку. Седели смо на степеништу испред Нелсоновог стуба на Трафалгар скверу и слушали како нам тренер Џорџ Маси говори о лекцији од тога дана, „ЛМР-у".

ЛМР је скраћеница за „последњи тренуци отпора сексу". Међу уметницима завођења то се сматра симболичним покушајем жене да одбије секс - препрека која се просто мора премостити.

„Ви морате да будете онај који води", објаснио је Маси.

„Читава атмосфера је да ви преузмете одговорност за све. 'Да, знам, ја сам само животиња, нисам могао да одолим'".

У једном од својих видеа, Хиченс је изјавио да морате „упорно да доводите до ескалације" уколико девојка каже да се „ све креће пребрзо" за њу. Хиченс потом каже: „Ако она каже да ћете дефинитивно имати секс следећи пут, можете да одговорите са: Зашто бисмо губили време? Арогантно је претпоставити да ће бити следећег пута."

„ЛМР је практично идеја да жене пружају одређену количину наводно симболичног отпора непосредно пред упражњавање секса", објаснила је докторка Рејчел О'Нил.

„И ово је поново нешто, по логици завођења, што жене раде како би сачувале репутацију. А оно што заиста забрињава у вези с овим јесте да то ствара ситуације у којима женино 'не' не може никад легитимно да се протумачи као право 'не'."

Натпис на слици Худ је звучао више као агресивни продавац него као неко кога истински занима шта жена жели.

Маси нас је упознао са следећим тренером, Ричардом Худом. Маси га је назвао „Краљем ЛМР-а".

Худ је звучао више као агресивни продавац него као неко кога истински занима шта жена жели.

„Кад стигнете у стан, реците јој да скине ципеле - чим уђете на главна врата - ви почните одмах да скидате своје, то је практично први део ескалације", рекао је он.

„Неке девојке умеју да буду напорне. Ако су већ у ципелама и јакни, рећи ће: 'У реду, у реду, то је довољно за вечерас… оставићемо остало за следећи пут'... То, наравно, може да излуди човека."

„Понекад су момци помало сувише стидљиви или помало сувише уплашени да би наставили да гурају даље, зато што мушкарци желе превише потврде о пристанку. Мислим, као да желе од ње пристанак написмено, знате оно, 'У реду је да идемо до краја'. Зато што је све то суптилно, морате да осетити прави тренутак а понекад је ваш посао да погурате ствар напред и поведете иницијативу."

Тражио сам од адвокатице за кривично право Кејт Паркер њено професионално мишљење о подучавању мушкараца како да превазиђу последње тренутке отпора сексу и показао јој неке видео снимке тренера.

„Мислим да је ово веома забрињавајуће, зато што подстиче те младе људе да заобиђу било каква звона на узбуну која ове жене подижу и на које би требало да су осетљиви и обраћају пажњу, као и да реагују на њих", рекла ми је она.

„На основу онога што сам видела, ту изгледа да нема никаквих сексуалних преступа, бар не још. Али што више буду подучавали последњим тренуцима отпора, и што више буду учили те младе људе да игноришу било какве знаке изостанка добровољног пристанка, ближи смо територији сексуалног преступа."

Шефица Кризног центра за силовања у Шкотској Сенди Бриндли ми је рекла: „Мислим да уметници завођења не чине никакве услуге мушкарцима препоручујући им ове технике... И мој савет би био овај: то није приступ који треба да користите зато што бисте могли да завршите суочени са веома, веома озбиљним последицама."

Сучељавање

Натпис на слици Ричард Худ је негирао да је обучавао мушкарце како да врше притисак на жене да имају секс

Пет месеци после кампа за обуку нашао сам се поново у Лондону - овај пут као ББЦ новинар који је требало да се сучели са тренерима завођења које сам упознао.

После више недеља одбијања да разговара са мном, пронашао сам Едија Хиченса како обучава другу групу мушкараца. Питао сам га зашто врши притисак на жене да имају секс. Био је згранут.

„То је потпуно погрешно", рекао је. „То је потпуно погрешно. Изврнули сте то потпуно ван контекста... буразеру. То је уметност. То је уметност... То је све на потпуно добровољној бази."

„Ми заправо помажемо мушкарцима... Дакле, ако ништа друго, помажемо им да се спречи култура силовања тако што се неће упуштати ни у шта противзаконито или за шта нису добили добровољни пристанак."

Ричард Худ је негирао да је обучавао мушкарце како да врше притисак на жене да имају секс с њима и рекао да су све жене снимљене уз њихов добровољни пристанак.

„Ми никад не снимамо девојке. Ангажовали смо глумице", каже ми он.

„Дакле, нисте радили ништа погрешно?", питам. Тачно тако", каже он.

„И не мислите да кршите закон", кажем му. „Наравно да не", одговара он.

Након што сам причао са Ричардом Худом, Улична привлачност обрисала је тајно снимљени видео о ком сам га испитивао.

Потом, непосредно пре него што је требало да се емитује мој документарни филм, Јутјуб је уклонио више од 100 видеа које је објавила Улична привлачност.

Портпарол Јутјуба рекао ми је да је ова платформа „угасила канале Адија А-Игре и Уличне привлачности".

„Јутјуб строго забрањује експлицитни сексуални, насилни или злостављачки садржај".

„Ништа није важније него да се заштити безбедност наше заједнице и ми ћемо наставити да преиспитујемо и рафинишемо нашу политику у овој области."

Други тренер Уличне привлачности Џорџ Маси рекао ми је касније да је своју улогу доживео као „помагање у области излазака са девојкама".

Уколико је некад рекао нешто непримерено мушкарцу који је тражио помоћ, рекао је он, нико му на то није скренуо пажњу. Он је рекао да добија писма захвалнице од мушкараца који су сада у здравим везама. Он је додао: „Не тврдим да нисам имун на грешке."

Натпис на слици Хиченс је негирао да је говорио ученицима да прилазе тинејџеркама

Хиченс је негирао да је говорио ученицима да прилазе тинејџеркама.

„Није истина", рекао је. „Оно што учим управо је ово. Откријте колико девојка има година пре него што се упустите у било шта сексуално с њом, било какав флерт... Ви практично погрешно представљате оно што радимо. То је апсолутно одвратно и видећемо се на суду."

'Претеће и злостављачки'

У међувремену, у Глазгову, окончано је суђење Аднану Ахмеду.

Једна осамнаестогодишња жртва која је сведочила описала је како ју је у тржном центру зауставио Ахмед, који данас има 38 година.

„Ставио је руку на моја леђа, у висини струка. Ставио је руку на мој образ и покушао је да ме пољуби. Подигла сам руке и питала га шта то ради. Није било никаквог разговора. Потом сам замолила неког из масе да ли могу да станем крај њега јер се осећам угрожено и изоловано. Био је већи од мене, па сам почела да правим сцену."

Сведочећи, Ахмед је рекао да су његова прилажења девојкама била безопасна и додао да би престајао чим би сазнао да имају 17 година или мање.

Порота се са тим није сложила.

Ахмед је био проглашен кривим по пет тачака претећег и злостављачког понашања и задржан је у притвору до изрицања казне.

У притвору је пре тога већ провео девет месеци.

Натпис на слици Док је процес још био у току, Рита је ишла на суђење да би пружила подршку тим женама

Док је процес још био у току, Рита је ишла на суђење да би пружила подршку тим женама. Она је била једна од жена која је пријавила Ахмедове активности и њен позив ББЦ-ју је покренуо моју истрагу против А-Игре.

Рита је мислила да добро познаје „Адија".

Обоје су били студенти на колеџу у Глазгову, где су студирали за диплому из социјалног рада. Обоје су живели у Глазгову, а делили су иста кола ради уштеде горива на путу до часова.

Тако је било све док једног дана Ахмед није пропустио одлазак на колеџ, тако давши прилику једној од Ритиних колегиница да покаже остатку организоване групе путника на факс шта тачно Ади ради у слободно време.

Рити је показан низ слика Ахмеда са полуголим женама са његовог Инстаграм налога и Јутјуб канала.

„Кроз поплаву суза помислила сам: 'Шта је ово, је ли он подводач или члан криминалне групе која се бави проституцијом?'", рекла је она.

„Почела сам да гледам видео снимке и само ме је спопала мучнина. Осетила сам физичку мучнину. Није то било како прићи девојци и смувати је, ово је било нешто много, много мрачније. Жене на његовим снимцима не знају да их снима камера. Оне не знају да их снима микрофон. Дакле, од самог почетка је све љигаво, притворно."

„Схватила сам, знате, да је то универзалан проблем", рекла је Рита. „Само желим да жене и младе девојке буду свесне да постоје такви мушкарци који се понашају као грабљивци, на нашим колеџима и на нашим радним местима."

У саопштењу које је Улична привлачност издала после емитовања нашег документарца, они су негирали да су урадили било шта противзаконито и истакли да никада нису заговарали или учили мушкарце да имају секс са малолетницама.

Можете да прочитате комплетан текст и погледате репортажу на енглеском овде:

Натпис на слици In the era of #MeToo women are fighting back against male harassment

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи