Леонардо да Винчи након пет векова: Велика изложба у Лувру открива и до сад невиђена дела

Портрет непознате жене
Потпис испод фотографије,

Портрет непознате жене (La belle ferronnière) једно је од најзначајнијих дела Леонарда да Винчија

Након више од једне деценије припрема, дипломатских размирица које умало да спрече поставку, изложба у знак обележавања петстоте годишњице смрти Леонарда да Винчија најзад је отворена за јавност.

У музеју Лувр у Паризу, дому Да Винчијеве Мона Лизе, изложено је више од 160 ренесансних слика и цртежа. Нека дела су позајмљена од британске краљице Елизабете Друге и Била и Мелинде Гејтс.

Аутор фотографије, Royal Collection Trust

Потпис испод фотографије,

Нека дела позајмљена су и од краљице Елизабете Друге

Циљ изложбе је да публика схвати и упозна Да Винчијеве методе и структуре дела кроз нацрте, скице и слике уз помоћ белешки, инфрацрвене технологије снимања и виртуелну стварност.

Очекује се да ће изложбу посетити више од пола милиона људи у наредна четири месеца,

Испитивање најпознатијих дела ренесансног уметника инфрацрвеним светлима открило је многе тајне, попут више слојева цртежа испод већ познатих дела.

Потпис испод фотографије,

Иза слика су пронађене скице које се нису нашле на коначном делу

Стручњаци су у августу открили скицу анђела и новорођеног Христа испод слојева Да Винчијеве слике Богородица међу стенама.

Леонардо да Винчи је био инжењер, дизајнер, научник и уметник фасциниран људском формом и структуром животиња и биљака.

Од раста дрвећа до кретања птица - био је опседнут летењем и осмислио је летећу машину на основу крила шишмиша. Леонардо је проучавао сложеност структуре и документовао је цртежима. Неки од тих цртежа су сада изложени у Лувру.

Потпис испод фотографије,

Изложе су и Да Винчијеве белешке

Дизајнирао је оружје, алате и прибор, а у његовим белешкама записане су и интерпретације архитектонских техника градње.

Потпис испод фотографије,

Цртежи из Да Винчијевих свезака

Међу најславнијим радовима који су позајмљени Лувру су Да Винчијев Витрувијев човек - савршено пропорционално људско тело унутар квадрата и круга нацртано оловком и мастилом.

Дело које ће бити изложено два месеца, превезено је у Париз тек прошле недеље, упркос покушајима да се забрани изношење ове скице из Италије.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Око овог дела водила се највећа борба Италије и Француске

Стојећи поред ванвременског дела, један од кустоса изложбе Винсент Делувин је рекао да цртеж показује важност односа науке и уметности.

„У овом случају, показује лепоту [људског] тела", рекао је.

„Надамо се да ћемо показати какав је уметник био, зашто је и како Леонардо био важан. [Користио је] врло посебан и оригиналан метод рада заснован на науци."

Потпис испод фотографије,

Тајна вечера једно је од 20 дела за које се мисли да их је завршио уметник

Мона Лиза, можда једна од најпознатијих уметничких слика, није део ове изложбе - чува се на другом месту у Лувру у заштитној стакленој кутији, али ће посетиоци моћи да виде чувену слику уз помоћ технике виртуелне реалности.

Ова технологија се први пут примењују у Лувру, а научници ће покушати да открију детаље унутар слика невидљиве голим оком, саопштила је компанија Vive Arts која је развила пројекат.

Аутор фотографије, Courtesy HTC Vive Arts

Потпис испод фотографије,

Мона Лиза у виртуелној реалности

Изложена су и дела позајмљена од британске краљице. Ови радови се чувају иза затворених врата у замку Виндзор.

„Елизабета је била веома великодушна, послала је 24 дела из колекције; због ње смо у прилици да покажемо сјајан избор његових цртежа", каже Делувин.

Потпис испод фотографије,

Ово дело настало је 1490.

Изложена су и дела других уметника ренесансе како би се Да Винчијева дела нашла у временском контексту, саопштио је Лувр.

Делувин је за ББЦ рекао да очекује да ће око 600.000 људи посетити ову изложбу у Паризу.

Потпис испод фотографије,

Изложено је 160 дела

Рођен у Тоскани 1452. године, Леонардо је био ренесансни сликар, скулптор, архитекта и математичар. Пре него што је преминуо у мају 1519. године, последњу годину живота провео је као гост француског монарха Франсоа Првог.

Та чињеница довела је до недавног политичког и културног сукоба између Француске и Италије.

Потпис испод видеа,

Леонардо да Винчи: Како је геније променио свет

Велики планови за изложбу чија је припрема већ увелико била у току, замало да буду отказани крајем прошле године када су се представници италијанске ултрадесничарске националистичке странке Лига Север успротивили слању уметничких дела у Француску, тврдећи да је Италија остављена „на ивици великог политичког догађаја".

У интервјуу прошлог новембра, тадашња подсекретарка италијанског министарства културне баштине Луција Боргонзони рекла је да је „Леонардо је био Италијан."

„Он је само преминуо у Француској. Француска не може да има све", додала је Боргонзони.

Проблем је решен у италијанској судници прошле недеље - договорено је да Витрувијев човек, дело које је годинама чувано у посебно климатизованој соби у Венецији, може да оде у Париз.

Венецијански суд је дозволио да се цртеж пренесе наводећи „изузетну глобалну релевантност изложбе у Лувру и жељу Италије да у потпуности искористи потенцијал сопствене културне баштине".

„Велика италијанско-француска операција коју чине две изложбе - Леонардова у Паризу и Рафаелова у Риму - може да почне", написао је на Твитеру министар за културно наслеђе Италије после објављивања судске одлуке.

Све слике су заштићене аутроским правима.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk