Чимабуе: Слика из 13. века годинама висила у кухињи - продали је за 24 милиона евра

A painting entitled "Christ Mocked" by the late 13th Century Florentine artist Cenni di Pepo, also known as Cimabue, 23 September 2019

Аутор фотографије, AFP/Getty Images

Потпис испод фотографије,

Слика вредна 24 милиона евра висила је годинама изнад шпорета

Давно изгубљена слика чувеног италијанског уметника пронађена је у кухињи старије Францускиње и продата на аукцији за 24 милиона евра.

Реч је о делу Ругање Христу (Christ Mocked), чији је аутор Чимабуе, најпознатији фирентински сликар са краја 13. и почетка 14. века.

Слика је откривена прошлог месеца на северу Француске и очекивало се да на аукцији достигне цену од тек шест милиона евра.

Из аукцијске куће Актеон кажу да је највишу понуду дао анонимни купац са севера Француске, постигавши нови светски рекорд када је реч о средњевековним сликама продатим на аукцији.

„Кад се на тржишту појави јединствено дело уметника као што је Чимабуе, морате бити спремни за изненађења", објашњава за агенцију Ројтерс аукционер Доминик ла Коент.

Слика је годинама висила изнад шпорета куће у граду Компјењу, на североистоку Француске.

Приметио ју је аукционер и саветовао власнике - који су веровали да је реч о старој икони мале вредности - да је однесу на процену.

Стручњаци су слику испитали инфрацрвеним светлом, како би утврдили постоје ли сличности са осталим Чимабуеовим радовима, што се показало као тачно.

Чимабуе, познат и као Чени ди Пепо, рођен је у Фиренци, а био је уметник из периода транзиције средњевековне ка ренесансној уметности.

Слика је прилично мала, размере су тек 20 са 26 центиметара.

Верује се да је реч о полиптиху - већем делу од више сцена, подељених на неколико табли, а да датира из 1280. године.

Слика описује Христово распеће, а још две табле из те серије налазе се у Националној галерији у Лондону и Фрик колекцији у Њујорку.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk