Климатске промене: Џејн Фонда ухапшена на протесту у Вашингтону

Jane Fonda at a protest in Los Angeles Image copyright EPA
Натпис на слици Фонда је на свом сајту објавила да је отишла у Вашингтон како би била ближе епицентру борбе против климатских промена

Америчка глумица Џејн Фонда ухапшена је током протеста против климатски промена у Вашингтону.

На снимцима на друштвеним мрежама може се видети како полицајци одводе осамдесетједногодишњу глумицу која је протестовала испред зграде Конгреса,заједно са активистима организације Oil Change International, која се залаже за чисту енергију.

Она је раније најавила да ће се укључити у протесте и објаснила да ју је инспирисао невероватан покрет који је омладина створила.

Фонда је и у прошлости била учесница разних протеста.

На овом протесту у Вашингтону била је једна од 16 ухапшених, наводи телевизија ЦБС.

Сви ухапшени терете се за ометање службених лица, кошкање и изазивање немира.

Фонда је на свом сајту објавила да је отишла у Вашингтон како би била ближе епицентру борбе против климатских промена.

Најавила је да ће протестовати сваког петка до јануара и да ће тражити конкретне потезе надлежних у тој борби. Она је те протесте назвала „Пожарним вежбама петком".

Свако вече пре протеста, група стручњака ће објашњавати зашто је важна борба против климатских промена и те ће бити преношено у лајв стриму на интернету.

Како наводи Вашинтгтон пост, позвала је вође покрета Црни животи су важни и Свитање - групу младих који желе да спрече климатске промене и истовремено се боре за отварање нових радних места.

Фонда је у прошлости често учествовала у разним протестима. Прошлог месеца је говорила у Лос Анђелесу на скупу посвећеном борби против климатских промена.

Пре три године је учествовала на протесту на Стендинг Року за Дан независности, а тада су демонстранти захтевали обустављање изградње цевовода за транспорт нафте у Дакоти.

Својевремено је подржала и покрет Црни пантери, радикалну групу која је организовала оружане патроле грађана за праћење понашања полиције у Оукленду.

Организовала је и сакупљање новца за овај покрет у сопственој кући.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи