Нарциси су „ужасни, али срећни људи“

нарцис Image copyright Getty Images
Натпис на слици Колико сте нарцисоидни?

Нарциси можда имају „грандиозне" заблуде о томе колико су важни, као и одсуство „стида" - али психолози кажу да су вероватно срећнији од осталих људи.

Студија о нарцисизму коју тренутно спроводе истраживачи на Краљичином универзитету у Белфасту указала је да овакви људи можда умеју да разбесне друге, али су мање депресивни или под стресом.

Психолог Костас Папагеоргиу каже да негативне реакције на нарцисоидност могу да превиде позитивне стране нарциса.

Научници су покушавали да схвате зашто се стиче утисак да је нарцисоидност у „порасту у модерним друштвима" - у политици, на друштвеним мрежима и у култури славних личности - ако се истовремено перципира као „друштвено токсичан".

„Мало осећаја стида или кривице"

Они описују нарцисе као особе које су склоне „ризичном понашању, имају нереално супериорно мишљење о себи, превелико самопоуздање, показују мало саосећања према другима и немају изражен осећај стида или кривице".

Имајући у виду овако негативне одлике, истраживачи су желели да сазнају зашто је нарцисоидност толико видљива и често награђивана уместо да буде кажњена.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Нарцисизам је наизглед у порасту, било на друтвеним мрежама или у политици

Нарцисоидност је једна од „мрачних особина" коју су поред психопатије, макијавелизма и садизма идентификовали психолози.

Али, истраживање доктора Папагеоргиуа које је обухватило 700 људи показује да иако је можда лош за друштво, изгледа да је користан за нарцисе појединачно.

Можда газе преко других и остављају траг емотивног оштећења свуда око себе - али изгледа да су нарциси „заштићени" од тога да имају лоша осећања према себи.

Они су мање под стресом и на живот гледају са мање стреса - ту су њихово самопоуздање и осећај да су важни наизглед „заштитничке" особине.

„Опседнутост моћи"

Ово истраживање је уследило након претходног рада тима из Белфаста, који указује да се од нарциса очекује да буду успешнији на послу и у друштвеном животу - јер поседују „менталну отпорност" која им помаже да превазиђу одбијање или разочарање.

Доктор Папагеоргиу је такође истраживао како различите манифестације нарцисизма могу да имају другачије емотивне исходе.

Image copyright Getty Images

Нарциси код којих је изражен осећај „грандиозности" могу бити „опседнути статусом и моћи" као и тиме „колико су важни", каже он.

Али „рањиви" нарциси могу да буду много дефанзивнији, а могу да имају и тежњу да понашање других људи виде као „непријатељско".

Кад је реч о њиховој способности да се изборе са стресом и односу према здрављу, „грандиозни" нарциси највероватније ће имати „веома позитивне" карактеристике, наводи доктор Папагеоргиеу.

„Иако нису све димензије нарцисоидности добре, неки аспекти могу да доведу до позитивних исхода", каже он.

Овакве психолошке особине „не би требало да се посматрају ни као добре ни као лоше, већ као резултат еволуције и изражавања људски природе који могу бити корисни или штетни, у зависности од контекста".

Нова истраживања би могла да нађу начин да култивишу неке од ових особина, истовремено умањујући друге, „зарад колективног добра".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи