Марија Бутина: Руска агентица депортована из Америке у Москву

Марија Бутина са оцем на аеродрому у Москви

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Марију Бутину је на аеродорому дочекао отац, а ту су били и поједини новинари који су јој дали цвеће.

Руска заговорница права на оружје, која је завршила у затвору у Америци након што је признала да је деловала као агентица, инфилтрирајући се у америчке политичке групе, депортована је у Русију.

Марија Бутина, 30, покушала је да се инфилтрира у Национално удружење за оружје (НРА) и осуђена је на 18 месеци затвора.

Пуштена је из затвора на Флориди у петак, а у суботу је слетела на московски аеродором Шереметјево.

Руска влада је случај који се водио против Бутине описала као „фабрикован".

Бутину је на аеродорому дочекао отац, а ту су били и поједини новинари који су јој дали цвеће.

„Руси се никада не предају", рекла је Бутина, додајући да је „веома срећна што је код куће".

Такође се захвалила руским дипломатама и министарству спољних послова, али и грађанима Русије који су писали писма у њено име.

Ко је Марија Бутина?

Бутина је од малена волела оружје, а касније је преко политике промовисала право на оружје - такође је основала руску групу за лобирање под називом Право да носите оружје.

Стално је посећивала конвенције НРА у Америци, а 2015. године је присуствовала обраћању Доналда Трампа у Лас Вегасу и том приликом је упитала председничког кандидата шта мисли о санкцијама које је Америка увела Русији.

Аутор фотографије, Facebook

Потпис испод фотографије,

Maria Butina hosted NRA officials in Moscow

Она се 2016. године преселила у САД са студентском визом, како би похађала мастер на Америчком универзитету у Вашингтону.

ФБИ је ухапсио Бутину 2018. године, оптуживши је деловала као руска агентица, не обавештавајући владу САД о тим активностима, као што то налаже Закон о регистрацији страних агената.

За шта је оптужена?

Оптужба је већином заснована на њеним везама са чланом групе за заговарање права на оружје - Александром Торшином - утицајним бившим чланом руског парламента и замеником директора Руске централне банке. Званичници тврде да је Бутина сарађивала и добијала инструкције од Торшина.

Торшина је влада САД санцкионисала у априлу и испитиван због оптужби да је упумпавао новац у НРА како би стекао већи утицај међу конзервативцима.

Према наводима ФБИ, Бутина је 2015. године послала мејл републиканском лобисти Полу Ериксону - с ким је наводно живела и била у вези - у ком се налазио предлог пројекта зван „дипломатија". Садржај је био концентрисан око коришћења веза у НРА како би се извршио утицај на спољну политику Републиканске странке и њихов традиционално крут став према Русији.

Раније ове године, републиканци у Савезној изборној комисији блокирали су истрагу против Торшина и наводно илегалног финансирања НРА из Русије, што је изазвало критике.

Бутина се прво изјаснила као невина по питању оптужби, али је у децембру 2018. године признала умешаност у оквиру споразума о признавању кривице.

Иако у споразуму о признавању кривице није именован, Торшин је очигледно неименовани руски званичник с којим је Бутина признала да је сарађаивала како би остварила комуникацију са америчким конзервативцима који би могли да утичу на државну политику. Торшин никада није оптужен.

Током саслушања, Бутина је изразила кајање због њених поступака, рекавши „уништила сам сопствени живот".

Без обзира на тврдње тужилаца да је нарушила националну безбедност САД, Бутина је изјавила да није имала намеру да нашкоди америчким држављанима.

Руски председник Владимир Путин описао је осуђивање Бутине као „скандалозно", а из руске амбасаде у Америци је у четвртак поручено: „Надамо се да је најтежи период живота ове Рускиње готов... желимо да се што пре нађе са њеним најближима и најмилијима".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk