Прашки скелет: Викинг, Словен или Совјет - питање старо 11 векова

  • Роб Кемерун
  • ББЦ Праг
слика из 1928. када је откривен скелет

Аутор фотографије, Institute of Archaeology, Prague

Потпис испод фотографије,

Скелет је откривен 1928. године

Археолози се деценијама боре са идентитетом скелета из 10. века, који је откривен у Прашком дворцу, а посмртне остатке су и нацисти и Совјети искоришћавали у идеолошке сврхе.

Покушаји да се хиљадугодишњем скелету открије етничко порекло говоре можда више о нама него о њему.

Он лежи, главе окренуте налево, док му је десна рука наслоњена на гвоздени мач. Поред леве руке је пар ножева и готово их додирује прстима.

Уз лакат му је нешто налик бритви и кресиву - средњевековно средство за паљење ватре, у то доба статусни симбол више него било шта друго.

На ногама - остаци мале дрвене канте - налик церемонијалним вазама за пиће које су користили Викинзи - као и гвоздена глава секире.

Мач ратника је оно што упада у очи. Нешто краћи од једног метра, и даље је симбол снаге и лепоте, упркос десетовековној корозији.

Аутор фотографије, NJ Saunders

Потпис испод фотографије,

Викинг или Словен? Који је његов прави идентитет?

Да ли је био Викинг?

„Мач је квалитетан, вероватно направљен у западној Европи", каже професор Јан Фролик, археолог за средњи век на Чешкој академији наука.

Овај тип мача користили су Викинзи на северу Европе, у данашњој Немачкој, Енглеској и централној Европи, али је био део опреме и других народа.

„Дакле, већина његове опреме је викиншка или бар налик викиншкој. Али, његова националност је питање", додао је.

То је питање које интригира и збуњује историчаре откада је украјински археолог Иван Борковски 1928. године пронашао скелет у Прашком замку.

Аутор фотографије, Institute of Archaeology Prague

Потпис испод фотографије,

Иван Борковски 1928. године пронашао скелет у Прашком замку

Изгнаник из руског грађанског рата, Борковски је можда био задужен за ископавања, али је као пуки помоћник шефа археологије у Националном музеју у Прагу спречен да објави закључке до којих је дошао.

Како су скелет присвојили и нацисти и Совјети

Када су нацисти окупирали Праг 1939. године, брзо су прихватили теорију о Викингу јер им се одлично уклапала у немачки наратив о расној чистоти.

Викинзи су, пре свега, били нордијски народ, дакле, Германи. За окупаторе је овај лењи закључак био корисна пропаганда, јер је ојачала Хитлерову замисао да немачка раса просто поново заузима древну територију која им с правом припада.

Касније је Борковски присиљен да се придружи нацистичкој академској заједници, под претњом да ће бити послат у концентрациони логор. Његово дело је потпуно преуређено и објављено тако да потврди историјске тврдње Немачке.

Одмах након рата, како је совјетски утицај у Прагу бивао све јачи, Борковски је био поново приморан да преокрене ставове и да тврди да је био под притиском да подржи теорију о викиншком пореклу скелета.

Потпис испод фотографије,

Јан Фролик каже да је и даље питање идентитета

Брзо је одабрао да оживи претходно тумачење његовог бившег шефа - да се ради о остацима важног припадника ране словенске династије Пшемисловичи, која је Чешком владала више од 400 година, до 1306.

Нова претња - овог пута затвор Гулаг - повучена је.

Одакле је био?

После 70 година, археолози попут професора Фролика, доносе судове засноване на науци, а не на идеологији.

„Са сигурношћу знамо да није рођен овде у Чешкој", рекао је Фролик, објашњавајући да су анализе стронцијум радиоактивних изотопа у ратниковим зубима показале да је одрастао у Северној Европи, највероватније негде на јужној обали Балтичког мора или можда у Данској.

Али то је главна викиншка територија, зар не?

„Да, али то што је рођен на Балтику не значи да је био Викинг. У то доба је јужна обала Балтика била дом и Словена, балтичких и других народа."

Он сматра да је ратник са севера - који је преминуо из још увек непознатих разлога са око 50 година - дошао у Праг у раном одраслом добу, да служи у свити Боривоја Првог, првог војводе Бохемије и претку династије Пшемисловићи, или његовом најстаријем сину и наследнику Збигњеву Првом.

Потпис испод фотографије,

Цртеж Боривоја Првог из 19. века

Пшемисловићи су основали Прашки двор као седиште државе Бохемије, а ратников гроб у центру њиховог дворца указује да је био истакнута личност.

Посматрајући скелет непознатог војника, затрпаног стаклом у прохладним подземним ходницима Старе краљевске палате, лако је поставити исто питање, у суштини, без одговора: Ко је тачно био тај човек, рођен на Балтику, с мачем налик на викиншки, и господарима из Бохемије?

„Баш као што данас људи могу да буду идентификовани на више начина у складу са ситуацијом, тако је било и у прошлости", каже професор Николас Сандерс, стручњак за конфликте у 20. веку, археолог и антрополог на Универзитету у Бристолу.

Сандерс је недавно објавио чланак о овом костуру у научном часопису Антика, заједно с професором Фроликом и археологом Фолкером Хејдом, археологом са Универзитета у Хелсинкију који тренутно ради на ДНК анализи која би могла да открије више о етничком пореклу ратника.

Више, али не и све.

„Разноврсна збирка предмета нађена код овог човека показује његову различите личности, пре него што нам говори да је био Викинг или Словен", каже Сандерс.

„Људи стварају сопствене идентитете и препознавања на основу тога где се налазе у простору и времену, а овај човек је очигледно био битна личност - ако не и главни играч - низ година."

Другим речима, предмети одражавају његов живот.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk