Брегзит: Британски премијер каже да ће тражити изборе 12. децембра

Boris Johnson

Борис Џонсон је рекао да ће дати посланицима још времена да расправљају о његовом договору о Брегзиту, али само ако пристану на опште изборе 12. децембра.

Британски премијер је изјавио за ББЦ да очекује да Европска унија одобри продужетак његовог рока, који је требало да буде 31. октобар, иако „заиста" није желео одлагање.

Позвао је лабуристе да подрже изборе на гласању у парламенту које планира да одржи следећег викенда.

Од лидера ЕУ се очекује да у петкак изнесу своју пресуду о одлагању Брегзита за највише три месеца.

Шеф Доњег дома Џејкоб Рис-Мог је рекао да ће влада у понедељак у парламенту расправљати о предлогу о ванредним изборима.

Челница из сенке Доњег дома, Валери Ваз је рекла да ће лабуристи подржати изборе „када је одбаци Брегзит без договора и ако продужетак рока то дозволи".

У писму упућеном лидеру лабуриста, Џеремију Корбину, премијер Џонсон каже да је његова „жељена опција" кратко одлагање Брегзита „рецимо до 15. или 30. новембра".

У том случају, пише он, покушаће још једном да прогура његов споразум о Брегзиту кроз парламент, уз подршку лабуриста.

Премијер додаје да „претпоставља" да ће Корбин „сарађивати са њим како би нови договор о Брегзиту био ратификован, како би могли да изађемо са новим споразумом уместо без икаквог споразума".

Уколико одлагање Брегзита буде крајем јануара, као што се већином очекује, Џонсон каже да ће следеће недеље у Доњем дому парламента сазвати гласање о изборима 12. децембра.

Уколико се лабуристи са овим сложе, влада каже да ће пробати да добије свој споразум пре него што се парламент распусти 6. новембра због кампање.

Одличан договор"

Премијер је новинарки ББЦ-ја Лори Кјунсберг рекао: „Бојим се да изгледа да ће наши пријатељи из ЕУ одговорити на захтев парламента тако што ће одобрити одлагање, што ја заиста ни најмање не желим".

„Да би ово обавили, начин да се постигне Брегзит, је, по мом мишљењу, бити разуман у односу на парламент и рећи да, ако истински желе више времена проуче овај одличан договор, могу да га добију, али морају да пристану на изборе 12. децембра".

На питање шта ће урадити ако лабуристи одбију да гласају за изборе, рекао је: „Водили бисмо кампању из дана у дан да се људи ове земље ослободе потчињавања парламенту које је надживео своју корисност".

Премијер је више пута инсистирао да Велика Британија напусти ЕУ следеће недеље, са или без договора.

Али, био је присиљен да пошаље писмо Европској унији захтевајући продужавање рока, под регулативом коју су прошлог месеца усвојили чланови парламента.

Посланици су у уторак гласали да подрже прву фазу Предлога договора о повлачењу, чиме је споразум који је британски премијер договорио са Бриселом постао закон - али су одбили Џонсонов план да га прогура кроз парламент за три дана.

Шкотска национална партија је раније тражила тромесечни продужетак Брегзита како би се добило на времену за одржавање општих избора.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk