Абу Бакр ел Багдади: Вођа Исламске државе „убијен током америчке операције" у Сирији

Багдади се обраћа маси

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Багдади најављује стварање „калифата" у Мосулу 2014. године

Одбегли вођа Исламске државе (ИД) убијен је током америчке војне операције на северозападу Сирије, изјавио је председник Доналд Трамп.

Говорећи из Беле куће, Трамп је рекао да је Абу Бакр ел Багдади активирао његов самоубилачки прслук при уласку у тунел, бежећи од паса америчке војске.

Багдади је задобио пажњу јавности 2014. године, када је најавио стварање „калифата" у областима у Ираку и Сирији.

ИД је одговорна за бројне злочине које су довела до смрти хиљаде људи.

Џихадистички покрет је спроводио бруталне законе над скоро осам милиона људи у областима које су контролисали. Одговоран је за бројне нападе широм света. САД су раније ове године истакле да је „калифат" поражен, иако су борци ИД и даље активни у региону и на другим местима.

Убиство Багдадија представља велику победу за Трампа у тренутку када се суочава са оштрим критикама због одлуке о повлачењу америчких трупа са севера Сирије и бори са истрагом коју су покренуле демократе.

Током неуобичајеног обраћања у недељу ујутру, Трамп је изјавио да је Багдади погинуо након што је дошао до краја тунела у покрајини Идлиб „вршитећи и плачући читав пут", док су га јурили пси америчке војске.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Место на ком је америчка војска извела акцију у Идлибу

Багдадија је пратило троје његове деце, које је он убио детонирајући се, рекао је Трамп. Експлозија је уништила Багдадијево тело, али анализом ДНК на лицу места потврђен је његов идентитет.

„Грубијан који се толико трудио да застраши друге, провео је последње тренутнке у страху и потпуној паници, преплашен од америчких трупа које су га опколиле", рекао је Трамп у телевизијском обраћању.

Шта се зна о његовим операцијама?

Локација у близини Турске границе налази се далеко од места које се сматрало Багдадијевим склоништем близи границе Сирије и Ирака. Многи делови Идлиба су под контолом џихадиста који се противе ИД, али сумња се да супарничке групе пружају уточиште члановима ИД.

Багдади је „неколико недеља био под надзором" и „две-три" операције су отказане због његовог кретања, тврди Трамп и додаје да је одлазак вође ИД у Идлиб био део плана да се обнови ИД.

У нападу је коришћено осам хеликоптера, на које није отварана непријатељска ватра, рекао је Трамп. Командоси су ушли у зграду пробивши експлозивом рупе у зидовима, избегавши тако улазна врата која су била минирана.

Када је Багдади детонирао експлозивни прслук, тунел се урушио на њега, описао је председник. Један од паса америчке војске повређен је у акцији.

„Багдади је био болестан и изопачен човек, и сада га више нема", рекао је Трамп. „Погинуо је као пас, умро је као кукавица."

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Место напада налази се у провинцији Идлиб

Ниједан амерички војник није погинуо, али је један број Багдадијевих следбеника изгубио живот, док су остали ухваћени, рекао је Трамп.

Специјалне јединице провеле су два сата на терену и прикупиле „изузетно осетљив материјал."

Снаге предвођене сиријским Курдима - једним од најважнијих америчких савезника у северној Сирији све док Трамп није раније овог месеца повукао америчке трупе из ове области - саопштиле су да су извеле „историјску" заједничку акцију.

Трамп их је такође похвалио, као и Русију - која је отворила вазушни простор под контролом Москве током операције - Ирак, Турску и Сирију, рекавши да су пружиле „одређену подршку" акцији.

Ко је био Абу Бакр ал-Багдади?

Багдади, чије је право име Ибрахим Авад Ибрахим ал-Бадри, важио је за изузетно организованог и немилосрдног тактичара на бојном пољу. Многи су га сматрали за најтраженијим човеком на свету.

Рођен је у близини Самаре, северно од Багдада, 1971. године, а у неким извештајима стоји да је био хоџа у једној џамији у граду у време америчке инвазије 2003.

Аналитичари верују да је постао џихадиста у време владавине бившег ирачког вође Садама Хусеина. Други, пак, сматрају да је постао екстремиста током притвора у кампу Бака, америчком војном центру у јужном Ираку у коме су били смештени бројни команданти Ал-Каиде.

Потпис испод видеа,

Видео порука Абу Бакар ал-Багдадија

Багдади се појавио 2010. године као вођа шире екстремистичке групе у којој је било и припадника Ал-Каиде у Ираку. Постао је познат широј јавности када су екстремисти Исламске државе заузели ирачки град Мосул 2014, када је је објавио стварање „калифата".

Био је то једини пут да је Багдади виђен у јавности. Раније ове године, Исламска држава објавила је видео снимак у коме се он појављује.

У октобру 2011, Сједињене Америчке Државе су га и званично прогласиле „терористом" и понудиле награду од 10 милиона долара за информације које би довеле до његовог заробљавања или смрти. Награда је повећана на 25 милиона долара 2017. године.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk