Без мејлова у слободно време

Woman looking at computer and phone Image copyright Getty Images
Натпис на слици Жена гледа у телефон и компјутер

Забрана запосленима да приступају спословним мејловима ван радног времена може да нанесе више штете него користи, показала је студија.

Истраживачи са Универзитета у Сасексу открили су да би забрана могла да помогне запосленима да се искључе, али би такође могла да спречи људе да остваре циљеве у раду и да изазове стрес.

Компаније све више забрањују употребу мејлова како би заштитили запослене. Француска је како би регулисала то питање чак усвојила и законе.

Али тело за људске ресурсе ЦИПД саопштило је да се слаже са налазима универзитета.

Према истраживању, строга политика коришћења мејлова може бити штетна за запослене који имају „висок ниво анксиозности и неуротичности".

То је збот тога што се такви запослени морају осећати слободним да одговоре на „све већу гомилу мејлова" или би се на крају могли осећати још више оптерећеним и под стресом, кажу истраживачи.

Др Ема Расел, виши предавач из менаџмента на Пословној школи Универзитета у Сасексу, рекла је да упркос најбољим намерама политике која ограничава употребу елетронске поште, треба избегавати њену једнаку примену према свима.

„[Забраном приступа] вероватно неће бити одушевљени запослени који дају предност учинку у раду и који би пре остали да раде прековремено како би завшрили своје задатке.

„Људи треба да се односе према имејловима на начин који одговара њиховој личности и њиховим приоритетима, а све у циљу тога да се осећају да се адекватно носе са својим оптерећењем."

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Неке компаније су увеле мере како би спречиле запослене да проверавају пошту у време одмора

Неке компаније су ограничиле употребу мејлова, а међу њима је и немачки произвођач аутомобила Фолксваген, који је конфигурирао своје сервере тако да се мејлови могу слати на телефоне запослених пола сата пре почетка радног дана, као и пола сата након завршетка, док је слање мејлова забрањено током викенда.

Прошле године, шефови компаније Лидл у Белгији забранили су сав унутрашњи саобраћај мејлова између 18:00 и 07:00 ујутру како би помогли особљу да ужива у слободном времену.

„Право на прекид везе"

Сада владе размишљају како да прошире примену ову политику.

Закон усвојен у Француској 2017. године захтева од компанија које имају више од 50 запослених да дефинишу сате током којих особље не би требало да шаље или одговара на мејлове, мада неки сумњају да ће сви поштовати правила.

Раније ове године, у Њу Јорку се расправљало о предлогу да тај град буде први у САД-у који би запосленима одобрио да се „искључе" након посла.

Тада је Рафаел Л Еспинал Џуниор, који је предложио ту идеју, рекао: „Технологија је заиста замаглила границе између нашег радног и слободног времена."

Међутим, у четвртак је шеф Центра за јавну политику Бен Вилмот рекао за ББЦ Њуз: „Забрањивање употребе електронске поште код неких људи може да изазове већи стрес јер би желели или требали да раде флексибилно."

„Послодавци морају да пруже јасне смернице о раду на даљину, укључујући употребу мејлова и других облика дигиталне комуникације, како би се уз помоћ њих утврдило да ли тиме што приступају мејловима ван радног времена запослени то раде јер им то одговара. "

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи