Мистерија холандске фарме: Сумња се да је отац направио секту и затворио децу у подрум

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionХоландија: Полиција пронашла породицу у тајном подруму на забаченој фарми

Холандска полиција ухапсила је шездесетседмогодишњег мушкарца, оца породице која је девет година била заточена у тајном подруму чекајући крај света.

Он је ухапшен само неколико сати пошто се иза решетака нашао и аустријски држављанин који је изнајмио кућу.

Шесторо деце провело је девет година у изолацији на фарми близу селе Рајнерволд.

Холандски медији тврде да су ова двојица мушкараца оформила секту, а полиција верује да су деца држана на фарми против сопствене воље.

Међу заточенима су биле четири женске и две мушке особе, а отац је доживео мождани удар.

Како се прича развијала

Пронађени су након што је најстарији син побегао у оближње село Рајнерволд, наручио пиво у пабу и запосленима рекао да му је потребна помоћ.

Image copyright Reuters

Полиција је ушла на фарму и тамо је пронашла браћу и сестре, оца и аустријског држављанина Јозефа Б. који је радио као мајстор. Аустријанац се већ појавио пред истражним судијама, а терети се за противправно лишавање слободе и прање новца.

У саопштењу полиције ухапшени отац је идентификован као Герит Јан ван Д.

Полиција је у кући пронашла и велику количину новца.

Да ли су били део секте?

Полиција је саопштила и да испитује да ли је специфичан начин живота на фарми био повезан са одређеним религијским убеђењима.

Медији наводе да су ухапшени отац и Аустријанац некада били комшије, а упознали су се захваљујући Цркви Уједињења, светском покрету познатом и као Муновци, а настао је у Јужној Кореји.

Браћа Јозефа Б. рекла су аустријском Кронен Цајтунгу да се он прикључио секти и да се није појавио на сахранама родитеља претходне четири године.

„Мислио је да је бољи од Исуса", рекао је Јозефов брат Франц.

Image copyright Facebook/Jan van D
Натпис на слици Најстарији син Јан ван Д

Портпарол Цркве Уједињења Виљем Кецер тврди да је отац породице, Гери Јан ван Д, напустио покрет још 1987.

„Истовремено, прекинуо је контакте са породицом. У једном тренутку имао је више лудих идеја, али нико у породици не жели да прича о томе", рекао је један рођак за холандски лист Алгемен Дагблад.

Кецер је рекао да су старији чланови цркве, који су познавали Герија током 1980-тих, описали овог човека као особу којој су важни ритуали, а формирао је посебну групу у кругу породице.

„Али није наш начин да идемо и живимо на фарми како бисмо се сакривали од спољног света. Некада духовни људи формирају сопствене црквене покрете и претпостављам да се то десило и са њим", казао је Кецер.

Житељи Геријевог родног града Херксена мислили су да се он прикључио Муновцима и умро у Јужној Кореји. Али, претпоставља се да се преселио у Немачку, прикључио сличној организацији, оженио мајком деце која су пронађена пре неколико дана, а онда се вратио у Холандију. Мајка је умрла 2004. године.

Шта је сазнала полиција?

Јани Кнол, заменик шефа полиције Северне Холандије, потврдио је да је деци било забрањено да напусте кућу.

„На фарми је постојао засебан затворени део, чија функција је била спречи било кога из спољног света да сазна за тајну", рекла је она за холандску телевизију.

Полицијски психолози последњих неколико дана су разговарали са ослобођеним члановима породице и сазнали да им је повремено ипак било дозвољено да изађу из куће, али само на оближњи травњак који је окружен високим дрвећем.

Кнол је додала и да још није јасно где су рођена деца, али је сигурно да нису ишла у школу и да нису уписана у локалне матичне књиге. Рекла је и да полиција мора да пронађе равнотежу између истраге и добробити ослобођене породице.

Најстарији од шесторо деце, Јан, који није био на фарми када је упала полиција, збринут је одвојено од осталих. Он је претходних месеца имао отворено неколико различитих профила на друштвеним мрежама.

Полиција је потврдила и да је неколико пута у прошлости одлазила на фарму због сумњи да се тамо гаји канабис, али никада није улазила на посед.

У истрази учествује 30 полицајаца који покушавају да реше мистерију.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи