Турска и Сједињене Америчке Државе: Злочини над Јерменина су геноцид, изгласано у Конгресу

Armenian refugees at a camp in 1915

Аутор фотографије, Getty Images

У Представничком дому америчког Конгреса усвојена је резолуција којом се масовна убијања Јермена које су спроводили отомански Турци током Првог светског рата, називају геноцидом.

Злочини на Јерменима су изузетно осетљиво питање за Турску, а до усвајања резолуције је дошло уочи погоршавања односа између Вашингтона и Анкаре.

Кандидат за председника Америке Џо Бајден је рекао да се одлуком одаје почаст жртвама.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган „безвредно" гласање одржано на Дан државности Турске назвао је „највећом увредом" за народ његове државе.

Турски министар спољних послова каже да је усвајање резолуције освета за војну офанзиву на северу Сирије.

Сви су сагласни да је на стотине хиљада Јермена умрло када су их отомански Турци масовно депортовали из источне Анатолије у сиријску пустињу и на друга места у периоду 1915-1916. Неки су убијени, а неки су умрли од глади или болести.

Укупан број погинулих Јермена је спорно питање. Јермени кажу да је умрло 1.5 милиона људи. Република Турска процењује да је укупан број страдалих 300.000. Подаци Међународне асоцијације проучавалаца геноцида показују да је број погинулих „више од милион".

У Представничком дому Конгреса је усвојен и захтев председнику Доналду Трампу да уведе санкције Турској и неким од њених званичника због офанзиве у Сирији.

Како је конгрес гласао?

За усвајање резолуције о геноциду над Јерменима гласало је 405 конгресмена, а 11 је било против.

Председница Представничког дома Ненси Пелоси се придружила колегама „у свечаном сећању на један од великих злочина 20. века".

„Признавањем овог геноцида поштујемо сећање на његове жртве и заклињемо се: никада више", написао је Бајден на Твитеру.

Покушаји усвајања овакве резолуције у прошлости су пропали због забринутост да би се могли нарушити односи са Турском, НАТО савезником, али и због интензивног лобирања турске владе.

„Председнички дом је управо гласао за признавање геноцида над Јерменима - гласање за које сам се борио 19 година и на које је десетине хиљада мојих јерменско-америчких бирача чекало деценијама", написао је на Твитеру Адам Шиф, председавајући одбора за обавештајне службе Представничког дома.

„Нећемо бити део негирања геноцида. Нећемо ћутати. Никада нећемо заборавити", додао је Шиф.

Како је Турска реаговала?

Турски званичници су оштро осудили усвајање резолуције.

Министар спољних послова Мевлут Кавусоглу је назвао гласање „ништавним и неважећим", повезујући га са војном офанзивом Турске против курдских бораца на северу Сирије. Курдске трупе су биле савезници Америке у борби против Исламске државе, а за Турску су терористи.

„Они чији су пројекти осујећени окрећу се прастарим резолуцијама. Кругови који верују да ће се на овај начин осветити, греше. Ова срамна одлука оних који искоришћавају историју зарад политике, је ништавна и неважећа за нашу владу и наш народ", написао је Кавусоглу на Твитеру.

Турска не признаје да је постојала систематска кампања убијања Јермена као етничке групе током Првог светског рата.

Амерички амбасадор у Турској Дејвид Сатерфилд је позван на састанак са Кавусоглуом због гласања, пренела је турска државна новинска агенција Анадолу.

Шта се десило?

Расправа о томе да ли је било геноцида се заснива на питању предумишљаја - степена до којег су убијања била организована.

Многи историчари, владе као и јерменски народ верују да су била испланирана; али бројни научници то доводе у питање.

Турски званичници прихватају да су почињени злочини, али се не слажу да је било систематских покушаја да се уништи хришћански јерменски народ. Турска каже и да су бројни муслимански Турци такође погинули током ратних сукоба.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk