Стокервер: Све више људи користи софтвер за шпијунирање партнера

  • Џо Тајди
  • Новинар за сајбер-сигурност
Phone graphic of data moving to victim's phone.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Стокервер омогуђава кориснима да виде поруке, мејлове и да имају приступ камери на телефону код других особа

Ејми* каже да је све почело кад је приметила да њен муж зна интимне детаље из живота њених пријатељица.

„Провлачио би такве информације кроз разговоре, као што су вести о Сариној беби. Стварно личне ствари које он не би требало да зна.

„Кад бих га питала како он то зна, одговорио би да сам му то ја испричала и да сам почела да се губим", каже она.

Ејми (није јој право име) је почела да се пита и како он све време зна где је она.

„Понекад би ми рекао да ме је видео у кафићу у ком сам се састала са пријатељицама и рекао да је само случајно био у пролазу. Почела сам све да доводим у питање и да не верујем никоме, па чак ни пријатељицама", каже она.

Месецима су се догађале наизглед необјашњиве ствари, а репресиван брак претворио се у ноћну мору током породичног путовања за Ноћ вештица.

„Посетили смо фарму бундева и викенд је био сјајан, што практично значи да се мој муж није истресао на мени. Наш шестогодишњак се играо на поду и био је јако срећан", каже Ејми.

„Муж ми је пружио његов телефон да ми покаже фотографију и у том делићу секунде сам спазила нотификацију која му је изашла на екрану. Гласила је: 'Дневни извештај о Ејмином Меку спреман за преглед.'

„Осетила сам како је језа прошла кроз мене и на минут сам престала да дишем. Морала сам да се правим да морам хитно до купатила. Била сам приморана да будем добро расположена због сина и да се претварам да ништа нисам видела.

„Када сам уграбила прву прилику, отишла сам у библиотеку да на компјутеру потражим спајвер који је користио. Тад је све почело да има смисла, након месеци и месеци током којих сам мислила да почињем да лудим."

Стокервер - познат и као спаусвер (софтвер за супружнике) - моћни су софтверски програми за присмотру који се обично отворено продају преко интернета.

Аутор фотографије, Getty Images

Овај софтвер омогућава корисницима да прочитају све поруке и региструју све активности на екрану телефона који прате, као и да пронађу ГПС локације и упале камере како би шпијунирали особу чији телефон је под присмотром.

У компанији за сајбер безбедност Касперски кажу да је број особа које су откриле такав софтвер на уређајима, порастао за најмање 35 одсто током прошле године.

Истраживачи Касперског кажу су открили стокервер на 37.532 уређаја ове године.

Главни истраживач за безбедност Дејвид Ем каже да је то само „врх једног веома великог леденог брега".

„Већина људи ће само рутински заштитити лаптоп или десктоп, али неће баш много људи заштитити мобилни уређај", каже он.

„Ова информација потиче само од инсталирања наших производа на паметним телефонима... тако да та цифра није ни близу укупног реалног стања."

Налази Касперског указују на то да је Русија земља са највећим степеном стокервер активности.

Индија, Бразил, САД и Немачка улазе у првих пет, а Велика Британија је на осмом месту - у овој држави стокервер је пронађен на 730 уређаја.

Из компаније за безбедност Есет кажу да постоје мере које могу да предузму они који сумњају да их неко већ шпијунира.

„Саветује се да увек проверите које апликације имате на телефону и спроведете вирус скен где год је неопходно, а ако на вашем уређају постоји апликација коју не препознајете, вреди потражити шта се за њу кажу на интернету и избрисати је", каже Џејк Мур из Есета.

„Тога се можете придржавати као општег правила, уколико неку апликацију не користите - обришите је", додаје он.

Након што је Ејми схватила да је њен компјутер заражен, постала је неповерљива према технологији. Овај проблем тек сад успева лагано да превазиђе.

Добротворне организације кажу да је то уобичајена психолошка реакција на такву трауму.

Џесика је још једна жртва стокервера. Бивши муж ју је шпијунирао и прислушкивао, а затим се играо с њом понављајући врло препознатљиве изразе које су она и њене пријатељице користиле у приватним разговорима.

Прошле су године пре него што је успела да се искобеља из те везе, али и даље оставља телефон закључан у колима кад год иде да се види са пријатељицама.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Стокервер се користи како би се посматрале локације жртава и поруке

Џема Тојнтон из добротворне организације за борбу против породичног насиља Сејфер плејсиз каже да се често сусреће са сличним понашањем.

„Људи изгубе поверење", каже она. „Почињу на телефон или лаптоп да гледају као на оружје, јер су за то били коришћени.

„У њиховим главама, технологија је постала попут мреже постављене око њих и многи људи заиста почну да се уздржавају од коришћења интернета.

„То стварно утиче на читав ваш живот. Чињеница да је тај стокервер у порасту истински је узнемирујућа."

Ејми која је из САД-а, сада је разведена и живи далеко од бившег мужа.

Њему је забрањено да јој приђе, а о виђању сина договарају се само писаним путем.

Тестирање производа

Тестирао сам један од најпопуларнијих потрошачких производа који кошта 140 фунти за три месеца присмотре.

Купио сам га преко интернета и инсталирао на властити пословни телефон. Требало ми је за то око сат времена, а послужио сам се и 24-часовном подршком уживо коју компанија нуди, кад год бих наишао на неки проблем.

Компаније за спајвер рекламирају услуге као производе за „надгледање запослених" и „родитељску контролу".

У многим земљама, као у Великој Британији, противзаконито је инсталирање спајвера на телефон супружника без његове дозволе, а већина компанија на сајтовима покушава да се огради саветујући људе да то не раде.

Међутим, неки од тих истих сајтова објављују линкове ка текстовима које су наизглед писали сарадници, препоручујући њихов софтвер као алатку за шпијунирање „неверних жена и мужева".

„Желим да инсталирам ово на телефону супруге, хоће ли то остати тајна?", отворено сам питао представника компаније чији сам производ тестирао, док смо разговарали уживо.

Одговорио ми је да ће „апликација почети да ради у невидљивом моду одмах након инсталације."

„Радо ћу вам помоћи", додао је.

Преузео сам и пет врхунских производа за сајбер безбедност на зараженом мобилном телефону и извршио његово бесплатно скенирање.

Свих пет је упозорило на присуство „потенцијално штетног софтвера".

Из тужилаштва Велике Британије кажу да не постоје конкретни закони који се тичу употребе стокервера, али свака криминална активност попут ове може да се кривично гони на бројне начине, укључујући преко Закона о заштити од узнемиравања из 1997. године.

Ејми каже да мора више тога да се уради да би се законски забранила употреба ових технологија.

„Они морају да престану да се крију иза уверљивог негирања", каже она.

„Они вам успут намигну кад вам пошаљу ту ограду која каже: 'Не одобравамо да шпијунирате жене.' Они врло добро знају шта њихове муштерије раде. Овај софтвер наноси праву штету."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk