Секс, контрацепција и силовање: Лаж која претвара однос у сексуални преступ

отвара Image copyright Getty Images

Мушкарац оспорава пресуду за силовање жене која је вољно спавала с њим, након што је лажно тврдио да се подвргнуо вазектомији.

Али како неко може да буде крив за силовање ако је његов партнер добровољно пристао на секс и какве су импликације једног таквог случаја?

„Имам нешто да ти признам. Још увек сам плодан. Извини".

Сели - није њено право име - се узрујала док је читала текстуалну поруку од Џејсона Лоренса, човека ког је упознала преко сајта за упознавање.

„Јеси ли озбиљан?", одговорила му је. „Гаде један покварени. Зашто би ми урадио тако нешто?"

Лоренс је Сели пре секса рекао да је „цвикнут" тамо доле и она је добровољно пристала на однос без кондома, али никада то не би урадила да је знала да је Лоренс плодан.

Она такође није знала да је он серијски силоватељ.

Сели је тада имала 42 године, била је мајка и није желела још једно дете. Узела је пилулу за јутро после, али је ипак затруднела, а потом прошла кроз агонију абортуса.

Image copyright Derbyshire Police
Натпис на слици Џејсон Лоренс

Лоренс је осуђен да је силовао Сели двапут - зато што су однос имали два пута - у случају који нема познати преседан у Великој Британији.

„Параграф 74 Закона о сексуалним преступима из 2003. године у Великој Британији каже да је особа дала добровољни пристанак на секс уколико он или она властитим избором пристане на њега и поседује слободу и могућност да начини тај избор", каже Сју Метјуз, виша тужитељка која је покренула случај.

„Лажући о вазектомији, он је лишио ту конкретну жртву могућности да донесе одлуку знајући то."

„Уколико ове пресуде буду потврђене после жалбе, бринемо се да ће припадници јавности, и мушког и женског пола, који се пред законом никад нису сматрали криминалцима, доћи у опасност да буду оптужени за озбиљне сексуалне преступе", каже Лоренсов адвокат Шон Драјкот.

Далеко од тога да је Лоренс усамљен у обмањивању сексуалног партнера како би дошао до секса. Могу ли, дакле, други који то раде сада такође да очекују оптужницу?

Може ли скидање кондома да се рачуна као силовање?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Главни разлог због ког мушкарци избегавају употребу кондома је то што без њега више уживају

Кели Дејвис, ванредна професорка са Државног универзитета Аризоне, анкетирала је мушкарце и жене узраста између 21 и 30 година о „отпору према коришћењу кондома", што ће рећи тактикама примењиваним да се избегне употреба кондома кад други партнер то изричито захтева.

Од 313 мушкараца који су учествовали у анкети, 23,4 одсто признало је да се служило „обманом" најмање једном од своје 14. године.

Најчешћа тактика је лагање о намери да се пенис извуче пред саму ејакулацију, али да то заправо не намерава да уради (19,9 одсто).

Следи лаж о томе да је тестиран на полно преносиве болести и да није заражен (9,6 одсто).

Докторка Дејвис и њене колеге истраживачи урадили су и фокус групе са младим мушкарцима.

„Тачка код које су ови мушкарци повлачили црту било је све што укључује употребу физичке силе", рекла је она. „Све до те црте све је било само део игре, зато што су то тако видели неки млади мушкарци у овој групи."

Од 530 анкетираних жена, 6,6 одсто признало је да се служило обманом најмање једном од своје 14. године, а најчешћа тактика била је претварање да узима антибеби пилуле.

Докторка Дејвис и њене колеге су такође истражили праксу по имену „stealthing", што значи пристанак на употребу кондома, а потом његово уклањање крадомице пре или током секса.

Поново су анкетирани мушкарци узраста између 21 и 30 година. Скоро 10 одсто од 626 испитаника признало је да је применило крадомице уклањање кондома најмање једном од своје 14. године.

„Била сам шокирана да је скоро 10 одсто испитаника пријавило да је то радило и у просеку до три пута", рекла је докторка Дејвис.

„Дакле, не раде то само једном - у реду, неки јесу - али многи то раде више пута. То је баш узнемирујуће."

Дванаест одсто анкетираних жена пријавило је да је знало да им се десио stealthing, мада неке можда никад нису схватиле да им се то десило.

Многи људи stealthing не сматрају силовањем, али Сандра Пол, адвокаткиња специјализована за случајеве сексуалних преступа, сматра да према британском закону јесте.

О том питању одлучивале су судије у склопу случаја изручивања оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, а према њиховој одлуци секс без кондома сматрао би се сексуалним преступом у Великој Британији уколико је други партнер пристао на секс само под условом да се користи кондом.

Шта ако се мушкарац не извуче?

Кејти Расел, национална портпаролка Центра за кризе силовања, сматра да лагање о намери да се извуче пре ејакулације спада под правну дефиницију силовања.

„То је пример некога ко је пристао на секс уз одређене услове, а друга страна се није држала договорених услова", рекла је она.

Пол каже да је о таквом случају већ одлучивао британски суд, а радило се о мужу и жени . „Она није желела да има више деце и пристала је на секс под условом да се он извуче пре ејакулације", рекла је Пол.

„Он је наизглед пристао на то, али пронађено је довољно доказа да није имао намеру да то учини."

Краљевска тужилачка служба одлучила је да не отпужи мужа за силовање, па је жена тражила судску ревизију одлуке.

„Административни суд је јасно ставио до знања да по њиховом мишљењу постоје ваљани разлози да Краљесвка тужилачка служба поново размисли о подизању оптужнице; оно што се десило могло би да захтева оптужницу зато што је њен пристанак негиран тиме што никад није имао намеру да се извуче", рекла је Пол.

„Предмет је враћен Краљевској тужилачкој служби да уради ревизију одлуке на основу онога што је суд изрекао."

ББЦ је питао Краљевску тужилачку службу да ли је против мужа икад подигнута оптужница, али она није могла да нам пружи ту информацију.

Може ли лагање о полно преносивој болести да се рачуна као силовање?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици У једном истраживању 9,6 одсто мушкараца слагало је да је тестирано

Пол мисли да је лагање о подвргавању тесту на полно преносиве болести више сива зона.

„Тешко је", рекла је она. "Мислим да, кад бисмо постепено почели да правимо дечје кораке од одлуке која је донета о Лоренсу, као што морамо да урадимо у одсуство правог закона, онда потенцијално да."

Већ је подигнуто неколико оптужница против мушкараца који су заразили партнере вирусом ХИВ-а, Дерил Роу, Антонио Рејес-Минана и Арон Сатклиф као три најскорија примера.

Међутим, они су оптужени за наношење тешких телесних повреда, уместо за сексуалне преступе.

Шта ако жена лаже да узима пилулу?

Лоренсов адвокат Дејвид Емануел упоредио је лаж његовог клијента о вазектомији са лажи жене о томе да узима контрацептивне пилуле. Он је тврдио да ако Лоренс буде осуђен за силовање због лагања о томе да је неплодан, онда би жена могла да буде осуђена за сексуални преступ за сличан чин обмане.

Према актуелном закону у Енглеској и Велсу, жена не може бити кривично гоњена за силовање мушкарца зато што је силовање дефинисано Законом о сексуалним преступима из 2003. године као преступ пенетрације почињене пенисом.

Законодавство у Шкотској и Северној Ирској такође дефинише силовање као почињено пенисом.

Расел има проблем са поређењем вазектомије са контрацептивном пилулом.

„Уз контрацепцију и трудноћу, жена је та на чије тело, живот и здравље утиче једна таква лаж", рекла је она.

„То ни на који начин није иста врста поређења, јер је жена та која мора да се носи са последицама трудноће или прекида трудноће, и, у датом примеру, утицај на мушкарце просто не може да се пореди са тим."

Али Пол није толико сигурна у то. „Проблем је у томе до које мере лаж негира добровољни пристанак", рекла је она. „Ако мушкарац у овим околностима постане отац детета, разне врсте последица по њега ће проистећи из тога."

„Могло би се тврдити да су ту на делу двоструки аршини. У многим областима живота ми [жене] постигле смо равноправност и захтевамо да се према нама опходи с истим степеном поштовања као према мушкарцима.

„Тамо где је лаж за коју се сматра да изазива кривичну одговорност потпуно идентична, мислим да је проблематично стварати области у којима смо ми заштићене само зато што смо жене."

Шта ако неко лаже запол?

Image copyright PA Media
Натпис на слици Гејл Њуленд се представљала као мушкарац

Било је неколико случајева кривичног гоњења када су се жене представљале као мушкарци како би имале сексуалне односе са другим женама или када транс мушкарци нису обелоданили приписани пол женским партнеркама.

Истакнути случајеви су Гејл Њуленд, Џастин Макнали и Киран Ли.

Многи такви случајеви подразумевају употребу дилда и, будући да је силовање преступ пенетрације пенисом, починитељи су били оптужени за сексуални напад или за напад пенетрацијом.

У случају Макнали, која се представљала као мушки тинејџер током читавог трајања везе са женском тинејџерком, Апелациони суд одлучио је да „обмана у вези са полом може да негира добровољни пристанак".

Међутим, случајеви као што су ови, понекад звани „родна превара", постављају питања о правима људи са родном дисфоријом и да ли трансродне особе морају да обелодане свој приписани пол партнерима.

Адвокаткиња и професорка права Алекс Шарп, која учествује у реформи трансродног закона и активизму већ 20 година, једна је од оних која по овом питању изражава озбиљну забринутост.

„Већина људи кривично гоњених за родну превару чини се да су они који не пристају на родне поделе, тако да ту постоји проблем издвајања одређене врсте људи или прекршаја за кривично гоњење", рекла је она.

Професорка Шарп верује да транс мушкарац не обмањује женску партнерку ако се представља као мушкарац, зато што он јесте мушкарац.

Шта је са другим лажима?

Људи изговарају разноразне лажи како би учествовали у сексуалном односу, као што је лагање о годинама, претварање да нису у вези иако су у браку или ако тврде да су богатији него што заправо јесу.

Међутим, овакви случајеви нису завршавали на суду, тако да се од поротника није тражило да одлучују да ли такве лажи негирају добровољни пристанак на секс.

Неколико жена имало је сексуалне односе са полицајцима на тајном задатку убаченим у активистичке групе.

Једна од тих жена тврдила је да се то своди на „групу полицијских службеника који су се уротили да почине силовање", зато што су полицајци знали да није дошло до зналачког добровољног пристанка.

Полиција је неким женама исплатила одштету, али је Краљевска тужилачка служба одбила да подигне оптужницу против иједног полицајца, рекавши да „ниједна обмана у околностима овог случаја није била таква да је негирала добровољни пристанак".

Пол верује да је потребно добити више смерница о размери до које лажи негирају добровољни пристанак - и то ће се десити у облику одлуке Апелационог суда сад кад су оспорене пресуде против Лоренса.

„На крају ће се можда испоставити да је потребно усвојити нови закон", рекла је она. „Уколико не носите кондом а тврдили сте да хоћете, мислим да је то у склопу постојећих закона већ проблематично, али одрасла особа која лаже за своје године у већини околности вероватно није."

„У одсуству конкретног закона, ко поставља правила о ономе што се налази у међупростору и како поротници да доносе такве одлуке?"

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи