ББЦ Њуз доступан и преко Тор претраживача на дарк вебу

BBC News and Tor logos
Натпис на слици ББЦ Њуз лого

У најновијем потезу борбе против цензуре, ББЦ је направио верзију сајта која ће бити доступна преко Тор претраживача.

Тор је претраживач који гарантује тајност корисницима и користи се за посећивање страница на дарк вебу.

Овај претраживач може да прикрије трагове корисника, њихов идентитет, као и то којим подацима приступају, тако да омогућује људима да заобиђу владине системе надзора и цензуре.

Државе попут Кине, Ирана и Вијетнама су међу онима које су покушале да блокирају приступ сајту ББЦ Њуз.

Уместо кликтања на bbc.co.uk/news или bbc.com/news, корисници Тор претраживача могу да посете нову bbcnewsv2vjtpsuy.onion веб адресу. Овај сајт неће радити на класичном веб претраживачу.

Копија ББЦ њуз сајта за дарк веб биће интернационална верзија, као она изван Велике Британије.

Садржаће стране сервисе, попут арапског, персијског и руског.

Али неки британски програми и сервиси попут ББЦ Ајплејера неће бити доступни због ауторских права.


Шта је Тор?

То је начин приступа интернету који захтева софтвер, познат као Тор претраживач, како би коришћење било могуће.

Име представља акроним од назива The Onion Router (Рутер лука). Баш као што је ово поврће вишеслојно, тако и претраживач има више слојева енкрипције.

Тор је оригинално развила Истраживачка лабораторија америчке морнарице и наставља да добија средства од америчког Стејт Департмента.

Тор успева да сакрије локацију и идентитет корисника, шаљући податке заобилазном рутом, користећи неколико „чворова" - што у увом контексту значи коришћење других рачунара и компјутерских сервера као тачке повезивања.

Енкрипција која се наноси на свакој тачки на овом путу онемогућује да се особа повеже са одређеном активношћу.

Из угла вебсајта до ког стигне крајњи захтев, изгледа као да саобраћај долази од последњег компјутера у ланцу - познатом као „излазни чвор" - а не од особе која је све покренула.

Image copyright EFF
Натпис на слици Како изгледа претрага преко Тора

Поред тога што омогућује корисницима да анонимно приступају класичним сајтовима, такође може да послужи као домаћин за скривене сајтове који користе .onionсуфикс.

Међу Тор корисницима налазе се војници, припадници безбедносних снага и новинари, али и грађани који желе да њихова интернет активност остане анонимна.

Али употреба Тора се такође повезује са илегалном активношћу, јер омогућава људима да посете сајтове на којима се продаје дрога или садрже фотографије злостављања деце, које не могу да се нађу путем обичне претраге и нису доступне онима који не знају где треба да траже.


ББЦ у писаној изјави наводи: „ББЦ Светски сервис је путем Тор претраживача сада доступан и публици која живи у земљама у којима је ББЦ њуз забрањен или блокиран. Ово је у складу са мисијом ББЦ-а да омогући приступ поузданим вестима публици широм света."

ББЦ је такође у среду најавио прве интерактивне гласовне вести за паметне звучнике.

Они који користе Амазонов производ Алекса моћи ће да буду корак испред и добијају информације о причама које их највише занимају.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи