Инстаграм забрањује филтере за „естетску хирургију"

Examples of cosmetic surgery filters Image copyright Daniel Mooney/Instagram

Инстаграм уклања све филтере проширене стварности (АР - augmented reality) који приказују или промовишу естетску хирургију.

Ефекти који чине да људи изгледају као да су имали ињекције у уснама, филере или затезање лица су међу онима који су забрањени.

Истраживања указују да филтери који мењају лице могу да утичу на то да се људи осећају горе поводом свог изгледа.

Инстаграм, који је у власништву Фејсбука, је саопштио да се забрана односи на промовисање здравља.

„Преиспитујемо сопствену политику - желимо да наши филтери буду позитивно искуство за људе", рекао је портпарол компаније.

„Док радимо на преиспитивању политике, уклонићемо све ефекте из галерије који имају везе са пластичном хирургијом, зауставити даље одобравање нових ефеката попут ових и уклонити уколико их неко пријави".

У августу, нова верзија Инстаграм апликације је омогућила корисницима да направе виртуелне ефекте, као што су анимације и филтери за лице, који се могу ставити преко слика и видео клипова.

Многи популарни филтери - као што је Пластика - имитирали су ефекте ектремне естетске хирургије.

Други филтер - Поправи ме - приказивао је како естетски хирург обележава лице особе пре операције, док је Свети долар стављао симбол долара преко селфија и увећавао усне корисника.

Из Инстаграма је саопштено да није извесно колико дуго ће им бити потребно да уклоне све овакве филтере, али су многи корисници поздравили забрану.

„Већина људи једноставно представља филтере као 'забаву за девојке' и да треба пустити девојке да једноставно уживају у стварима - али ако од 2016. године нисте окачили ни једну слику без једног од ових филтера, онда је јасно да постоји нешто дубље од 'забаве'", написао је један корисник на Твитеру.

Ипак, неки корисници кажу да ће им недостајати ови ефекти.

„Да ли је Инстаграм такође узео у вид мене и оно што би требало да радим када пролазим кроз дан где изгледам горе него иначе? И старе унезверене вештице треба да изгледају импресивно", твитовала је једна корисница.

Једно истраживање указује да претерано коришћење друштвених мрежа може да изазове депресију - иако неки оспоравају ове тврдње.

У фебруару, Инстаграм је саопштио да ће уклонити све слике самоповређивања са ове платформе, услед забринутости да би могле да утичу на младе и рањиве људе.

Ова одлука је уследила након смрти четрнаестогодишње Моли Расел, која се убила 2017. након што је гледала експлицитне слике самоповређивања на овом сајту.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи