Смрт Абу Бакр ел Багдадија: Шта сад чека Исламску државу

  • Френк Гарднер
  • ББЦ дописник из области безбедности
An IS fighter in Mosul (June 2014)

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Борац Исламске државе у Мосулу у јуну 2014.

Под вођством Абу Бакр ел Багдадија, ултра-насилна џихадистичка група Исламска држава прерасла је из обичне банде побуњеника у најмоћнију и најстрашнију милитантну групу на свету, проширивши се преко континената од Африке до Аустралије и Азије.

Сад кад је вођа убијен, Исламска држава ће пронаћи начин да се прилагоди новонасталој ситуацији.

Брза замена

Преостале вође Исламске државе сигурно су се дуго спремале за овај дан.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Багдади је најавио стварање „калифата" из Мосула 2014. године

Група ће желети да покаже да су снажне и дају сигнал следбеницима да ИД није избачена из равнотеже овим губитком.

Чланови Шуре, већа које чине старешине, а сви су мушкарци - сигурно су већ размишљали о великом броју кандидата.

Предуслов за ту улогу биће несумњива лојалност Исламској држави, доказана способност стратешког планирања и, ако је могуће, беспрекорни верски историјат, нешто мало искуства на ратишту, а можда чак и репутација изрицања сурових казни.

Исламска држава је одувек била бизарна мешавина ултраконзервативних џихадиста, бивших припадника војске покојног ирачког председника Садама Хусеина и његовим обавештајним апаратом, познатим.

Батисти, припадници тог обавештајног апарата, обезбеђивали су оружје, експлозиве, информације и планирање. Нико није познавао Ирак боље од њих - док су џихадисти обезбеђивали фанатизам и добровољне бомбаша самоубице.

Ел Багдадијев наследник ће највероватније бити неко са добрим везама с обе стране ове једначине.

Последице његове погибије ће се осећати неко време унутар Исламске државе.

Кад су се џихадисти широм света зарекли на верност Исламској држави, они су се без изузетка зарекли на лојалност и њему лично, обраћајући му се са „калиф Ибрахим".

Иако се појавио само двапут на видео снимцима, успео је да створи ауру верског ауторитета.

Тврдио је да је директни потомак племена Кураиши пророка Мухамеда и објаву о „калифату" дао је из Велике џамије у Мосулу, за коју је касније издао наређење да буде дигнута у ваздух.

Чињенице да је Ел Багдади био серијски силоватељ, напаствујући између осталих и заробљену америчку хуманитарну радницу Кејлу Милер, као и да је предводио масовно поробљавање јасидских жена и малолетних девојчица, изгледа да ни на који начин нису сметале његовим следбеницима.

Осветнички напади

Очекујте их.

Највероватније мете биће у Ираку и Сирији, где је приступ оружју, експлозивима и добровољним самоубицама најлакши.

Али још откако је Исламска држава изгубила последње парче територије код Багхуза у Сирији, она се зариче да ће наставити са нападима у ономе што назива „ратом изнуривањем".

Европа, Америка, северна Африка, Персијски залив и азијске земље све се налазе на нишану Исламске државе.

Чак и напади „вукова самотњака", које спроводе усамљени појединци далеко од Блиског Истока и радикализовани преко интернета, биће представљани да су потекли од Исламске државе као одмазда за Ел Багдадијеву смрт.

Француска, која се већ дуго налази на врху списка мета Исламске државе у Европи, упозорила је грађане да буду на опрезу.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Рушевина зграде у којој је погинуо Ел Багдади

Колико год би припадници Исламске државе волели да организују некакав спектакуларни напад са много жртава, вође знају да што је њихов план сложенији, веће су шансе да га безбедносне службе открију.

Дакле, у непосредној будућности већа је вероватноћа да ће се она одлучити за технолошки незахтевне, једноставне нападе са релативно мало припреме.

Изградња и проширење

Исламска држава има узнемирујући историјат отпорности на ударце.

Под Багдадијевим вођством и уз помоћ веза које је склопио са другим џихадистима док је био у заточеништву у америчком притворском центру у кампу Бука, Исламска држава израсла је из углавном поражених остатака Ал Каиде у Ираку.

Исламска држава се од Ал Каиде отцепила 2016. године.

Размимоишли су се по неколико тачака, највише по питању употребе екстремног, садистичког насиља по ком је Исламска држава позната - а за које је Ал Каида исправно тврдила да одбија огромну већину муслиманског јавног мњења.

Ал Каида је желела да придобије то мњење; Исламску државу није била брига. Радо је регрутовала отпаднике, психопате и педофиле, људе које су привлачили насиље и свирепост.

Исламска држава већ има географски распоређену франшизу широм света и то неће преко ноћи нестати са Багдадијевом смрћу.

Потпис испод видеа,

У тунелима Исламске државе откривено древно благо

Ако ништа друго, његов наследник ће сада желети да поново изгради и прошири организацију.

Изван њене кључне територије у Ираку и Сирији, Исламска држава има следбенике, од којих свака себе назива вилајом (покрајина), у Авганистану, Либији, западној Африци, јужној и југоисточној Азији, као и на Филипинима.

Они се углавном баве локалним или регионалним проблемима, али током година колико је Исламска држава држала под контролом неку физичку територију, успела је да привуче регруте из десетина држава, постављајући темеље распрострањеној мрежи екстремиста која постоји данас.

Једно питање ће мучити шефове обавештајних служби широм света: зашто је Багдади потражио уточиште у Идлибу, у северозападном кутку Сирије, где доминирају ривалске групе повезане са Ал Каидом (Ал Каида и Исламска држава су у директном сукобу у Сирији).

Да ли је то било само зато што се надао да ће то бити последње место на ком ће га његови непријатељи тражити? Или је то било - што још више узнемирава - зато што је намеравао да се обрати ривалима и са њима формира још смртоноснији савез из нужде?

Одговоре вероватно нећемо добити још неко време, али трагови се можда налазе у заплењеним обавештајним подацима које су командоси Делта снага два сата вадили из рушевина Багдадијевог последњег скровишта.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk