ЕУ и Брегзит: Рок за излазак Британије одложен до 31. јануара, посланици опет одбили Џонсона

MPs announcing the result of the vote

Аутор фотографије, PA Media

Потпис испод фотографије,

Посланици објављују резултате гласања

Британски посланици су одбили предлог премијера Бориса Џонсона да распише ванредне изборе за 12. децембар.

Да би се то догодило Џонсону је била потребна двотрећинска већина, коју није имао - 299 посланика је било „за", а 70 „против", што је далеко од 434 потребних.

Ипак, није још готово - и даље је могуће да дође до избора у децембру ако Либералне демократе и Шкотска национална странка подрже Џонсонов закон о одржавању избора. За то ће му бити потребна проста, не двотрећинска већина гласова.

„Доњи дом Парламента више не сме да држи ову земљу као таоца", рекао је Џонсон, истичући да је парламент постао „дисфункционалан".

Како каже, неће одустати од тога да дође до превремених избора, јер се „на овај или онај начин" мора изаћи из пат позиције.

Званичници Европске уније претходно су пристали да продуже рок за Брегзит 31. јануара 2020. године, објавио је на Твитеру председник Европског савета.

Доналд Туск рекао је да је нови рок „флексибилан" и да Велика Британија може да напусти Унију и пре рока ако споразум о изласку одобри парламент у Лондону.

Британија је требало да из Европске уније изађе до 31. октобра, али су посланици захтевали да Џонсон тражи одлагање јер премијеров предлог договора којим би били регулисани услови напуштања Уније, није усвојен у парламенту.

Предлог споразума који су видели новинари ББЦ-ја, предвиђа се да Споразум о повлачењу Велике Британије из Европске уније не може поново бити предмет преговора у будућности.

Џонсон је више пута рекао да ће Велика Британија напустити блок 31. октобра, али је законом обавезан да прихвати одлагање и понуду Брисела.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk