Џонсон добио подршку у парламенту: Превремени избори у Великој Британији 12. децембра

Tellers
Потпис испод фотографије,

Детаљ из парламента

Посланици британског парламента прихватили су предлог премијера Бориса Џонсона да 12. децембра буду одржани ванредни парламентарни избори.

За ову одлуку гласало је 438 посланика, а 20 је било против.

На овај начин омогућено је усвајање потребних правних аката уочи одржавања избора, првих који ће бити у децембру још од 1923. године.

Остало је да предлог о изборима добије подршку Дома лордова, а очекује се да закон о изборима буде усвојен до краја недеље.

Ако се то деси, странке ће имати пет недеља за предизборну кампању.

Премијер Џонсон је рекао да јавност мора да има избор када је у питању будућност Брегзита и Велике Британије.

Он се нада да ће на изборима добити нови мандат за споразум о Брегзиту и тако извући парламент из тренутног ћорсокака у којем се Британија налази већ месецима.

Уједно, Џонсон верује да на тај начин може да изведе Британију из Европске уније до 31. јануара, до када је постављен нови рок за Брегзит.

Шанса која се добија једном у генерацији

Део групе од 21 посланика који су избачени из Конзервативне странке због неслагања око Брегзита моћи ће да се опет кандидује.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин рекао је:

„Ови избори су шанса која се добија једном у генерацији и прилика су да се земља трансформише и да се суочимо са оним што нас мучи".

Он је додао да ће странка започети амбициозну и радикалну кампању за суштинске промене какве Британија још није видела.

Министар владе у сенци Ендри Гвејн казао је да се бирачи суочавају са избором између нових пет година Џонсонове агресивне и немилосрдне политике, и лабуристичке владе која је истински на страни радника.

Али неки лабуристички посланици нису задовољни датумом одржавања избора и верују да је једино решење за Британију нови референдум о Брегзиту.

Либералне демократе и шкотска СНП су раније ове недеље најавиле подршку одржавању избора уз образложење да је то најбољи начин да се заустави Брегзит.

Премијер Џонсон је претходно три пута неуспешно покушавао да добије подршку парламента за превремене изборе.

Али овај пут посланици су подржали усвајање потребних правних аката после само шест сати расправе.

Лабуристи су предложили да се избори одрже 9. децембра, уз образложење да ће више студената тада моћи да гласа, али је тај предлог одбијен - за је гласало 295 посланика, а против је било 315.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk