Либански премијер поднео оставку услед таласа протеста

Потпис испод видеа,

Безбедносне снаге испаљују сузавац на демонстранте у Бејруту

Премијер Либана Саад Харири најавио је да ће поднети оставку две недеље након што су у земљи почели масовни протести грађана.

Он је навео да се земља нашла у ћорсокаку и да је потребан шок како би изашла из кризе.

Демонстрације су почеле након најаве влада да ће увести порез на позиве на Воцапу, од чега се у међувремену одустало. Ипак, протести су сваког дана били све масовнији.

Листа захтева је веома брзо проширена, и демонстранти су захтевали обрачун са корупцијом и ефикасније мере за побољшање економске ситуације.

Либан је једна од земаља са највећим јавним дугом на свету.

Због протеста у Либану су биле затворене банке, школе и универзитети.

Шта је рекао Харири?

У телевизијском обраћању, премијер је рекао да се Либан нашао у ћорсокаку, због чега ће поднети оставку председнику државе Мишелу Ауну.

„Грађани Либана су претходних 13 дана чекали на одлуку која би зауставила даље погоршање политичке ситуације. Трудио сам се у том периоду да пронађем излаз и начин да чујем глас народа".

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Харири је поднео оставку у обраћању нацији које је преносила телевизија

„Био нам је потребан велики шок како би нашли решење за кризу. Функције долазе и одлазе, а најважнији су безбедност и достојанство људи", додао је он.

Председник Аун се још није огласио.

Ако прихвати Хариријеву оставку, према уставу, мораће да остане на фунцији док не буде изабрана нова влада.

Шта се дешава са протестима?

Премијер се обратио јавности у тренутку када је на протестима већ дошло до насиља - што је јасан показатељ великих подела у либанском друштву.

Харири је сунит, а предводи коалициону владу у којој доминира Хезболах, милитантна шиитска организација. Њени челници су недавно заузели оштрији став према учесницима демонстрација.

У уторак су групе људи обучене у црне униформе лојалне Хезболаху и припадници покрета Амал уништили камп демонстраната у центру Бејрута.

Палили су шаторе и тукли демонстранте.

Напали су и људе на једној од уличних барикада.

Полиција и војска користиле су сузавац како би раздвојиле сукобљене стране.

Упркос инцидентима, демонстранти су остали на улицама у центру Бејрута.

Сат времена након сукоба, овацијама су дочекали Хараријеву одлуку о оставци.

„Саад Харири је само почетак", један од демонстраната је рекао за локалну телевизију.

Шта је следеће?

Анализа Рамија Рухајема, ББЦ новинара

Овде у главном граду, демонстрати су гласно поздравили одлуку премијера. Али ни после његовог саопштења није јасно шта ће се даље дешавати.

Харири је саопштио да је дошло до ћорсокака, наговестивши тако да се повлачи и препушта читаву ову збрку коалиционим партнерима. Међутим, онда је додао да „ми морамо да нађемо" начине за опоравак привреде и заштиту земље - на тај начин сугеришући да ће, шта год следеће да се догоди, он бити део тога.

Председник ће сада морати да се посаветује са парламентом да би се формирала нова влада - али у скупштини седе исте партије које чине одлазећу коалицију.

Шта год да ураде, биће под снажним притиском - од протеста, али и од све дубље финансијске и економске кризе.

Како смо до овде стигли?

Криза је отпочела 17. октобра, када је влада најавила нови дневни порез на позиве преко такозваних Воип протокола, који користе апликације попут Воцапа, Фејсбук месинџера и Епл Фејстајма.

Потпис испод видеа,

Демонстранти су направили људски ланац у суботу

Влада је повукла одлуку после неколико сати, али су убрзо избуили протести и све више се ширили.

„Нисмо овде због Воцапа, овде смо због свега - горива, хране, хлеба, свега", рекао је један од демонстраната.

Харири и његова коалиција, у којој је и Хезболах, прошле недеље су постигли договор о плану реформи да би умирили демонстранте, али су се протести наставили.

У петак је вођа Хезболаха Хасан Насралах рекао да неко „покушава да увуче [Либан]... у грађански рат", сугеришући да протесте финансирају стране силе и наговештавајући оштрију политику према демонстрантима.

Хезболах се успротивио Хариријевој оставци, рекавши да ће она донети празнину у влади Либана.

Потпис испод видеа,

Тинејџери у Либану кажу да уживају у одрастању.

ББЦ дописник Мартин Пејшнс каже да су бројни становници Либана уморни од стагнације привреде, свеприсутне корупције и нефункционисања основних јавних служби.

Додао је да ће овакав развој догађаја узнемирити Запад, који Либан сматра острвом релативне стабилности на узбурканом Блиском истоку.

Договор о подели власти којим је окончан грађански рат у земљи пре 30 година донео је мир, али није успео да заустави економску кризу.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk