Секс и контрацепција: Јесу ли мушкарци спремни да узимају анти-беби пилулу

Visual representation of sperm Image copyright Getty Images

Упркос охрабрујућим вестима и готово 50 година истраживања, на видику још нема верзије контрацептивних пилула за мушкарце која би се слободно продавала по апотекама.

Недостатак средстава и претпостављена незаинтересованост мушкараца значи да оваква пилула до сада није произведена за масовну употребу. И даље се углавном од жена очекује да преузму одговорност уколико не желе да затрудне.

Међутим, истраживање показује да би многи мушкарци прихватили пилулу кад би била доступна.

Трећина сексуално активних Британаца каже да би узело у обзир узимање хормоналне контрацепције, као што је пилула или имплантат. То је исти проценат британских жена који тренутно користи један такав лек.

Осам од 10 људи у анкети рекло је да би контрацепција требало да буде заједничка одговорност.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Тренутно презервативи и вазектомију су једине контрацептивне методе

За то време, 77 одсто анкетираних сексуално активних америчких мушкараца узраста од 18 до 44 године су „веома или донекле" заинтересовани да испробају мушку контрацепцију која нису кондоми или вазектомија.

Може ли, дакле, прихватање јавности, уз попуштање строгих подела на родне улоге, довести до тога да мушка пилула постане реалност?

Која контрацепција је најраспрострањенија у свету?

Мало више од трећине парова у плодним годинама у читавом свету не користи ништа од контрацепције, кажу резултати студије УН-а.

Али кад је користе, контрацептивна средства намењена женама су далеко уобичајенији избор.

Око 19 одсто жена које су удате или у вези ослања се на стерилизацију, 14 одсто на спиралу, 9 одсто на пилулу и 5 одсто на инјекције.

Контрацептивна средстава за мушкарце се значајно мање користе: 8 одсто се ослања на кондоме, а 2 одсто на вазектомију.

Most common contraceptive methods worldwide

%

*female sterilisation
Source: UN, 2015

То није увек било тако.

Пре пилуле, мушкарци су морали да учествују у контрацепцији, на пример употребом кондома.

Кад је женска пилула почела масовно да се производи раних шездесетих, жене су први пут могле да контролишу плодност без учешћа или знања сексуалног партнера.

Данас је тренутно више од 100 милиона жена на пилули и то је најраспрострањенији облик контрацепције у Европи, Аустралији и на Новом Зеланду. Други је најпопуларнији у Африци, Латинској Америци и Северној Америци, и трећи најпопуларнији у Азији.

Током деценија пилула је ослободила многе жене, омогућивши им да одложе или спрече мајчинство зарад других прилика, као што су више образовање или запослење.

То је разлог зашто се она често доживљава као главна прекретница у борби за женска права и једним од највећих изума 20. века.

Али како се друштво све више креће према родној равноправности, запањујуће је да жене остају и даље оне које морају да преузму на себе емотивни, друштвени, финансијски и временски терет контрацепције, да не помињемо њене нуспојаве.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Више од 100 милиона жена на свету користи контрацептивне пилуле

Зашто, дакле, још немамо мушку пилулу?

Било је потребно да прође само једна деценија да би женска пилула постала нашироко доступна након што је изумљена.

Зашто је онда потребно толико времена да на тржиште стигне мушка пилула, која је први пут тестирана још седамдесетих?

Неки научници тврде да је научни аспект развоја мушких контрацептивних пилула компликованији од развоја женских.

Мушка пилула функционише тако што зауставља производњу сперматозоида, али ниво хормона неопходан да би се то постигло може да изазове нуспојаве.

У игри су и друштвени и економски фактори.

Поље репродуктивне науке и медицине углавном се усредсређивало на женско тело, запостављајући мушко. На пример, скоро свако зна шта ради гинеколог, а опет је врло мало њих чуло за андролога, доктора специјализованог за мушки репродуктивни систем.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Упркос истраживањима, пилуле за мушкарце се и даље не налазе на полицама

Истраживање мушке пилуле не само да је кренуло деценијама после женске пилуле, већ га је кочио и недостатак средстава.

То је тако делом због фармацеутских компанија, регулатора, а и сами мушкарци делују као да су много мање спремни да прихвате потенцијалне нуспојаве.

Иако се одређени симптоми сматрају прихватљивим код женских пилула, зато што се вагају уз ризик трудноће, често се доживљавају као „неприхватљиви" за мушке контрацептивне пилуле, зато што су контролна група здрави млади мушкарци.

Уз то, честе нуспојаве женске пилуле као што су гојење, промене расположења и смањена жеља за сексом често се доживљавају као атак на мужевност.

Истраживање пилуле „чистих чаршава", контрацептивног средства за мушкарце које омогућава оргазам без сперме, заустављено је из сличних разлога, зато што се ејакулација доживљава као важна компонента мушке сексуалности.

Да ли би жене веровале мушкарцима по питању контрацепције често се помиње као још један реметилачки фактор.

Али истраживање чак и од пре неколико деценија показује да су жене у дугорочним везама спремне да верују мушким партнерима по питању контрацепције, док нису спремне да им верују по питању контрацепције кад је у питању необавезан секс.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мушкарци и жене све чешће деле обавезе

„Женски посао?"

Будући да се контрацепција углавном доживљава као "женски посао", одмах се претпоставља да мушкарци не би користили контрацепцију.

А опет се родне улоге мењају, а мушкарци су данас много спремнији да деле домаћинске и родитељске одговорности.

Ово померање равнотеже можда може да важи и за контрацепцију, уз студије које показују да су млађи људи склонији да је доживе као заједничку одговорност.

Одређене групе мушкараца, посебно оне које су образованије, добро стојеће или којима су мање важне традиционалне родне улоге, склоније су да подрже или чак једва дочекају долазак мушке контрацепције.

Иако добродошла, масовна приступачност мушке пилуле неће гарантовати њену употребу, што је проблем који смо видели и са стопом стерилизације. Иако је мушка вазектомија измишљена пре скоро 200 година, женска стерилизација је 10 пута уобичајенија широм света упркос томе што је мање ефикасна, скупља и склонија компликацијама.

Већа родна равноправност неопходни је први корак у отклањању друштвених и економских препрека за развијање контрацептивних пилула намењених мушкарцима.

Чекали смо 50 година на мушку пилулу, ајде да не чекамо још 50.

Шта је 100 жена?

Ову анализу је написао експерт који ради за спољну организацију.

Наручила ју је ББЦ 100 жена сезона 2019. Лиса Кампо-Енгелстн, једна од овогодишњих 100 жена, биоетичарка је специјализована за репродуктивну етику. Она је ванредна професорка на Институту за биоетику Олден Марч и катедри за акушерство и гинекологију на Медицинском колеџу у Олбанију, у Њујорку.

ББЦ 100 жена именује 100 утицајних и узорних жена из свих крајева света сваке године и дели њихове приче.

Била је ово година огромних глобалних промена, тако да 2019. године ББЦ 100 жена поставља питање: „Како би будућност могла да изгледа 2030. године?"

Од архитекткиње која планира поновну изградњу Сириеу, до дизајнерке хеликоптера за Марс, многе са списка су иновативне у својим пољима деловања, а током читаве сезоне даваће нам предвиђања како ће живот изгледати 2030. године.

Други, попут „сабласне" политичарке која се опире мафији и фудбалерке која се бори против мизогиније, утиру пут њиховим колегиницама у суровим условима деловања.

Пронађите нас на Фејсбуку, Инстаграму, Твитеру и користите #100Women

Приредила: Еленор Лаури

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи