Права жена, Бангладеш и сексуално узнемиравање: Смртна казна за 16 особа које су запалиле студенткињу

Different organization held a protest rally against the murder of Nusrat Jahan Rafi, a madrasa girl from Feni who was burnt in reprisal after sexual abuse charges against the principal, in Dhaka, Bangladesh, on April 12, 2019

Аутор фотографије, AFP

Суд у Бангладешу осудио је 16 особа за убиство 19-годишње студенткиње коју су запалили јер није хтела да повуче оптужбу за сексуално узнемиравање против учитеља.

Нусрат Јахан Рафи преминула је у априлу у Фени, малом граду удаљеном 160 километара од Даке.

Међу осуђенима су њен учитељ и две особе из разреда у који је ишла.

Убиство је шокирало јавност и довело до протеста током којих су демонстранти захтевали да се у Бангладешу промени начин опхођења према жртвама сексуалног злостављања.

Ово суђење било је једно од најбржих у земљи. Судски процеси у Бангладешу обично трају годинама. Тужилац Хафез Ахмед рекао је новинарима да је сада доказано да нико неће успети да побегне од правде.

Адвокати оптужених најавили су да ће се жалити на пресуду.

Шта се догодило?

Нусрат су намамили на кров школе 6. априла ове године, 11 дана након што је пријавила разредног старешину Сираја Уд Дула полицији рекавши да ју је непримерено додиривао.

Окружило ју је четворо или петоро особа које су носиле бурке, притискајући је да повуче жалбу. Када је одбила, полили су је бензином и запалили.

Аутор фотографије, family handout

Потпис испод фотографије,

Нусрат су полили бензином и запалили на крову школе

Према извештајима полиције, група која је извршила убиство, надала се да ће изгледати као самоубиство. Ипак, Нусрат није преминула на лицу места.

Знајући да је тешко повређена и да неће преживети, дала је изјаву коју је њен брат снимио телефоном.

„Учитељ ме је непримерено додиривао. Борила сам се против овога до последњег даха", рекла је Нусрат, а потом и именовала неке од нападача.

Четири дана касније, 10. априла, Нусрат је преминула због повреда - 80 одсто њене коже било је спаљено.

Током истраге убиства, откривено је да су моћни мушкарци из локалне заједнице и особе са којима је ишла у школу, сковале заверу да је ућуткају.

Полиција каже да је учитељ ког је пријавила, наручио њено убиство из затвора. Још двоје учитеља је учествовало у злочину.

Неколико полицајаца сарађивало је са осуђенима и ширило лажи да је Нусрат починила самоубиство, али они се нису нашли на оптуженичкој клупи.

Њена породица која је подржала њену одлуку да пријави учитеља, у међувремену је добила полицијску заштиту. Њен брат Махмудул Хасан Номан је рекао да чланови породице и даље живе у страху.

Ипак, чланови њене породице поздравили су пресуду и рекли да се надају да ће казна бити извршена што пре. Осуђени на смртну казну у Бангладешу се вешају.

Колико је сексуално узнемиравање распрострањено у Бангладешу?

Сексуално узнемиравање је релативно често у Бангладешу. Извештаји хуманитарне организације ЕкешнЕид (ActionAid) показују да је почетком године 80 одсто жена које раде у текстилној индустрији, видело или доживело сексуално насиље на послу.

Нусрат је проговорила о ономе што је преживела, али је њен случај усамљен јер пријављивање сексуалног узнемиравања може имати последице. Жртве се често суочавају са осудом заједнице, узнемиравањем, лично или преко интернета, а у неким случајевима и насилним нападима.

Случај Нусрат Јахан Рафи је необичан јер је отишла у полицију. Полицајци су је снимали мобилним телефоном док је давала изјаву, а тај видео је касније доспео до медија.

Након хапшења учитеља, демонстранти су носили транспаренте захтевајући да се он пусти на слободу, због чега се породица забринула за њену безбедност.

Како је јавност реаговала на убиство Нусрат?

Случај је изазвао протесте у Бангладешу и у центар пажње ставио рањивост жртава сексуалног узнемиравања и напада.

Премијерка Бангладеша Шеик Хасина је рекла да нико од оптужених неће избећи закон.

Полиција је првобитно одбацила пријаву за сексуално узнемиравање, али је у мају подигнута оптужнице против 16 особа. Тужиоци су тражили смртну казну.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk